Expozitia De-a arhitectura an scolar 2012-2013

/ / Modificat: 2013-07-25
Expozitia De-a arhitectura an scolar 2012-2013

Expozitia De-a arhitectura an scolar 2012-2013

Vineri, 21.06.2013 s-a incheiat festiv, cu emotii si satisfactie, anul pilot al cursului de-a arhitectura in orasul meu. in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2013, inconjurati de panourile infatisand cele mai bune cladiri realizate in anul precedent, cele 7 machete la care au lucrat 140 de copii intre 9 si 11 ani din Bucuresti au concentrat atentia tuturor celor prezenti. Ele sunt rezultatul palpabil al unui an scolar plin de cuvinte si idei nemaivazute, de intalniri asteptate cu sufletul la gura de scolari, dar si de tinerii arhitecti care i-au insotit.


Cursul "De-a arhitectura in orasul meu", construit pe principiile invatarii experientiale, i-a purtat pe cei mici in suita observ – analizez – construiesc – prezint prin cinci module, pentru a invata despre scara si proportii, spatiu si material, loc, oras si sustenabilitate. Atelierul din ultimele saptamani i-a provocat sa construiasca un cartier imaginat de ei, fiind si un prilej bun de recapitulare.

Pe rand, copiii au fost invitati vineri, 21.06.2013 sa prezinte invatatorilor, arhitectilor, colegilor si parintilor prezenti ideile importante care i-au ajutat sa concretizeze fiecare dintre cartiere. Discursurile, marcate de emotia inerenta vorbitului in public, pregatite in amanunt de la scoala sau improvizate cu entuziasmul celui care isi cunoaste bine lucrarea, ne-au bucurat ilustrand coerenta abordarii proiectului micului orasel, grija fata de adaptarea la relief, logica relatiilor functionale, conformarea spatiilor publice, scara cladirilor.

proiecte_copii
Toti s-au avantat cu entuziasm in folosirea energiei verzi si gandirea unor constructii ecologice, iar apropierea vacantei i-a facut sa materializeze cu bucurie locurile lor favorite: doua dintre cartiere au iesire la mare, alte doua sunt asternute la umbra unei cetati. Lucrul in echipa a fost dificil pe alocuri, dar bucuria fiecarei clase ne-a aratat ca au ajuns mai intelepti la acest sfarsit de an.

Proiectul "De-a arhitectura in orasul meu" este un program cultural al Filialei Teritoriale Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania, dezvoltat in parteneriat cu Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatii Bucuresti. OAR National, prin taxa de timbru de arhitectura, a contribuit financiar la elaborarea materialelor didactice si implementarea cursului pilot de catre Asociatia de-a arhitectura.

arhirectura_copii
Pentru festivitatea finala ne-am bucurat si de contributia Ytong (Xella Romania), care a acordat fiecarei clase participante un kit de construit YTONG. Albumele de arhitectura oferite de Zeppelin invatatoarelor si arhitectilor voluntari vor fi sigur consultate pentru editiile viitoare ale cursului de-a arhitectura si, speram noi, nu numai.

Cursul De-a arhitectura in orasul meu a fost derulat in sapte scoli, in cadrul unui parteneriat dintre Asociatia de-a arhitectura si Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. Multumirile noastre pentru dedicatie, pentru curajul de a incerca ceva nou si de a-l duce pana la capat, merg catre doamnele invatatoare si catre cei 7 arhitecti care au lucrat impreuna cu fiecare clasa, saptamana de saptamana.

Iata-i:

-Scoala Germana Herman Oberth: doamna invatatoare Diana Farcas si domnul arhitect Catalin Sandru
-Scoala Generala nr.23 Sf Silvestru: doamna invatatoare Liliana Tigau si doamnele student arhitect Iuliana Costache si Madalina Bold
-Scoala Generala nr. 139 Mircea Santimbreanu: doamna invatatoare Violeta Paduraru si doamnele arhitect Adriana Comanici si Monica Lazarica
-Scoala Anastasia Popescu: doamna invatatoare Roxana Pricope si domnul arhitect Serban Marinescu
-Liceul greco-catolic Timotei Cipariu: doamna invatatoare Alexandra Acasandrei si doamna arhitect Oana Popescu
-Scoala Americana Bucuresti (American International School of Bucharest): doamna profesoara Dana Ene, doamna Monica Maurer si doamna arhitect Oana Popescu
-Scoala Little London: doamna Sevil Lazarescu si doamna student arhitect Alina Panait

Taguri De-a arhitectura

Articole recomandate

Citeste si despre