Actele necesare obtinerii indemnizatiei de maternitate

/ / Modificat: 2012-06-05
Actele necesare obtinerii indemnizatiei de maternitate

Dupa ce ai aflat ultimele modificari suferite de legea privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, trebuie sa fii la curent si cu actele de care vei avea nevoie si ce trebuie sa faci pentru a intra in posesia indemnizatiei.

Iata ce acte iti trebuie pentru dosarul de obtinere a indemnizatiei:

• certificatul de nastere al copilului;

• adeverinta privind veniturile mamei din ultimele 12 luni (de la locul de munca daca mama este salariata sau vizata de agentia fiscala de care apartine daca este liber profesionista, are o firma, are castiguri din agricultura sau, pe langa salariu, are alte venituri, precum dividende);

• cerere de acordare a indemnizatiei.


Dosarul cu aceste acte se depune la primaria de care apartii.

Procedura este identica in cazul in care tatal doreste sa intre in concediu pentru ingrijirea copilului. 

Banii vor fi primiti prin card, daca asa doresc solicitantii, sau prin mandat postal, la domiciu.

Mamele care se afla deja in concediu de crestere a copilului si beneficiaza acum de cei 600 de lei, pentru a primi 85% din salariu au nevoie de:

• cerere prin care solicita recalcularea indemnizatiei pentru ingrijirea copilului; cererea se completeaza la Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale in raza careia au domiciliul;

• copie dupa buletin;

• adeverinta de venit pe ultimele 12 luni inaintea nasterii.

Daca veniturile sotului sunt mai mari si se doreste schimbarea personei care sta in concediu de ingrijire a copilului, daca pana in acest an mama a beneficiat de indemnizatie, tatal va trebui sa mearga la primarie sa intocmeasca un nou dosar. 

Acesta va contine:

• certificatul de nastere a copilului;

• cererea de acordare a indemnizatiei din partea tatalui;

• declaratia mamei ca renunta la indemnizatie;

• adeverinta privind veniturile tatalui din ultimele 12 luni.

Demersurile de trecerea de la 600 de lei la 85% din venituri, indiferent ca este facuta de mama sau de tata, trebuie facute in cel mult 60 de zile de la intrarea in vigoare a noii legi. Cei care respecta acest termen vor primi indemnizatia majorata in cursul lunii urmatoare depunerii cererii, dar si sumele cuvenite retroactiv, potrivit newz.ro.

De pilda, daca un parinte depune cerere pentru recalcularea indemnizatiei pe 11 februarie, el va primi, in martie, indemnizatia majorata din luna februarie, dar si diferenta intre 600 de lei si 85% din venituri, pe luna ianuarie.

Daca parintii amana depunerea actelor dupa termenul de 60 de zile, vor primi indemnizatia majorata incepand cu luna urmatoare depunerii cererii, dar nu si sumele cuvenite retroactiv. 

In cazul in care veniturile reale ale mamei sau tatalui nu corespund cu cele trecute in adeverinte sau daca in perioada concediului pentru ingrijirea copilului beneficiarul indemnizatiei continua sa incaseze venituri din activitati lucrative, iar cazurile sunt descoperite, beneficiarii vor fi obligati sa returneze statului sumele incasate in baza indemnizatiei.

Taguri Acte necesare maternitate

Articole recomandate

Citeste si despre