Copiii sunt mult mai dispusi sa consume legume si incep sa fie mult mai interesati de ele daca parintii ii implica direct in diferite activitati, precum realizarea meniului zilnic, a listei de cumparaturi si alegerea legumelor cand sunt achizitionate, pregatirea mesei si daca iau masa alaturi de parinti. Un studiu experiment* realizat de MAGGI a aratat ca in familiile care au obiceiul de a pregati mancarea impreuna cu cei mici, consumul de legume devine adecvat, iar copilul accepta mai usor majoritatea legumelor.
De asemenea, discutiile cu cei mici si informatiile despre o alimentatie echilibrata au un rol important, mai ales daca au loc in cadrul unor activitati culinare in familie. Ca urmare a acestui studiu, MAGGI continua initiativa lansata anul trecut si aduce Ghidul Scoala Legumelor, un instrument care vine in sprijinul parintilor cu trucuri si sfaturi care sa ii ajute in lupta de a-i imprieteni pe copii cu legumele.
Copiii si consumul de legume
In cadrul aceluiasi studiu experiment, o cercetare cantitativa a aratat ca aproximativ 4 din 10 copii cu varsta intre 3 si 12 ani, din mediul urban nu consuma legume zilnic (cel putin o data pe zi). Mai mult, 45% dintre parinti intampina diferite probleme atunci cand le ofera copiilor legume la masa. Printre problemele enumerate de parinti se numara dificultatea de a-i convinge pe cei mici sa manance legume, acestia fiind nevoiti de multe ori sa recurga la ascuderea lor in mancare astfel incat copilul sa nu stie de ele. In plus, un sfert dintre copiii cu varsta intre 3 si 12 ani, din mediul urban, nu au mancat niciodata broccoli (27%), conopida (21%), in timp ce 20% dintre respondenti au mentionat spanacul, urzicile, stevia, salata, loboda si sfecla.
A doua etapa a studiului experiment a adus impreuna zece familii, care au gatit pranzul alaturi de copiii lor, iar apoi timp de o saptamana au completat un jurnal de dieta. Comportamentul din timpul activitatii de gatit a fost supravegheat de Dr. psiholog Carmen Anghelescu, care in urma experimentului a identificat faptul ca desi majoritatea familiilor au pregatit feluri de mancare noi pentru ei, toti cei 10 copii au lucrat impreuna cu parintii efectuand operatii diferite: curatat legume; curatat verdeturi, taiat lume, pregatit chiftele. Toti copiii participanti au fost incantati sa ia parte la activitati de gatiti, au fost atenti si s-au implicat activ. La final, cei mici au fost mai dornici sa manance preparatele unde si-au adus contributia.
In plus, dintre cei 10 copii care au participat la activitatea de gatiti, patru nu vazusera niciodata cum arata un broccoli si alti doi nu stiau cum arata sfecla rosie.
O parte dintre parintii care au participat la activitatea de gatiti, povestesc pe scurt despre experienta lor aici: http://bit.ly/2eC9DTx.
Stiati ca stilul de viata echilibrat se formeaza inca din copilarie?
“Obiceiurile alimentare sunt formate acasa, in familie. Una dintre formele de invatare este imitatia, iar acest lucru a fost confirmat si de parintii care au luat parte la studiul experiment realizat. Practic adultii transmit celor mici obiceiurile lor. Daca parintii consuma legume, copiii vor prelua acest obicei si isi vor forma gustul pentru alimentele pe care le vad cel mai des in farfuriile acestora. Ghidul Scoala Legumelor ii invita pe parinti sa ii lase pe copii sa isi puna in aplicare imaginatia. Gatitul alaturi de cei mici este o metoda foarte buna de invatare si acestia vor fi mai dornici sa guste si manance preparatele la care au contribuit si ei ”, declara Dr. Camen Aghelescu, psiholog.
Joaca in bucatarie
Joaca este pentru copii o bucurie, iar implicarea directa a copiilor in pregatirea mesei devine nu doar o joaca, ci si o metoda prin care copiii pot invata lucruri noi: de la denumirea legumelor si importanta acestora, denumirea ustensilelor, pana la dezvoltarea de caracteristici psihice care implica dezvoltarea increderii de sine, modalitati de a colabora cu alte persoane sau satisfactia de a termina o activitate realizata de ei.
Ghidul Scoala Legumelor este disponibil gratuit si se poate descarca de aici: http://bit.ly/2eEJq73. Scoala Legumelor detaliaza activitati pe care parintii le pot realiza impreuna cu cei mici, astfel incat copiii sa fie mai dornici sa guste si sa manance legume in fiecare zi. Mai mult, ghidul incurajeaza parintii sa ii implice pe copii cat mai mult in pregatirea meselor, in realizarea listei de cumparaturi si achizitionarea legumelor alaturi de cei mici. De asemenea, acesta vine si cu o sectiune interactiva dedicata copiilor cu pagini de colorat, intrebari si raspunsuri.
*Studiul experiment a fost compus din doua etape:
Prima etapa - Chestionar online implementat in perioada 28 aprilie – 4 mai 2016, ce a avut 174 de respondenti. Respondentii studiului cantitativ au fost parinti cu varsta intre 25-55 de ani, care au copii cu varste intre 3 si 12 ani, rezindenti in mediul urban, educatie medie si superioara, utilizatori de internet.
A doua etapa – Un experiment cu 10 familii care intampinau problemele identificate in chestionarul online si implementat in luna august 2016.. Cele 10 familii (mama, tatal si 1 copil cu varsta intre 3-12 ani) au gatit impreuna un meniu ce a avut la baza legumele identificate in prima etapa. Dupa activitatea de gatit, fiecare familie a tinut un jurnal de dieta timp de o saptamana, iar la finalul acesteia au participat la un interviu detaliat cu Dr. psiholog Carmen Anghelescu. In timpul interviului, au discutat pe baza jurnalului, iar parintii au primit recomandari de activitati in care ii pot implica pe cei mici pentru a-i determina sa consume mai des legume.