Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” va invita sa vizitati expozitia temporara de fluturi tropicali vii „Culorile prind aripi”, deschisa in perioada 18 iunie – 4 septembrie 2016 in gradina Muzeului.
Fluturii au atras atentia oamenilor din cele mai vechi timpuri. De cele mai multe ori ei sunt perceputi atat ca simboluri ale frumusetii delicate si efemere, cat si ca exemple extreme ale transformarilor surprinzatoare pe care le poate suferi o fiinta vie in decursul existentei sale.
Inca de la deschidere, expozitia va propune sa admirati specii remarcabile de fluturi, dintre care amintim: „Fluturele cap-de-bufnita comun”, unul dintre gigantii faunei americane de fluturi, sau „imparatul”, a carui culoare albastra metalizata a fetei superioare a aripilor nu este rezultatul prezentei unui pigment, ci se datoreaza unui efect optic produs de structura microscopica a solzilor ce acopera aripile acestei insecte. Chiar daca are o talie mai putin impozanta, „Roscatul cu aripi dantelate”, o specie larg raspandita in zonele impadurite din sud-estul Asiei, aduce un plus de frumusete si delicatete acestei expozitii”, declara Dr. Mihai Stanescu, cercetator la Muzeul Antipa.
Vizitatorii pot fi uneori martori la iesirea din pupa a fluturilor, eveniment mentionat de altfel in caietul de impresii al expozitiei de anul trecut, in care un vizitator afirma ca a fost martor la „nasterea” unui fluture: "Am asistat chiar la momentul in care acesta si-a parasit invelisul de nimfa. A fost o experienta unica! Felicitari pentru aceasta expozitie!"
Cu toate ca nici una dintre speciile prezente in cadrul expozitiei nu este amenintata cu disparitia, frumusetea si fragilitatea exponatelor vii atrag atentia asupra necesitatii conservarii acestor insecte delicate prin masuri specifice, adaptate fiecarui caz in parte.
„Culorile prind aripi” ofera deopotriva posibilitatea observarii si cunoasterii detaliate a vietii si obiceiurilor unor specii de fluturi tropicali vii si sansa relaxarii intr-un spatiu deosebit, in preajma unor insecte atragatoare.
In paralel cu expozitia si pe toata durata ei, Muzeul va organiza o serie de ateliere in care specialistii vor destainui copiilor aspecte mai putin cunoscute din viata acestor indragite insecte.
Pretul unui bilet de intrare la expozitia "Culorile prind aripi" este de 10 lei pentru copii, studenti si pensionari si de 12 lei pentru adulti. Copiii cu varsta mai mica de trei ani au accesul gratuit in expozitie.
Expozitia poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00. Accesul vizitatorilor in expozitie este permis pana la ora 17:30.