Din ce tara provine Halloween-ul?

/ / Modificat: 2024-10-18
Din ce tara provine Halloween-ul?

Halloween-ul, una dintre cele mai populare sarbatori din lume, are origini indepartate si complexe, iar radacinile sale se afla in Europa, mai precis in zona Irlandei si a Scotiei. Sarbatoarea a evoluat in timp si, odata cu migratiile europene catre America de Nord, a devenit ceea ce cunoastem astazi. Asadar, Halloween-ul are origini celtice, in special din Irlanda, dar si o influenta semnificativa din cultura britanica si cea americana.

Originea celtica: Festivalul Samhain

Halloween-ul isi trage radacinile dintr-un vechi festival celtic cunoscut sub numele de Samhain, celebrat de celti in Irlanda, Scotia si alte regiuni din Marea Britanie. Celtii, un popor de agricultori si pastori, marcau sfarsitul sezonului agricol si inceputul iernii printr-o sarbatoare ce avea loc la finalul lunii octombrie. Pentru ei, Samhain era un moment de tranzitie, cand granita dintre lumea celor vii si cea a spiritelor devenea foarte subtire, permitand spiritelor sa treaca in lumea oamenilor. De aici vine si traditia de a purta costume infricosatoare, pentru a alunga spiritele rele.

Samhain era o sarbatoare dedicata atat mortilor, cat si zeilor recoltelor si fertilitatii. Oamenii aprindeau focuri sacre si isi desfasurau ceremoniile religioase in aceasta noapte speciala. In acest sens, Irlanda poate fi considerata locul de origine principal al traditiei care a evoluat in Halloween.

Influenta crestina si transformarea sarbatorii

Cu timpul, odata cu crestinarea popoarelor celtice, Biserica a incercat sa integreze vechile sarbatori pagane in calendarul religios crestin. Asa a aparut sarbatoarea Zilei Tuturor Sfintilor (All Saints' Day) pe 1 noiembrie, cunoscuta in engleza ca All Hallows' Day. Seara de dinaintea acestei zile a fost numita All Hallows' Eve, care a evoluat in termenul de „Halloween”.

Chiar daca Biserica a dorit sa elimine traditiile pagane, oamenii au continuat sa pastreze o mare parte din obiceiurile lor stravechi. Astfel, Samhain s-a transformat treptat intr-o sarbatoare populara care combina elementele religioase cu cele folclorice si supranaturale.

Raspandirea Halloween-ului in Statele Unite

Desi Halloween-ul este in esenta o sarbatoare de origine europeana, el a capatat amploare si a devenit faimos in Statele Unite, unde a fost adus de imigrantii irlandezi in secolul al XIX-lea. Odata ajuns in America, Halloween-ul a evoluat si s-a transformat intr-o sarbatoare populara la nivel national, combinand traditiile europene cu elemente noi.

In special incepand cu anii 1920-1930, sarbatoarea a devenit foarte populara in Statele Unite, iar traditiile moderne de "trick-or-treating" (colindat pentru dulciuri), decorarea caselor cu dovleci sculptati si organizarea de petreceri tematice au inceput sa defineasca aceasta zi. Colindatul isi are originea intr-o veche practica medievala din Europa, unde copiii mergeau din casa in casa pentru a cere mancare sau bani in schimbul unor rugaciuni pentru sufletele celor morti.

Evolutia Halloween-ului in alte tari

Desi Halloween-ul este cel mai strans asociat cu Statele Unite in prezent, traditia sarbatorii s-a raspandit si in alte tari, in special in Canada, Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda. In ultimele decenii, sarbatoarea a devenit populara si in unele tari din Europa, cum ar fi Romania, Franta, Germania si Spania.

Fiecare tara a adaptat Halloween-ul in functie de propriile traditii si obiceiuri. In Romania, de exemplu, sarbatoarea are o conexiune suplimentara cu mitul lui Dracula si este adesea sarbatorita in zonele turistice precum Castelul Bran, atragand turisti din intreaga lume.

Sursa foto: freepik

 

Taguri Halloween copii Halloween

Articole recomandate

Citeste si despre