Expozitia Oravitzan, Muzeul National al Taranului Roman

/ / Modificat: 2013-05-13
Expozitia Oravitzan, Muzeul National al Taranului Roman

Expozitia Oravitzan, Muzeul National al Taranului Roman

17 mai – 23 iunie 2013, Muzeul National al Taranului Roman
20 mai – 30 iunie 2013, Palatul Mogosoaia


Muzeul National al Taranului Roman, Centrul Cultural Palatele Brancovenesti si Muzeul de Arta din Timisoara va invita sa participati la evenimentele expozitionale ORAVITZAN, care vor avea loc la Muzeul National al Taranului Roman, din 17 mai pana in 23 iunie 2013, de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00, in salile Irina Nicolau, Oaspeti si Foaier; si la Palatul Mogosoaia, din 20 mai pana in 30 iunie 2013, de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00, in sala Holul cu mozaic.

Silviu Oravitzan, nascut in 1941, la Ciclova Montana, judetul Caras-Severin, a acumulat la palmaresul sau artistic, in ultimii 35 de ani, participari expozitionale internationale si nationale de mare prestigiu. Opera sa se afla raspandita in nenumarate colectii muzeale si private din Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania, Romania, Suedia, Austria, Italia. Desi pare influentat de diferiti pictori abstracti din secolul XX, maestrul banatean e considerat a-si avea radacinile in arta bizantina, in arta religioasa a Rasaritului crestin-ortodox.

Silviu Oravitzan contrazice perceptia unei Europe de Est lipsite de relevanta pentru arta contemporana. Cu expozitii in spatii prestigioase, de felul Muzeului de Arta Catolica de la New York, unde a expus alaturi de ingerii din bronz ai lui Dali, artistul demonstreaza ca inspiratia nu are granite culturale si cu atat mai putin geografice.

"Sa nu uitam ca noi suntem dupa cateva secole de alienare si de sminteala. Or, pictura, in raport cu sminteala aceasta, are, pentru ca noi trebuie sa acceptam ca tot ce facem nu facem in absolut, ci in acest context al istoriei care s-a tradat pe ea, ne-a tradat pe noi, ne-a alienat, suntem in drum spre apocalips. Cine nu vrea sa accepte lucrul acesta sa aiba rabdare. Or, in masura in care, cum spunea Eliade, noi nu putem iesi din istorie, noi trebuie sa trai in istorie, dar, in acelasi timp, sa ne-o asumam si s-o depasim, adica sa gasim o solutie terapeutica la aceasta imbolnavire a timpului si a fiintei noastre care e istoria. Una dintre solutiile acestea eu o vad in pictura lui Silviu Oravitzan care este mai mult decat terapeutica, mantuitoare. Sigur ca nimeni nu poate vindeca alienarea lumii moderne, dar macar o asemenea arta da posibilitatea sa ne-o asumam mai putin dureros, mai putin catastrofic. Adica, ne ajuta sa gasim un echilibru interior, in raport cu dezechilibrul care devine din ce in ce mai sufocant, mai apasator, datorita unei forte care vine din adancul fiintei si care iti permite sa-ti reamintesti anumite valori, care nu sunt numai ale artei, care sunt ale fiintei, pentru ca arta traia, inainte, ca expresie a fiintei, nu ca expresie a unui talent, a unui punct de vedere personal. Or, aceasta reintoarcere la originile artei si la raportul de ordin ontologic cu lumea constituie, cred, poate principala calitate a artei lui Silviu Oravitzan."  Paul Barbaneagra  ( http://oravitzan.ro )

Vernisajele vor avea loc joi, 16 mai 2013, ora 18.00, la Muzeul National al Taranului Roman si duminica, 19 mai 2013, ora 18.00, la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti. Intrarea la vernisaje se face pe baza de invitatie.

Taguri Expozitie arta parinti

Articole recomandate

Citeste si despre