Micii bucatari, in avangarda Food Revolution Romania

/ / Modificat: 2012-11-26
Micii bucatari, in avangarda Food Revolution Romania

Atelierul de gatit si povestit MICII BUCATARI din 18 august este primul eveniment organizat de Artelier D, Proiecte pentru copii in parteneriat cu Libraria Bastilia si restaurantul frufru, impreuna cu Editura Curtea Veche,  in cadrul proiectului FOOD REVOLUTION ROMANIA, care face parte din reteaua FOOR REVOLUTION DAY, initiata de Jamie Oliver in mai 2012.

In Romania, revolutia mancatului sanatos ii are in avangarda pe copii, lor le sunt destinate primele ateliere, in principal celor mai mici, de 3-5 ani, un grup de varsta care beneficiaza in Romania, de numarul cel mai mic de activitati culturale si creative dedicate. Dar acest grup de varsta este o prioritate in cadrul proiectului nostru, caci la aceasta varsta copiii se intalnesc prima data cu alimentele, acum au loc primele experiente culinare mai complexe, care se vor dovedi esentiale in viata, in ceea ce priveste gusturile, preferintele, ingredientele, stilul de a manca.

Dupa cum stim, ce invatam in copilarie pastram cu noi sau ne influenteaza toata viata, iar gustul se educa in copilarie, impreuna cu bunele obiceiuri legate de modul de viata, de preparare a mancarii, de experientele culinare din bucatarie.

La primul atelier, ingredientele - fructele de padure, iaurtul si mierea-   au o legatura puternica, simbolica, cu prima copilarie, caci in aceasta perioada, aceste trei ingrediente se numara printre alimentele recomandate in mod special, pentru vitamine si minerale. Dar aceleasi ingrediente revin pe parcursul intregii noastre vieti, in retete mai simple sau mai complicate, dar intotdeauna la fel de sanatoase, pentru ca aceste 3 tipuri de ingrediente reprezinta in mod esential, mancatul sanatos, pe baza de alimente naturale. Obiectiv care se afla in centrul proiectului FOOD REVOLUTION ROMANIA, inspirat de campania si proiectele lui Jamie Oliver, sustinut insa si prin experientele noastre, ale tuturor celor care suntem implicati in proiect, experiente culinare marcate de amintirile din copilarie, in jurul mesei de acasa.

Atelierele MICII BUCATARI sunt nu numai ateliere de experimente culinare si gatit, ci si de povestit. Intotdeauna alaturi de noi vor fi povestile, asa cum  de altfel a si debutat in ianuarie 2012, Artelier D, Proiecte pentru copii, cu un atelier de povesti, numit ca atare: CUFARUL CU POVESTI.  In 18 august, la primul atelier, vom spune (noi, Daniela Miscov si Andra Carbunaru) o versiune adaptata pentru cei mai mici, a povestii lui Remy din desenul animat Ratatouille, sobolanul bucatar care ajunge celebru la Paris, in patria gastronomiei.

Ratatouille e o poveste simbolica, aleasa special, despre educatia gustului, despre poezia bucatariei, a prepararii mancarurilor, despre pasiune, entuziasm, perseverenta si bucuria de a manca ceva gustos.  Este si povestea unui talent. Pentru ca sobolanul Remy este unic, are ceva special. Are un dar: gustul si mirosul lui sunt extraordinare, asa ca toata ziua gusta si adulmeca. Si cel mai mult ii place sa se uite la emisiunea de gatit de la televizor unde numai despre asta se vorbeste, despre mirosuri bune si gusturi... gustoase. Si unde un maestru bucatar talentat are un slogan memorabil: Oricine poate gati.

Mesaj care se regaseste si in misiunea noastra, noi vrem sa aratam ca bucataria este un spatiu deschis, unde oricine poate intra si prepara mancaruri gustoase, pentru ca gustos nu are doar o definitie, asa cum nu exista o singura reteta pentru salata, supa, tort sau ...iaurt cu fructe de padure. Ci exista atatea retete cati practicieni ai artei bucatelor exista. Iar copiii sunt la fel de pregatiti, dornici, creativi, inspirati ca oricine, poate  chiar mai mult decat adultii, pentru ca lor le place sa experimenteze, sa se joace, sa se simta bine total, fara graba, cu toata fiinta - ceea ce este o sansa ca sa obtii o reteta foarte buna.

In fiecare luna, vom organiza, la Libraria Bastilia, un atelier de gatit si povestit, pornind de la ingrediente sanatoase si povesti frumoase, dedicat copiilor de 3-5 ani. Din octombrie vom adauga un atelier MICII BUCATARI MAI MARI, pentru copii de 6-10 ani, cu acelasi profil, de gatit si povestit, combinand bucataria cu lectura si cultura, deci vom combina educatia culinara cu cea culturala. Caci de fiecare data vom invata cate ceva despre ingredientele de preparat, ce beneficii aduc ele corpului, ce substante contin, la ce sunt bune si de ce le mancam.

Inscrierile se fac la adresa artelierd@yahoo.com, artelierdproiecte2012@gmail.com sau la tel. 0756 158 764/0724 554 199.

Noutati si detalii vor fi postate constant pe paginile de Facebook Artelier D Proiecte pentru copii, Facebook FoodRevolutionRomania, librariabastilia.ro, impreuna cu intregul calendar al atelierelor – accesibil chiar si acum.

Calendarul pentru atelierele destinate copiilor de 6-10 ani urmeaza a fi postat in zilele urmatoare, dupa definitivarea temelor. Pentru acest grup de varsta, primul atelier are loc in data de 13 octombrie, ora 17, si va avea ca tema fructele.

Pretul este acelasi pentru oricare dintre ateliere: 35 lei/1 copil+1 parinte.

Daniela Miscov

Ambasador Food Revolution Romania

Articole recomandate

Citeste si despre