Handbalista Cristina Neagu incurajeaza copiii sa isi accepte diferentele in noua campanie anti-bullying a Asociatiei Telefonul Copilului si Cartoon Network

/ / Modificat: 2018-04-26
Handbalista Cristina Neagu incurajeaza copiii sa isi accepte diferentele in noua campanie anti-bullying a Asociatiei Telefonul Copilului si Cartoon Network
  • In primii trei ani de campanie, peste 4.300 de cazuri de bullying au fost inregistrate de Asociatia Telefonul Copilului, la linia gratuita 116 111;
  • Aspectul fizic este principalul motiv pentru care copiii au fost hartuiti, urmat de statutul social;
  • In peste jumatate dintre situatii, copiii sunt expusi mai multor forme de bullying in acelasi timp.

Sportiva Cristina Neagu, desemnata de trei ori cea mai buna handbalista a lumii, s-a alaturat in calitate de ambasador campaniei anti-bullying „Clubul Prieteniei”. Derulata de catre Cartoon Network impreuna cu Asociatia Telefonul Copilului si ajunsa la a patra editie, campania abordeaza anul acesta empatia, toleranta, acceptarea proprie, precum si a diferentelor intre copii. Jumatate dintre apelurile primite la linia telefonica gratuita reclama agresiuni care au ca motivatie apectul fizic si statutul social.

cristina-neagu

In perioada 2015-2017, Asociatia Telefonul Copilului a inregistrat un numar de 4.328 de cazuri de bullying. 54% dintre copii nu au vorbit cu nimeni altcineva despre abuzul la care au fost supusi, 24% au impartasit cu prietenii sau colegii si doar 22% au vorbit cu parintii. Mai mult de jumatate dintre copiii care au apelat linia gratuita au fost fete (51.18%), 42.08% baieti si doar 6,74% au fost adulti, in special parintii celor agresati. In 62% dintre situatii, copiii au semnalat ca sunt expusi mai multor forme de bullying in acelasi timp: fizic (imbrancire, deposedare de obiecte, lovire; verbal - insulte, umiliri, intimidari), relational (zvonuri, situatii stanjenitoare, barfe, excluderi) si online (mesaje, filme, imagini cu continut defaimator, jignitor, umilitor).

Principalele motive pentru care copiii au fost hartuiti sunt aspectul fizic - 33,10%, statutul social -27,12%, interesele si pasiunile - 12,18%, situatia scolara foarte buna - 8,21%, situatia scolara mediocra - 7,55%, nevoile speciale sau dizabilitatile - 4,42%, etnia - 3,17%, religia - 2,14% si 2,11% orientarea sexuala.

"Anul trecut, unul din trei copii care a apelat Telefonul Copilului a solicitat consiliere psihologica pentru a gestiona abuzul de tip bullying. Acest fenomen da masura societatii romanesti de astazi si a modelelor care sunt oferite copiilor. Si ne spune, totodata, ca este cazul sa actionam in mod urgent. Parintii sunt cele mai importante repere ale copiilor in primii ani de dezvoltare, definitorii pentru configuratia ulterioara a indivizilor. Formele de agresiune intre membrii familiei, intre acestia si exterior, incurajeaza si valideaza atitudini si comportamente similare in randul copiilor. Modul tendentios in care se discuta in casa, aparent nevinovat, despre vecini, prieteni, colegi, episoadele de confruntari verbale, umilinte din trafic, din autobuz si alte interactiuni, violenta domestica intre parteneri stau toate, impreuna si separat, la baza agresiunii de tip bullying. Copiii nostri nu pot fi altfel decat suntem noi. Avem o responsabilitate imensa sa le oferim ancore sanatoase si sa ii invatam, prin exemplul propriu, empatia, respectul, toleranta si imbratisarea diferentelor”, a declarat Catalina Surcel, Director Executiv, Asociatia Telefonul Copilului.

fii-prietenos

Cristina Neagu s-a alaturat proiectului si este ambasadoarea mesajului de prietenie in spotul campaniei: “Ma bucur foarte mult sa fiu parte din acest efort. Vreau sa le transmit celor afectati de bullying ca nu sunt singuri si ca intotdeauna exista un sprijin: parintii, prietenii, colegii sau Telefonul Copilului. De asemenea, vreau sa ii incurajez sa fie puternici, sa aiba incredere in ei insisi, sa fie ei insisi si sa isi accepte diferentele, indiferent de ceea ce aud in jurul lor”.

“Mesajul prieteniei merge mai departe anul acesta si adresam problema complexa a bullying-ului intr-un mod mai profund. In 2018, le spunem copiilor ca este minunat sa fii unic. Modul in care ne distingem unii de ceilalti ne face speciali si face ca lumea sa fie mai interesanta. Acceptarea diversitatii, dar si a propriilor diferente este o lectie de viata importanta si dorim sa ne educam copiii in acest spirit”, a declarat Malgosia Chapman, Vicepresedinte Brand & Content Engagement Europa Centrala si de Est, Turner.

Proiectul Cartoon Network si Asociatia Telefonul Copilului urmareste constientizarea si prevenirea fenomenului, precum si identificarea acelor cazuri de tip bullying - violenta verbala sau fizica, abuz emotional, hartuire si excludere - care au nevoie de sprijinul specialistilor si pot beneficia de serviciile de consiliere oferite de catre psihologi si asistenti sociali. Copiii, victime sau colegii acestora, precum si parintii sunt incurajati sa ceara sprijin la linia gratuita 116 111 sau sa gaseasca sfaturi pe www.cartoonnetwork.ro/clubulprieteniei.

In cadrul campaniei, mesajul este sustinut si prin Bratarile Prieteniei, care sunt disponibile prin parteneriatul cu Noriel. Acestea pot fi gasite in toate cele 65 de unitati ale retelei si sunt oferite gratuit copiilor si parintilor.

bratarile-prieteniei-cartoon-network

“CLUBUL PRIETENIEI CARTOON NETWORK” se deruleaza si in alte ţari din EMEA. Copiii pot afla detalii despre fenomenul bullying pe website-ul www.CartoonNetwork.ro/clubulprieteniei, unde pot, de asemenea, viziona videoclipuri animate si mesajul Cristinei Neagu.

Taguri Bullying

Articole recomandate

Citeste si despre