Laptele, aliatul cresterii echilibrate a copiilor prescolari si scolari

/ / Modificat: 2014-01-23
Laptele, aliatul cresterii echilibrate a copiilor prescolari si scolari

Alimentatia echilibrata se invata la varsta prescolara si scolara

Tetra Pak, lider in industria procesarii si ambalarii alimentelor, continua eforturile de promovare a alimentatiei echilibrate si a beneficiilor consumului de lapte la copiii prescolari si scolari. Campania isi propune sa contribuie la cresterea nivelului de informare a parintilor si cadrelor didactice despre necesarul nutritional al copiilor scolari si prescolari si despre felul in care bunele obiceiuri alimentare sunt formate si incurajate in familie, in gradinite si scoli.

"Prin campania Tetra Pak ne dorim sa reamintim care sunt principalele beneficii ale unei alimentatii sanatoase si de ce la nivel international si european se depun eforturi pentru promovarea acestor principii prin programe destinate copiilor de varsta prescolara si scolara. Exista studii care ne arata ca, in Romania, nu acordam suficienta importanta alimentatiei echilibrate si consumam una dintre cele mai reduse cantitati de lapte ambalat din UE - doar 32 de ml de lapte ambalat pe zi, de persoana, in conditiile in care Societatea de Nutritie din Romania recomanda doua-trei portii de lapte si derivate pe zi, o portie de lapte insemnand o cana de lapte.

Cercetarile noastre ne arata ca numai 43% dintre consumatorii din mediul urban iau micul dejun zilnic sau aproape zilnic acasa, jumatate dintre acestia avand copii. Asadar, obiceiul de a 'sari' peste micul dejun se transmite practic din familie. In plus, in urma cu cativa ani, a fost realizat studiul MAMM in colaborare cu UMF Cluj si cu sprijinul Danone, conform caruia s-a constatat ca 93% dintre copiii prescolari aveau un aport zilnic de calciu din alimentatie sub nivelul recomandat", declara Cristina Dumitru, Communications Manager SEE, Tetra Pak South Eastern Europe.

Ce spun specialistii

Alaturi de o alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume, lapte si produse lactate, copilul trebuie incurajat sa faca miscare, sa se joace, in functie de varsta sa participe la activitati care sa il stimuleze fizic si intelectual pentru a se dezvolta armonios si echilibrat. Laptele este un aliment esential pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului prescolar si scolar datorita continutului de micro si macronutrienti precum proteinele, calciul, fosforul. Laptele trebuie sa fie ambalat deoarece acesta este steril, adica a fost controlat sanitar-veterinar si, prin procesul de ambalare la temperatura inalta, toti potentialii germeni au fost distrusi fara afectarea compozitiei laptelui.

"Copiilor prescolari si scolari li se recomanda sa consume doua-trei portii de lapte si produse lactate pe zi (o portie de lapte insemnand o cana de lapte), pentru a le asigura necesarul zilnic de calciu, fosfor si proteine. Organismul copilului necesita nutrienti de calitate pentru o crestere si dezvoltare armonioasa, dar exista studii in care s-a constatat ca alimentatia copiilor intre 3 si 6 ani este deficitara in principal in calciu si fier. Fara a asigura necesarul zilnic de calciu, de 800 mg, exista riscul de aparitie a rahitismului si respectiv a hipocalcemiilor.

De aceea, la nivel european se recomanda informarea parintilor, a cadrelor didactice si a copiilor privind alimentatia echilibrata optima din punct de vedere nutritional, pentru mentinerea starii de sanatate. Deoarece laptele este o sursa importanta de nutrienti esentiali, a fost prima propunere a Uniunii Europeane, de aliment subventionat, pentru a se oferi copiilor din gradinite si scoli ca gustare, in vederea prevenirii afectiunilor determinate de carenta de calciu", ne recomanda Prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.

campanie-lapte-specialisti

"Copilul trebuie invatat de mic sa capete obiceiurile alimentare sanatoase si echilibrate prin crearea unor ritualuri alimentare in ce priveste numarul de mese pe zi, daca este posibil orarul acestora, locul unde se ia masa si mai ales ceea ce mananca. Aceasta se poate realiza in special prin modelul familial care ar trebui sa fie sustinut si in cadrul gradinitei si scolii. Daca un copil primeste din primii ani de viata lapte, produse lactate, legume, fructe, le vede zilnic pe masa lui, ulterior, intrand in sistemul educational, va continua sa le consume in fiecare zi, se va obisnui cu aceasta alimentatie, isi va crea astfel obiceiuri sanatoase pe care le va continua ca adolescent si adult.

De aceea, este foarte important ca parintii sa se implice nu doar acasa, ci si la gradinita si la scoala, sa ceara informatii despre meniul copilului lor, sa spuna NU produselor pe care acasa nu le ofera copilului, daca le considera mai putin sanatoase, sa fie mereu prezenti si constienti ca eforturile de a-l invata pe copil sunt continue caci educatia pentru o viata sanatoasa este una din cele mai importante mosteniri pe care un parinte le poate transmite copilului sau. Este bine sa nu se renunte la aceste principii legate de alimentatie nici sub presiunea mediului social si nici in perioadele (firesti, de altfel) de rebeliune ale copilului, specifice anumitor varste", declara Cristiana Haica, psiholog.

Copiii si adolescentii au un necesar mai crescut de calciu, de aceea laptele este una dintre primele optiuni alimentare. Preventia rahitismului este foarte importanta la copii, inca din primele zile de viata, de aceea laptele care contine cca 125 mg de calciu la 100 de ml, este important sa faca parte din alimentatia echilibrata a copilului.

Nevoia de calciu la copii este foarte ridicata, astfel:

  • Copil de 0-12 luni – 400-800 mg/ zi
  • Copil 1-3 ani – 500 mg/zi
  • Copil 4-8 ani – 800 mg/zi
  • Pubertate – 1300 mg /zi

Ideal mamele trebuie ajutate sa isi alapteze copilul nou-nascut cat mai mult, urmand ca, treptat, in diversificare sa fie introduse alimente precum legumele, fructele, lactate, laptele ramanand aliment esential a fi consumat zilnic, inclusiv in adolecenta.

Despre campanie

Campania "Laptele, aliatul cresterii echilibrate a copiilor prescolari si scolari" initiata de Tetra Pak face parte din programul strategic de promovare a consumului de lapte ambalat in randul copiilor prescolari si scolari, ca parte a unei alimentatii echilibrate, venind in completarea eforturilor facute in cadrul programului european "Lapte in scoli" si in cadrul unor initiative ale Organizatiei Natiunilor Unite, Food and Agriculture Organization (UN-FAO).

In anii anteriori, acest program initiat de Tetra Pak a inclus de la vizite in scoli si discutii cu elevii si cadrele didactice, seminarii sustinute cu ajutorul medicilor de familie pentru copii, familii si cadre didactice, concursuri organizate in scoli la nivel national in parteneriat cu Ministerul Educatiei si dezbateri impreuna cu specialisti, reprezentanti ai autoritatilor (Ministerele Educatiei si Sanatatii, Institutul de Sanatate Publica), mass media si ai unor organizatii neguvernamentale care deruleaza activitati de educare a copiilor.

Anul acesta, pe langa activitati care au scopul de a informa despre beneficiile consumului de lapte ambalat la copiii prescolari si scolari, Tetra Pak va lansa si un concurs destinat elevilor care va fi disponibil pe site-ul www.laptescolar.ro.  

Ghidul pentru alimentatia sanatoasa a fost elaborat de Societatea de Nutritie din Romania si publicat in 2008; varianta electronica este disponibila pe site-ul Ministerului Sanatatii: Ghidul pentru alimentatia sanatoasa

Articole recomandate

Citeste si despre