Simboluri de Martisor si semnificatiile lor

/ / Modificat: 2024-02-29
Simboluri de Martisor si semnificatiile lor

Martisoarele, indiferent de forma, sunt un simbol al renasterii naturii, multe dintre ele fiind asociate cu norocul si prosperitatea. Unul dintre cele mai populare simboluri de martisor este Cosarul, aducator de noroc. Altaturi de imaginea cosarului, romanii pastreaza traditia de a oferi de 1 Martie martisoare sub forma de trifoi cu patru foi, potcoave, ancore, buburuze sau ghiocei.

Martisorul trifoi cu patru foi

Trifoiul cu patru foi este o planta magica, pe care preotii druizi o foloseau in incantatiile lor la inceputul primului mileniu. Mai tarziu, pe teritoriul Irlandei, un discipol al Sf. Patrick a folosit trifoiul pentru a ilustra notiunea Sfintei Treimi. Termenul englezesc pentru trifoi, Shamrach, deriva din cuvantul arab Shamrakh ce inseamna "Triadele Persane". Trifoiul ca simbol al trinitatii este utilizat si astazi in religia catolica. Il regasim stilizat pe Mitra episcopala, alaturi de inel si carja, ce reprezinta autoritatea episcopului. In traditia romaneasca, trifoiul cu patru foi este simbolul norocului si are o semnificatie aparte pentru fiecare frunza: sanatate, dragoste, bogatie, celebritate.

Unele legende spun ca trifoiul cu patru foi este singurul lucru pe care Eva l-a luat cu ea cand a fost izgonita din Paradis. Daca porti asupra ta un trifoi cu patru foi, vei fi aparat de duhurile necurate si vei avea parte de noroc in dragoste.

Martisorul potcoava

Potcoava simbolizeaza norocul, vitalitatea si fertilitatea, fiind unul dintre cele mai cunoscute talismane aducatoare de noroc. Fiind faurita din fier - simbol al puterii, tariei si fortei in mitologia romaneasca, potcoava avea reputatia de a ocroti oamenii si animalele de vrajitoare, zane si duhuri rele.

O legenda spune diavolul a venit la Sfantul Dunstan si l-a rugat sa-i potcoveasca singura lui copita. Durerea a fost insa atat de cumplita, incat diavolul si-a jurat ca nu va mai intra niciodata intr-o casa in care vede o potcoava. Potcoava aduce noroc doar daca este gasita intamplator.

Simbolistica ei este legata si de imaginea calului in mitologie. Acesta este considerat un animal divin, solar.

Martisorul sub forma de ancora

Ancora simbolizeaza speranta, credinta ce se leaga de inaltul ideal solar, de sursa vietii. Ea este totodata o metafora a navigatorilor care strabat oceanul vietii.

Martisorul sub forma de cheie

Cheia indica posibilitatea de a-ti gasi calea catre succes si de a-ti implini idealurile. Un martisor reprezentand trei chei are darul de a deschide usile catre bogatie, sanatate si dragoste. De asemenea, doua chei incrusisate, una de aur si cealalta de argint, simbolizeaza "cheile catre imparatia cerurilor".

Martisorul sub forma de ghiocel

Ghiocelul este un simbol al puterii de rezistenta, al curajului si al fidelitatii nezdruncinate. Aceasta floare este cel dintai vestitor al primaverii si aduce speranta in sufletele tuturor.

ghiocel

Martisorul sub forma de stea

Steaua este considerat atat un simbol al norocului, cat si al perfectiunii, inca de pe vremea lui Pitagora. In Evul Mediu, Steaua Vrajitorului face trimitere la misterele universului. Denumirea de "stea norocoasa" provine din antichitate, cand astrologii le ghiceau oamenilor norocul in stele.

Martisorul sub forma de buburuza sau scarabeu

Gargarita sau buburuza (Ladybug, in engleza) este atat un simbol norocos, dar si un insemn al maternitatii, fertilitatii si mamei pamant. Ea o intruchipeaza totodata pe Fecioarei Maria. Popular, gargaritza mai este denumita si Mariuta popii, Vaca Domnului, Gaina lui Dumnezeu sau Boul Domnului. Buburuza sau gargarita este reprezentarea zoomorfa a Soarelui, fiind corelata cu ideea de renastere a pamantului, bogatie si fertilitate. Buburuza face parte din familia Scarabeului (gandacul de balegar) - unul dintre cele mai reprezentative simboluri din Egiptul antic. Acesta isi depunea ouale in sfere din balegar, devenind astfel un simbol al regenerarii.

Scarabeul il reprezenta pe Khephri (sau Khepera), zeul soarelui de dimineata, simbol al reinvierii. In folclorul romanesc, buburuza are un mare rol in magia premaritala. Fetele si flacaii dornici de maritis prindeau gargaritele, rosteau o incantatie, apoi le dadeau drumul, urmarindu-le zborul cu privirea. Ursitul se gasea in directia in care zbura mica vietate. Daca insectia nu isi lua zborul, persoana respectiva ramanea necasatorita sau, mai rau, isi pierdea viata in anul respectiv.

Taguri Simbol martisor 1 Martie copii Semnificatie martisor

Articole recomandate

Citeste si despre