Dupa o perioada de mai putin de doi ani de la deschiderea corpului A al Spitalului Clinic Filantropia, astazi a avut loc inaugurarea intregului spital modernizat.
Inaugurarea spitalului a fost facuta de directorul clinicii, prof. dr. Gheorghe Peltecu, alaturi de primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, ministrul sanatatii publice Eugen Nicolaescu si primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.
Dupa discursurile oficialitatilor si taierea panglicii, elementul simbolic de inaugurare a spitalului, am avut ocazia de a vizita, alaturi de oficialitati si de ceilalti reprezentanti ai presei, fiecare incapere din Spitalul Filantropia.
De la receptie, sali de travaliu, saloane in care stau mamicile dupa nastere, rezerve speciale cu confort sporit, pana la sali de terapie intensiva pentru bebelusi, incubatoare si sali de operatie, toate au fost renovate si modernizate si sunt gata acum sa primeasca mamicile si sa aduca pe lume bebelusii. Am putea spune fara sa gresim ca Maternitatea Filantropia este una noua si moderna, neuitand insa faptul ca este vorba despre un spital public.
"Spitalul Filantropia este o institutie cu o traditie de 125 de ani in obstetrica si ginecologie. In secolul XXI, serviciile medicale de calitate au nevoie, insa, de un cadru modern si de aparatura performanta care sa ofere pacientilor nostri – mame si nou-nascuti – cele mai bune conditii de ingrijire si tratament", a declarat directorul clinicii, prof. dr. Gheorghe Peltecu.
Capacitatea maternitatii este de 195 de paturi pentru mamici, iar in blocul operator se pot realiza anual 1.600 de interventii ginecologice. In plus, pentru acelea dintre femei care au complicatii asociate patologiei ginecologice, sectia de terapie intensiva a clinicii poate gazdui 15 paciente.
Unitatea de terapie intensiva din cadrul departamentului de neonatologie dispune de posibilitatea ingrijirii prematurilor de gradul 3 si 4 prin aparatura de inalta performanta si medicatia adecvata.
In ceea ce priveste saloanele pentru pacienti, nu exista nici un salon cu mai mult de 3 paturi, iar pe langa acestea exista si rezerve cu un nivel sporit de confort.
Un lucru inedit si nou pentru un spital public din Romania, Filantropia dispune de un sistem informatic care permite accesul medicilor si pacientilor la baza de date, oricand si oriunde exista o conexiune la internet.
In spital s-a dezvoltat si o activitate sustinuta si recunoscuta de chirurgie ginecologica oncologica, inclusiv de diagnosticare si tratare a cancerului mamar, precum si de chirurgie laparoscopica ginecologica.
In cadrul maternitatii Filantropia functioneaza si o scoala a parintilor. Este singura maternitate din Bucuresti care face in mod constant educatie tinerelor cupluri care astepta copii, punand la dispoziti si un psiholog, care consiliaza lauzele pentru a preveni abandonul.
Evaluate la peste 3 milioane de euro, lucrarile de consolidare si modernizare a spitalului s-au realizat cu sustinere din partea Ministerului Sanatatii Publice, a Primariei sectorului 1 si a unor companii private si organizatii non-guvernamentale.