Asociatia Hands Across Romania in parteneriat cu Asociatia de Educatie Prenatala Romania (AEP) implementeaza in perioada mai – iulie 2012, proiectul "ZOOM pe lapte".
Scopul acestui proiect este crearea unui sistem viabil de facilitare a adoptarii PL-x nr. 734/2011 - Proiect de Lege privind reglementarea marketingului substituentilor de lapte matern si vizeaza elaborarea normelor metodologice pentru acest proiect legislativ.
Legea privind marketingul substituentilor de lapte matern reglementeaza modul in care aceste produse pot fi plasate in piata pentru a evita inlocuirea laptelui matern cu substituenti (acolo unde nu se impune). Substituirea laptelui matern are consecinte de sanatate de la usoare la grave atat pe termen scurt, cat si pe termen lung (uneori chiar deces). UNICEF si OMS promoveaza alaptarea ca un drept al copilului, inscris in Conventia cu privire la drepturile copilului la art. 24.
"De la sfarsitul lunii decembrie 2011, din cauza protestului parlamentarilor, proiectul de lege se afla pe masa comisiilor de fond din Camera Deputatilor. Realizarea normelor metodologice accelereaza implementarea acestei legi. In Romania, multe proiecte de lege adoptate nu pot fi aplicate pentru ca nu exista normele de aplicare, iar acest lucru nu dorim sa se intample si cu Legea privind marketingul substituentilor de lapte matern", sustine Mihaela Sandu, coordonatorul proiectului "Zoom pe Lapte" al Asociatiei Hands Across Romania.
De ce avem nevoie de Legea privind marketingul substituentilor de lapte matern
- Promovarea submineaza alaptarea in cateva moduri: imaginile frecvente, cuvintele, numele si asocierile cu anumite produse fac ca alimentatia artificiala sa para normala, sigura si echivalenta cu alaptarea.
- Daca un produs este usor accesibil, i se face publicitate si este frecvent promovat, atunci el va fi cumparat si folosit; daca o companie distribuie mostre gratuite, acestea vor fi folosite.
- Dreptul femeii de a lua o decizie informata cu privire la hranirea copilului:
- Alaptarea este un drept atat al copilului, cat si al mamei si, in final, ea este cea care decide cum isi va hrani copilul.
- Daca femeile vor fi expuse doar promovarii comerciale si vor primi doar informatii neadecvate despre hranirea copilului, ele nu vor putea lua decizii informate.
Crearea cadrului legislativ coerent va contribui in mod semnificativ la un mediu de viata mai sanatos si va avea cu siguranta un impact pozitiv asupra starii de sanatate a generatiilor viitoare.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Petrom si Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.