Fiecare copil conteaza!

/ / Modificat: 2010-11-16
Fiecare copil conteaza!

Salvati Copiii Romania a lansat, in parteneriat cu GSK, proiectul "Fiecare copil conteaza", pentru reducerea mortalitatii infantile in Romania

Rata deceselor la copiii cu varsta de pana in 5 ani este de peste doua ori mai mare in Romania, fata de media Uniunii Europene.

Organizatia Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK) si cu sprijinul Ministerului Sanatatii, deruleaza un amplu program de reducere a mortalitatii in randul copiilor sub 5 ani. Prin proiectul "Fiecare copil conteaza" vor fi derulate actiuni menite sa combata cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componenta majora de informare si educare, atat in randul viitoarelor mame, cat si la nivelul fiecarei comunitati, si printr-o componenta de interventie, care presupune asigurarea unei alimentatii sanatoase (suplimente nutritionale) femeilor gravide si copiilor cu varsta de pana la 5 ani.

La lansarea programului, de marti, 16 septembrie, a participat si subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat.

Mortalitatea infantila este un capitol sumbru pentru Romania: suntem tara cu cea mai ridicata rata a deceselor la copiii cu varsta de pana in 5 ani, din Uniunea Europeana, cu o medie a mortalitatii infantile de peste doua ori mai mare fata de celelalte tari. Astfel, in timp ce media mortalitatii infantile in Uniunea Europeana este de 4,59 la o mie de nascuti vii, in Romania decedeaza 10,1 copii la o mie de nascuti vii.

Rata nasterilor premature, un factor de risc major al mortalitatii infantile, se ridica in Romania la 9%, dublu fata de alte state europene, ceea ce face ca tara noastra sa inregistreze cele mai multe decese infantile din Uniunea Europeana, potrivit datelor date publicitatii in 2010 de catre Asociatia Romana de Neonatologie. Prematuritatea si complicatiile pe care aceasta le induce reduc drastic speranta de viata a celor aproximativ 20.000 de copii care se nasc anual inainte de termen.

Vinovate pentru toate aceste decese sunt anomaliile congenitale si afectiunile aparute in perioada perinatala, in aproape jumatate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infectioase si parazitare (30%), si accidentele (10%). Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat toate aceste decese pot fi prevenite.

Grupul tinta principal al acestui proiect il reprezinta mamele cu copii cu varsta sub 5 ani din mediul rural, femeile insarcinate, copiii sub 5 ani, insemnand aproximativ 1.000 de femei si copiii acestora.

"Fiecare copil conteaza – acesta este mesajul pe care vrem sa il transmitem pentru ca, mai presus de toate, este vorba despre dreptul copilului la viata. Ingrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea pot face diferenta in viata unui nou-nascut. Speranta de viata creste daca nasterea este supravegheata medical si adusa la termen si scade drastic atunci cand copilul, neingrijit corespunzator in perioada intrauterina, se naste inainte de termen", spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.

Pe tot parcursul proiectului, pe langa componentele de informare si educare a mamelor si asigurarea unei alimentatii sanatoase, o componenta importanta va fi campania de advocacy la nivelul autoritatilor centrale. Se vor derula o serie de mese rotunde cu autoritatile centrale si ONG-uri pentru gasirea de solutii pentru scaderea mortalitatii infantile si imbunatatirea sanatatii nou-nascutului si a copilului cu varsta pana in 5 ani. Campania de advocacy va discuta necesitatea gasirii de fonduri, imbunatatirea si eficientizarea programelor nationale existente.

Campania de combatere a mortalitatii infantile, "Fiecare copil conteaza", este prevazuta sa se desfasoare la nivel national, pe 4 coordonate majore:

  • Cresterea nivelului de constientizare in randul femeilor insarcinate a importantei controalelor medicale prenatale si postnatale precum si a controalelor medicale periodice pentru nou-nascut;

  • Educarea femeilor insarcinate si a mamelor cu privire la cresterea, ingrijirea si necesitatile nou-nascutului si a copilului cu varsta pana in 5 ani;

  • Informarea si educarea principalilor actori sociali despre cum pot ei influenta scaderea mortalitatii si morbiditatii nou-nascutului si a copilului 0-5 ani;

  • Dezvoltarea unor masuri de interventie ale autoritatilor centrale si locale pentru scaderea mortalitatii infantile.

Anul 2010 este un an pilot al proiectului si va fi implementat in 4 localitati din judetul Dambovita (I.L.Caragiale, Gura sutii, Dragomiresti si Moreni), 4 localitati din judetul Vrancea (Marasesti, Slobozia Bradului, Homocea si Vidra), alte 4 localitati din judetul Caras-Severin (Dognecea, Bocsa, Anina, Maciova) si 4 localitati din judetul Brasov (Apata, Augustin, Budila, Maierus). Toate aceste localitati au zone sarace, un nivel scazut de trai si o numeroasa populatie roma; in cele mai multe exista mediatori sanitari si asistenti comunitari. In acelasi timp, exista interesul, acordul si sprijinul Directiilor de Sanatate Publica de a implementa acest proiect.

Proiectul "Fiecare copil conteaza" face parte din campania globala Every One a Aliantei Salvati Copiii, desfasurata incepand din 2009 in peste 42 de tari. La nivel mondial, un copil moare la fiecare trei secunde, ceea ce inseamna ca anual decedeaza circa 8,8 milioane de copii. La nivel global, prin intermediul acestui proiect vor fi salvate vietile a 500.000 de copii in fiecare an.

Taguri Mortalitatea infantila

Articole recomandate

Citeste si despre