Editia 2015 a Festivalului George Enescu va avea loc intre 30 august si 20 septembrie, la Sala Palatului si Ateneul Roman din Bucuresti si va gazdui 58 de concerte in sali, precum si multe alte evenimente in aer liber, in cadrul ”Pietei Festivalului”, care se va desfasura intre 3 si 20 septembrie, precum si a ”Bucurestiului Creativ”.
Cea de-a XXII-a editie a festivalului va aduce in capitala artisti si formatii de prima mana la nivel mondial, care vor concerta pe scenele bucurestene timp de 22 de zile.
Program Festivalul George Enescu 2015
Orchestra Nationala de Tineret va deschide festivalul, pe 30 august, Corul si orchestra Filarmonicii “George Enescu”, va prezenta in premiera opera in concert „Wozzeck”, de Alban Berg – considerata o lucrare de referinta a secolului XX – si Orchestra Nationala Radio si Corul Academic Radio, vor interpreta Simfonia Nr.8 de Mahler.
Orchestre cotate la cel mai inalt nivel in plan mondial – Israel Philharmonic (1 septembrie), Staatskapelle Dresden (6 septembrie), San Francisco Symphony (7 septembrie), London Symphony Orchestra (8 septembrie), Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra (10 septembrie), Bayerische Staatsoper (13 septembrie), Monte Carlo Philharmonic (16 septembrie), Wiener Philharmoniker (16 septembrie), Royal Liverpool Symphony Orchestra (17 septembrie) si Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam (20 septembrie) vor interpreta compozitii de George Enescu pe parcursul celor trei saptamani de Festival
Orchestra Filarmonicii din Berlin va urca pentru prima oara pe scena Salii Palatului pe 3 septembrie 2015, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle. Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost desemnata de prestigioasa revista britanica “Gramophone” in top 10 cele mai bune orchestre din Europa (2006) si votata a doua cea mai buna orchestra din lume (2008).
O orchestra americana de prestigiu vine si ea in premiera in Festival – San Francisco Symphony – si va interpreta si o lucrare de George Enescu.
Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam va concerta, de asemenea, in cadrul Festivalului Enescu 2015, pe 19 si pe 20 septembrie.
Celebrul dirijor Zubin Mehta revine in 2015 in Festival, alaturi de Israel Philharmonic, cu doua concerte programate pe 31 august si pe 1 septembrie. Li se alatura formatii precum Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din München, Staatskapelle Dresden – dirijata de Christina Thielemann, London Symphony Orchestra – dirijata de Iona Marin, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Viena, Filarmonica din Monte Carlo.
Ion Marin, unul dintre muzicienii de origine romana cei mai bine cotati din lume, va dirija pe scena Salii Palatului London Symphony Orchestra, pe 8 si pe 9 septembrie. Alte prezente importante romanesti in Festival vor fi : Cristian Mandeal si Horia Andreescu care vor dirija doua concerte in cadrul Festivalului, Dan Grigore, Ruxandra Donose, Valentina Nafornita, Alexandra, Dariescu, Cvartetele „Ad libitum” si „Acrcadia” Corul „Madrigal” , Orchestra de Camera Bucuresti.
Printre solistii editiei 2015 se numara: Arcadi Volodos, violonista Anne-Sophie Mutter, dar si pianistii Fazıl Say, legendarul Murray Perahia, unul dintre cei mai apreciati pianisti la nivel international, care a fost prezent si in 2013 la Festival, Yfrem Bronfman, Andras Schiff, Pierre Laurent Aimard, precum si cunoscuta pianista Maria João Pires. Renaud si Gautier Capuçon vor urca si ei pe scena Salii Palatului, la fel Dadvid Garrett .
Pianista de origine georgiana Elisabeth Leonskaja, laureata a Concursului Enescu, editia 1964, astazi unul dintre marile nume ale scenei muzicale internationale, va sustine doua concerte-eveniment: pe 6 septembrie, la Ateneul Roman si pe 10 septembrie, alaturi de Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra, la Sala Palatului.
Vor fi prezenti in Festival castigatori ai concursului „George Enescu” : Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Stefan Tarara, Vlad Stanculeasa alaturi de Agnes Baltsa si Elisabeta Leonskaja
Va fi prezentata pentru prima prima oara in Romania opera „Wozzeck” de Alban Berg ( varianta concertanta ) in interpretarea Corului si Filarmonicii „George Enescu” dirijata de Leon Hussain, avand in distributie mai multe nume sonore ale scenei lirice internationale
Festivalul International “George Enescu” aduce in medie 20.000 de turisti straini la Bucuresti si are o acoperire mediatica ce variaza de la televiziuni cu renume – CNN, Euronews –, la BBC si remarcabile cotidiene straine si publicatii de specialitate (The Guardian, Gramophone), la mass-media de top in plan national. Putand fi considerat un adevarat brand cultural de tara, Festivalul duce mai departe valorile in care credea George Enescu: creativitate, generozitate si implicare.