Salvati Copiii anunta deschiderea a doua noi programe locale pentru a preveni institutionalizarea copiilor
Bucuresti, 31 iulie 2020: Dintre cei 86.263 de copii care au unul sau ambii parinti plecati sa munceasca in afara tarii, 3.500 se afla intr-o situatie suplimentara de vulnerabilizare, in sistemul de protectie speciala. Pentru a preintampina separarea copiilor de familii, Organizatia Salvati Copii deschide doua noi programe locale in judetele Arges si Dambovita, in cadrul proiectului ”Servicii integrate pentru copii in risc”, al carui scop este reducerea numarului de copii care intra in institutii de tip rezidential.
Datele oficiale procesate la finalul anului 2019 arata ca 15.858 de copii din Romania au ambii parinti plecati in strainatate. Dintre acestia, 14.786 au ramas in ingrijirea rudelor pana la gradul IV, iar 952 se se afla in sistemul de protectie speciala, fie la asistent maternal, in centre de plasament sau in grija altor persoane.
Lor li se adauga alti 11.143 de copii proveniti din familii monoparentale si unde parintele unic lucreaza peste granita. Dintre acestia, 1.239 de copii se afla in sistemul de protectie sociala.
Dintre cei 59.262 de copii care au un singur parinte plecat, 1.309 se afla in sistemul de protectie speciala, fiind expusi unor riscuri suplimentare de vulnerabilizare, atat sociala, cat si educationala si psihologica.
”Copiii deja percep ca abandon plecarea parintilor, chiar daca la nivel rational li se explica motivele pentru care acestia muncesc in alte tari. De aceea este cruciala mentinerea relatiei cu parintii, precum si integrarea psiho-educationala.
In plus, contextul cauzat de pandemie aduce traume suplimentare si nevoia de protectie”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
Pentru identificarea si monitorizarea copiilor expusi riscului de separare de familie, cu accent pe copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, Salvati Copiii va constitui doua retele interinstitutionale locale si va derula intalniri tehnice de lucru pentru imbunatatirea procesului de identificare si monitorizare, scopul fiind diminuarea riscului de separare de familie.
Noile programe se vor derula in perioada 3 iunie 2020 – 2 iunie 2023.
Valoarea totala a proiectului ”Servicii integrate pentru copii in risc”, cod SMIS 130459, este de 4.520.437,51 lei, din care valoare cofinantare UE: 3.842.371,92 lei si valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national: 678.065, 59 lei.
Interventiile urmaresc atingerea urmatoarelor rezultate:
- Reducerea numarului de copii care intra in institutii de tip rezidential, prin dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separarii copilului de parinti in judetele Arges si Dambovita (2 centre de zi in localitatile Pitesti si Targoviste si 2 programe de interventie in comunitate).
- imbunatatirea procesului de identificare si monitorizare a copiilor expusi riscului de separare de familie in judetele Arges si Dambovita si la nivel national. Concluziile, recomandarile si propunerile formulate in urma intalnirilor de lucru ale retelelor interinstitutionale din proiect si ale activitatilor cu grupul tinta vor fi cuprinse intr-un raport care va fi pus la dispozitia factorilor decidenti de la nivel local (de ex. primaria Pitesti, primaria Targoviste, DAS Pitesti, DAS Targoviste, CJ Arges, CJ Dambovita, DGASPC Arges, DGASPC Dambovita) si de la nivel central (ANDPDCA, Ministerul Muncii), in vederea formularii de politici publice coerente si functionale si propunerii de tipuri de interventii cat mai targetate, astfel incat sa raspunda eficient nevoilor copiilor aflati in risc de separare de familie.
- Oferirea de servicii sociale complexe pentru 230 de copii expusi riscului de separare in cele doua judete.
Parteneri in proiect vor fi: DAS Pitesti, DAS Targoviste, scoli gimnaziale din Pitesti si Targoviste
CONTEXT:
Rezultatele unui studiu desfasurat de Charles Nelson, Nathan A. Fox, Charles H. Zeanah cu copiii din Centrele de plasament din Romania, in cadrul Proiectului de Interventie Timpurie „Bucuresti” (PITB), scot la iveala consecinte adanci si pe termen lung ale institutionalizarii.
Cercetarea a pus in evidenta efectele institutionalizarii copiilor (grupul I) asupra dezvoltarii lor pana la varsta de 8 ani, comparativ cu copiii care, desi abandonati, au beneficiat de masura ingrijirii in sistem familial (grupul II), pe de o parte, si cu copiii crescuti in familiile de origine (grupul III), pe de alta parte.
Contact
Anca Stamin - Manager proiect Organizatia Salvati Copiii, anca.stamin@salvaticopiii.ro, tel. 0745039 084.