Pe 15 iunie, in amfiteatrul Teatrului Masca, incepand cu ora 14:00, s-a desfasurat Festivalul de Teatru pentru copii si tineri "La teatrale cu matale".
Printre participantii la eveniment s-a aflat si trupa "Micii voinici", a Centrului pentru Copii cu Dizabilitati "Domnita Balasa", centru aflat in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 6. Trecand peste handicapul auditiv de care sunt afectati, membrii echipei au reusit sa obtina premiul cel mare la cateva editii ale Festivalului, interpretand in forma de pantomima mai multe dintre piesele lui I. L. Caragiale.
La eveniment au mai participat trupe formate din elevi ai scolilor si liceelor din sectorul 6, precum si din copii inclusi in sistemul social de protectie.
Trupele participante la editia de 2011 a Festivalului au fost:
-
Juniorii - trupa de copii a Teatrului Masca, cu spectacolul "Valiza cu jucarii";
-
Micii voinici – trupa Centrului pentru Copii cu Dizabilitati, cu spectacolul "Un pedagog de scoala noua" - castigatorii locului al II-lea;
-
De 2 ori 2 – Clubul copiilor si elevilor sector 6, cu spectacolul "Pasii";
-
Scoala scolerilor – Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 6, cu spectacolul "O inspectiune";
-
Amicii Grup – Scoala nr. 156, cu spectacolul "CFR";
-
English is funny – Liceul Marin Preda, cu spectacolul "The Wizard of Oz";
-
Ami 59 – Scoala nr. 59 "Dimitrie Sturdza", cu spectacolul "AMIntiri din dulap", castigatorii locului I;
-
Improfuntastici – Scoala nr. 176 "Sf. Constantin si Elena", cu spectacolul "Chipuri fara chip";
-
Pinocchio – Liceul Marin Preda, cu spectacolul "Chirita in provincie";
-
Restul e iubire – Colegiul romano-catolic "Sf. Iosif", cu spectacolul "Pisica si soarecele";
-
Fantastico – Scoala nr. 142, cu spectacolul "Burghezul gentilom", castigatorii locului al III-lea.
S-a observat ca lucrul in echipa, exprimarea vocala si mimico-gestuala pe care le implica punerea in scena a unei piese de teatru au efecte benefice asupra dezvoltarii copiilor si tinerilor. Pornind de la aceasta premisa, festivalul "La teatrale cu matale" este unul dintre proiectele care ii ajuta pe copiii si tinerii din toate categoriile sociale sa isi descopere si sa isi afirme personalitatea.
Teatrul este arta, terapie, deschidere, comunicare, pasiune, munca, suflet, este toate acestea la un loc si inca multe altele pe care nu le poti intelege decat daca ii vezi pe actori – fie ei mari sau mici – traind cu adevarat spectacolul.
Spectator la Festivalul de teatru al copiilor, te lasai cuprins, fara sa vrei, de un sentiment de bine si de entuziasm pentru ca ei, micii actori, erau luminosi, calzi, expresivi, toleranti si intelepti in toate interactiunile lor, din timpul si din afara spectacolelor. Ii poti vedea rasfoind albumul festivalului albumul festivalului. Desi evenimentul s-a desfasurat afara, am avut sentimentul ca sala de teatru Jacques Lecoq s-a marit, s-a extins de jur imprejur; ca lumea intreaga este o sala de teatru.
Astfel, influentati fiind de Festival si de spatiul ce ne inconjura, va spunem, asemeni domnului Mihai Malaimare, directorul Teatrului Masca: "Este posibil ca teatrul sa fie Edenul pierdut, dar o sala de teatru este intotdeauna misterioasa poarta a Raiului. Intrati!"
Si, sub puternica impresie a bucuriei copiilor, vrem sa completam: "Sau lasati copiii sa intre!"
Prima editie a Festivalului de Teatru pentru copii si tineri "La teatrale cu matale" a avut loc in urma cu 5 ani, la initiativa Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 6. Succesul de care s-a bucurat Festivalul, precum si efectele pozitive asupra copiilor, au incurajat continuarea proiectului.