Mos Craciun a venit pentru copiii speciali

/ / Modificat: 2014-12-09
Mos Craciun a venit pentru copiii speciali

In weekend am fost sa-l intampinam pe Mos Craciun alaturi de copiii cu dizabilitati si nu numai. Zeci de copii au venit sambata si duminica in Vitantis Shopping Center si cu siguranta ca au simtit bucuria sarbatorilor de iarna.

copii_dizabilitati_mos_craciun

Mosul cu barba alba si deasa, cu desaga plina de cadouri, imbracat in straiele-i rosii, s-a asezat pe jiltul impunator si a primit pe genunchiul sau pe toti copiii, mai mari sau mai mici, cu dizabilitati sau fara pentru a le asculta poeziile, cantecelele si pentru a le oferi cadouri.

Copii cu Sindrom Down, autism sau ADHD, dar si copii fara dizabilitati s-au distrat alaturi de actorii din trupa “Spiridusii Povestilor”, au stat cuminti sa fie pictati pe fata sau pe manute, au dansat si s-au simtit bine in mall!

copii_dizabilitati_mos_craciun

Acesta a fost scopul principal al evenimentului organizat de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati: copiii cu dizabilitati sa iasa din casa, parintii sa depaseasca teama de a se afisa in public cu micutii lor cu probleme, sa se cunoasca intre ei, sa vada ca nu sunt singuri si sa constientizeze inca odata faptul ca micutii lor sunt speciali, iar ei sunt binecuvantati sa-i aiba.

Nu se poate transpune in cuvinte bucuria de a avea in preajma acesti copii speciali! Daca un copil sanatos iti umple inima de bucurie si chipul de zambet, imagineaza-ti un sentiment mai maret si mai placut decat acesta si poate vei intelege ce inseamna ca un copil cu Sindrom Down sa-ti fure un pupic si sa te stranga intr-o imbratisare, refuzand sa-ti dea drumul.

Sprijin pentru parintii copiilor cu dizabilitati intelectuale

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati s-a nascut din dorinta de a promova drepturile copiilor cu dizabilitati intelectuale si de a facilita accesul acestora la serviciile de asistenta si protectie.

copii_dizabilitati_mos_craciun

Madalina Turza, presedinta Centrului, ea insasi mama unei fetite cu Sindrom Down, are cu siguranta cea mai mare motivatie pentru a face tot ce-i sta in putinta pentru ca Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati sa poata veni in sprijinul cat mai multor copii si familii in care sunt copii cu dizabilitati. Caci cine poate intelege mai bine nevoile unui astfel de parinte, daca nu o mama care a trecut prin toate etapele de negare, revolta, disperare, depresie… prin care trece orice parinte care afla ca copilul sau are o dizabilitate intelectuala.

Afiliat al Organizatiei Down Syndrome International, CEDCD desfasoara in prezent proiectul “Vreau sa vorbesc – Program de interventie timpurie complexa, complementara” care urmareste introducerea in terapie (logopedie, terapie ocupationala, socializare si kinetoterapie) a unui numar de 30 de copii cu Sindrom Down, cu varste cuprinse intre 3 si 8 ani pentru a veni in sprijinul nevoii lor de dezvoltare a abilitatilor de autoservire, limbaj si socializare.

Ce este dizabilitatea intelectuala?

Dizabilitatea intelectuala NU este o boala!

Dizabilitatea intelectuala NU este contagioasa!

Dizabilitatea intelectuala este o conditie sau o stare a unei persoane.

Dizabilitatea intelectuala este o conditie cu care copilul se naste sau care poate aparea in urma unor conditii medicale extreme.

Dizabilitatea intelectuala reprezinta starea unei personae care are anumite limitari la nivelul functionarii mentale si al abilitatilor de comunicare, socializare si de autoservire.

Copiii cu dizabilitati intelectuale au nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a invata sa vorbeasca, sa mearga, sa se imbrace singuri, sa manance singuri etc. NU inseamna ca nu pot invata, au nevoie doar de mau mult timp si mai multa atentie.

Ajutor pentru copiii cu dizabilitati intelectuale

Poti ajuta Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati prin donatii in conturile:

LEI: RO45RZBR0000060013815972

EURO: RO18RZBR0000060013815973


Raifeissen Bank - Uverturii

De asemenea, daca esti parintele unui copil cu dizabilitati intelectuale, te poti inscrie in Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati trimitand un e-mail la office@cedcd.ro in care sa povestesti despre situatia copilului tau.

Articole recomandate

Citeste si despre