Studiu: Optiuni la nastere in Romania: Acasa sau la spital? Public sau privat? Daca vor aparea complicatii?

/ / Modificat: 2016-06-15
Studiu: Optiuni la nastere in Romania: Acasa sau la spital? Public sau privat? Daca vor aparea complicatii?

MediHelp Romania, parte a MediHelp International, lider pe piata asigurarilor de sanatate in CEE, a condus un studiu intern pentru a afla optiunile legate de nastere ale femeilor care vor deveni mame anul acesta.

Pe langa ingrijirile prenatale, o viitoare mama trebuie sa decida si asupra locului in care va naste: un spital privat, unul public sau acasa.

- 35% dintre respondenti au raspuns ca ar fi ales un spital public din motive financiare, daca nu ar fi avut o asigurare de sanatate

- 65% au declarat ca planuiesc sau se simt mai in siguranta daca vor naste intr-un spital privat

- 36% dintre femeile care au nascut cel putin o data intr-un spital public s-au declarat multumite de ingrijirile primite, in comparatie cu 91% dintre mamele care au nascut in sectorul privat si au fost multumite de ingrijirile primite.

- Nasterea la domiciliu sau asistata de o moasa a fost reprezentata intr-un procent de 0,25% dintre nasteri.

Multe dintre viitoarele mame sufera complicatii la nastere, iar anumite interventii pot fi necesare – inducerea travaliului, anestezie epidurala, nastere prin cezariana, nastere cu vacuum extractor, epiziotomie (o incizie chirurgicala la nivelul perineului pentru a largi dilatatia dinaintea nasterii). in studiu s-a mai aratat ca:

- 86% dintre femei se tem sa nu contracteze bacterii infectioase din spitalele din Romania si prefera sa nasca in strainatate.

Mamele petrec, in general, 4 zile in spital dupa ce au nascut. Adaugand aceasta sedere la celelalte costuri necesare (ingrijirile prenatale, nasterea, ingrijirile postnatale, ingrijirle nou-nascutului), costurile pentru maternitate variaza, in medie, intre 3.000-6.000, cu asigurare medicala.

"Intrebarea pe care si-o pun cel mai des viitoarele mame este daca vor naste intr-un spital privat, unde parintii primesc toate ingrijirile necesare sau intr-un spital public, unde conditiile nu sunt cele mai bune, dar costurile pentru interventiile in cazul complicatiilor sunt mai mici. Cu o asigurare privata de sanatate, costurile de maternitate sunt acoperite in Romania si la nivel international, in cazul in care mama decide sa nasca intr-un spital care nu se afla pe teritoriul Romaniei”, Zahal Levy, Presedintele MediHelp International.

O asigurare medicala acopera costurile de spitalizarea, medicul obstretician si moasa, ingrijiri pre si post-natale (imediat dupa nastere) si pana la 7 zile de ingrijiri pentru bebelus, cezariana si nastere la domiciliu, precum si costurile unor posibile complicatii (cezariana, prezentatii pelviene, preeclampsia sau alte complicatii care pot pune in pericol viata mamei sau a bebelusului).

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 150 de femei care lucreaza in corporatii, clienti si non clienti MediHelp.

Articole recomandate

Citeste si despre