In calendarul vechi, data de 1 Martie marca inceputul unui Nou An. Martisorul era reprezentat doar de un snur, realizat din doua fire rasucite de lana colorata, fie alba si neagra, fie alba si albastra.
Legenda Martisorului
Originile sarbatorii se pierd in negura timpului. Cei mai multi specialisti in folclor spun ca obiceiul a luat nastere in vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit pe 1 martie, prima zi a primaverii. Numele lunii martie se trage de la zeul roman la razboiului, Marte, care simboliza totodata fertilitatea si vegetatia. Aceasta dubla simbolististica se regaseste si in culorile martisorului: albul semnifica pacea, iar rosul, razboiul.
Anul Nou a fost sarbatorit pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII-lea.
Legenda Martisorului la romani isi are originea in vechiul mit solar, intalnit in toate religiile lumii. Soarele, luand chip de fecior, a coborat pe pamant, printre sateni, dar a fost rapit si intemnitat de un zmeu. Intreaga lume s-a intristat, pasarile au incetat sa cante, izvoarele, sa mai curga, iar copiii, sa rada. Cum nimeni nu indraznea sa se lupte cu zmeul, un tanar voinic si-a luat inima in dinti is a pelcat sa elibereze Soarele din temnita zmeului. Oamenii l-au condus si i-au dat din puterile lor, ca sa biruie in lupta. Drumul voinicului a durat 9 luni, de la inceputul verii pana la sfarsitul iernii. Tanarul s-a luptat cu zmeul zile intregi, pana sa reuseasca sa elibereze Soarele. Acesta s-a ridicat pe cer, inveselind lumea si reinviind natura. Tanarul cel viteaz nu a apucat insa primavara. Ranit grav in lupta cu zmeul, acesta a sangerat pe zapada imaculata, pana si-a dat ultima suflare. Pe masura ce viata ii parasea trupul, in jurul lui, in locurile in care zapada incpuse sa se topeasca, au rasarit ghiocei.
De atunci, tinerii de la sate pastreaza traditia impletirii a doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul simbolizeaza dragostea pentru tot ce este frumos, amintind totodata de sangele voinicului. Albul, pe de alta parte, reprezinta puritatea sufletului, asociata albului imaculat al zapezii si culorii ghioceilor, prima floare a primaverii.
Ghidul bunelor maniere de Martisor
Evita sa oferi martisoare barbatilor. Domnii sunt tratati cu astfel de atentii doar in Bucovina si zona Moldovei.
Daca esti femeie, poti sa oferi un martisor mamei, fetitei tale sau altor doamne pe care le respecti. Poti oferi pe post de martisor si o amuleta, de bun gust, cu conditia sa leg de ea snurul in doua culori, alb si rosu. Amuleta poate fi confectionata de tine sau cumparata, tot de tine.
Daca esti barbat si vrei sa oferi un martisor unei doamne, trebuie sa il alegi tu insuti. Sub nicio forma nu o ruga sa-si aleaga ea martisorul dintr-o punga, este de rau augur.
Prescolarii si elevii pot apela la ajutorul tatalui (sau al mamei, dupa caz), atunci cand vor sa daruiasca un colegelor de clasa, doamnelor invatatoare sau profesoare.
Poti oferi martisorul impreuna cu un buchet de flori. Acest gest este foarte apreciat si considerat de bun gust.
Cand alegi martisorul, opteaza pentru modele de bun gust. Evita martisoarele cu gene, sclipici sau alte ornamente incarcate.
Daca ai primit un martisor, nu-l vor arunca pe birou sau in poseta. Multumeste-i celui sau celei care ti l-a daruit, desfa-l si prinde-l la reverul hainei, pe bluza sau pe rochie. Daca iti faci griji ca o sa ai bluza prea incarcata, adu-ti minte ca o data pe an este 1 Martie. Asa ca poti purta 10 martisoare, timp de cateva ore. Cei care ti-au oferit martisoare au vrut sa iti faca o bucurie, semn ca tin la tine si iti doresc tot binele din lume.
Daca ti se ofera flori impreuna cu un martisor, pune-le imediat in apa, pentru a nu se ofili.
Dupa 1 martie, poti alege sa porti un singur martisor, pana la data de 9 martie. Atunci, conform traditiei, trebuie sa prinzi snurul martisorului de ramurile unui pom fructifer. Se mai spune ca orice dorinta ti-ai pune, in timp ce legi martisorul de crengile pomului, aceasta se va indeplini.