Cei mai implicati lideri in proiecte dedicate binelui copiilor s-au intalnit la cea de a IX-a editie a Galei Lideri pentru Liderasi powered by Itsy Bitsy. Peste 300 de invitati au aplaudat la scena deschisa oameni care si-au dedicat in 2023 energia, timpul si resursele pentru a construi o viata mai buna copiilor din Romania, impreuna cu adultii din jurul lor, parinti, profesori, autoritati. Cei prezenti au adus recunostinta celor de pe scena si incurajari pentru a-si duce mai departe proiectele.
Gala Lideri pentru Liderasi powered by Itsy Bitsy s-a desfasurat intr-un mediu elegant, la Le Chateau – Castelul din inima Bucurestiului si a fost transmisa in direct pe Facebook si Linkedin Itsy Bitsy.
Gazda a fost cunoscuta realizatoare de emisiuni pentru sanatate Simona Balanescu, iar cele mai apreciate momente ale serii au fost cu siguranta cele in care copiii au fost in prim plan. Deschiderea Galei a fost facuta de co-fondatorii Itsy Bitsy, Nadia si Felix Tataru, care au reamintit publicului ca in fiecare copil exista o lume magica, pe care noi, adultii, avem misiunea de a o lasa sa straluceasca si de a o sustine cu tot ce putem.
"Copiii isi doresc cel mai mult sa fie vazuti de parinti si de profesori. Vor sa fie vazuti si apreciati pentru unicitatea lor, pentru ca ei vin cu o combinatie unica de talente, de virtuti, de calitati, de inteligente multiple, de superputeri, cum le spunem noi la Itsy Bitsy. Si adultii de incredere din jurul copiilor au aceasta misiune importanta: sa ii vada cu adevarat pe copiii lor, sa le descopere maretia interioara. Si, cel mai important, sa fie cu totii constienti de un lucru: copilul devine ceea ce parintii si profesorii vad in el!" – Nadia Tataru, co-fondatoarea Itsy Bitsy.
Primul trofeu al serii, de Lider inspirational in educatie, a fost oferit cunoscutului Prof. Dr. Florian Colceag, pentru intreaga cariera dedicata educatiei. El a impresionat publicul cu mesajul sau emotionant dedicat copiilor si parintilor:
“Copii, niciodata sa nu renuntati la visele voastre! Ele se vor implini. Voi puteti crea o planeta fericita, daca ganditi la o planeta fericita. Parinti, niciodata nu puneti grija in fata, nici pentru ingrijorare, nici pentru ingrijire foarte multa. Nu creati tensiuni in mintea si sufletul copiilor! Ele se reflecta intotdeauna. Ei trebuie sa aiba libertate de gandire, curiozitate, altruism, bunatate, in primul rand, si sa respecte natura." – Prof. Dr Florian Colceag, Lider inspirational in educatie.
Prof. Dr. Florian Colceag este expert international gifted education, doctor in economie, matematician, consultant in multiple echipe de cercetare, autor si un lider inspirational in educatie. Supranumit „Antrenorul de genii“, Prof. Dr. Florian Colceag este specializat in Gifted Education si promotor al educatiei de excelenta in Romania, avand un rol esential in sprijinirea si dezvoltarea copiilor si tinerilor supradotati. In prezent, sustine ateliere si conferinte si este implicat in numeroase activitati de dezvoltare a personalului din educatie si a parintilor, precum si in mentorat pentru copii.
La categoria Liderii anului 2023 in educatie prin lectura au primit premii de Lideri pentru liderasi trei specialisti care cred in valoarea lecturii si a rolului ei in dezvoltarea caracterelor copiilor:
- Victor Miron, fondatorul Asociatiei „Cartile pe fata” si al bibliotecii mobile BookTruck, a lansat in 2014 campania Cartile pe fata, in cadrul careia a desfasurat pana acum peste 30 de actiuni de incurajare a lecturii. In prezent, doua biblioteci mobile BookTruck ajung la copiii din peste 30 de comune din judetul Cluj, care descopera, astfel, bucuria lecturii.
- Adriana Moca, actrita si manager cultural, a realizat vreme de 10 ani emisiunea radio „Cartile Seherezadei”, iar prin intermediul Asociatiei culturale Vis-à-Vis, pe care o conduce din 2014, a initiat si implementat numeroase proiecte de incurajare a lecturii in randul copiilor si tinerilor, proiecte care au adus mai aproape de lectura peste 3.000 de elevi din mediul rural si mic urban din Romania si Republica Moldova.
- Oana Moraru, profesoara cu 32 de ani de experienta la catedra si fondatoarea Scolii Helikon din Calarasi si Bucuresti. De peste un deceniu, ea publica numeroase articole pe tema educatiei si organizeaza cursuri pentru formarea profesorilor si a parintilor, a publicat doua carti pe tema combaterii analfabetismului functional – „Copilul tau scrie” si „Copilul tau citeste”, precum si „Caietul pentru intelegerea in adancime a textului”, conceput in sprijinul formarii gandirii analitice si critice a copiilor intre 8 si 12 ani, fiind si coautoare a povestilor Olinei Ortiz, vandute in peste 100.000 de exemplare.
La categoria Liderii anului 2023 in educatie prin lectura, trofeul a fost oferit specialistei Oana Moraru.
La categoria Liderii anului 2023 in educatie experientiala pentru copii au fost apeciati oamenii care sustin creativ proiecte de educatie experientiala iubite de copiii din toata tara:
- Adrian Apostu, managerul administrativ al parcului Dino Parc, din apropierea Cetatii Rasnov. Intins pe e o suprafata totala de 4 hectare, Dino Parc este un muzeu in aer liber unic in Romania si cel mai mare parc cu dinozauri din sud-estul Europei. De multi ani, Dino Parc isi intampina vizitatorii cu un traseu impresionant cu peste 120 de dinozauri in marime naturala, atestati stiintific, precum si cu locuri de joaca pentru copii, casute in arbori, cinematograf in aer liber si trasee de aventura.
- Urania Cremene, expertul in parenting implicat in crearea experientelor pentru copii oferite de Destiny Park, primul parc de edutainment din Romania si cel mai mare din Europa de Est. Promovand invatarea prin joaca si educatia alternativa, parcul tematic le ofera copiilor intre 4 si 14 ani acces la 43 de experiente de role play din domenii precum medicina, industrie alimentara, mass-media, industrie, auto, sport, IT si multe altele.
- Sorina Topceanu, cofondatoarea Muzeului MINA – Muzeul Imersiv al Noilor Arte, primul spatiu imersiv din Bucuresti si cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est, conceput de One Night Gallery si Le Petit. Inaugurat in 2023, Muzeul MINA imbina arta si tehnologiile emergente, oferindu-le vizitatorilor de toate varstele posibilitatea de a admira lucrari de arta de referinta si de a patrunde in universul lucrarilor, prin proiectiile 360 de grade.
Trofeul la categoria Liderii anului 2023 in educatie experientiala pentru copii a fost castigat de Adrian Apostu, managerul administrativ al parcului Dino Parc.
La categoria Liderii anului 2023 in incluziune sociala au fost aplaudati oameni care au reusit sa schimbe aspecte semnificative din viata copiilor din Romania:
- Cristina Chiriac, presedinta CONAF, initiatoarea programului national ”Pactul pentru Tineri”, cea mai ampla coalitie de forte pentru reducerea abandonului scolar. Cristina si echipa sa au reusit sa obtina infiintarea comitetului interministerial pentru combaterea abandonului scolar si organizarea de dezbateri publice judetene, care au contribuit la reducerea semnificativa a numarul elevilor care abandoneaza scoala. Prin campania ”Clasa M. Clasa Mamelor minore”, echipa CONAF a facut posibila instituirea primei burse pentru mamele minore, fiind prima data cand o mama minora din Romania primeste sprijin de la stat pentru a continua scoala. De asemenea, Cristina Chiriac si echipa ei au facut posibile modificari legislative cu privire la actul sexual cu un minor.
- Anca Dumitrescu, presedinta Asociatiei Autism Voice si fondatoarea Institutului Autism Voice, singurul centru de cercetare si terapie in autism din Romania. Aici, copii si tineri cu autism cu varste cuprinse intre 12 si 26 de ani au ocazia sa participe la programe internationale de sprijin, adaptate si integrate la peisajul autohton, cum ar fi ateliere de educatie non-formala si Life Skills, precum si programe de invatare in vederea integrarii in comunitate, inclusiv pe piata muncii.
- Gabriela Nenciu, co-fondatoarea Asociatiei Cu Alte Cuvinte (CUAC), care a lansat 14 carti ilustrate, cu personaje care reflecta diversitatea societatii romanesti. Asociatia a distribuit gratuit peste 20.000 de exemplare ale acestor carti in comunitati mici, contribuind la educarea incluziva a copiilor prin povesti. O buna parte dintre aceste carti aduc in prim plan personaje cu eroine si eroi romi, pentru ca si copiii acestei minoritati importante din Romania sa fie oglinditi in literatura. De asemenea, cartile ilustrate realizate in proiectul „BARE RROMA”, avand ca personaje personalitati rome contemporane, au ajuns la peste 30.000 de copii din scoli primare si gradinite din Romania.
Trofeul la categoria “Liderii anului 2023 in incluziune sociala” a fost oferit Cristinei Chiriac, presedinta CONAF, initiatoarea programului national ”Pactul pentru Tineri”.
Liderii anului 2023 in implicare sociala sunt acei oameni care au facut aproape minuni in proiecte sociale cu impact semnificativ asupra calitatii vietii copiilor din diverse parti ale Romaniei, fiind un model de perseverenta si generozitate pentru noi toti:
- Magda Ciobotaru Savuica, presedinta Asociatiei Dragoste Desculta, care are centrul de activitate la Vaslui, dar isi desfasoara programele sociale in toate judetele Moldovei. In 2023, Magda Ciobotaru Savuica si Asociatia sa au reusit sa imbrace peste 10.000 de copii si le-au pus la dispozitie cele necesare pentru scoala, au sustinut 1.000 de familii lunar cu pachete alimentare si alte lucruri necesare traiului. Tot in 2023, echipa Asociatiei Dragoste Desculta a echipat de iarna peste 7000 de copii si a ajuns la 38 de case construite in cei 6 ani de activitate.
- Preotul Dan Damaschin, fondatorul Asociatiei Glasul Vietii, considerata cea mai importanta organizatie caritabila in sprijinul mamelor si copiilor sarmani din regiunea de Nord-Est a tarii. Asociatia Glasul Vietii a salvat mii de vieti si a oferit sansa la educatie pentru sute de mii de copii aflati in saracie extrema. Parintele Dan Damaschin coordoneaza campania Bursele Grauntele de Iubire, care ajuta 10.000 de copii, care primesc sansa unei educatii de calitate. Alt proiect al Asociatiei se numeste Casele Vietii, prin care mii de copii au primit sansa unei copilarii mai bune in locuinte noi. In prezent, eforturile Asociatiei Glasul Vietii se concentreaza pe amenajarea Clinicii Veronica din Iasi, unde vor avea parte de servicii gratuite de sanatate mamele si copiii fara posibilitati financiare.
- Vlad Placinta, fondatorul Asociatiei „Salveaza o inima”, care are scopul declarat de a salva cat mai multe inimi si de a oferi o sansa la viata acolo unde boala si lipsurile materiale vor sa traseze linia unui destin tragic. Avand alaturi o echipa de profesionisti din domenii diverse, precum IT, PR, marketing online si copywriting, Vlad Placinta s-a angajat sa ofere sprijin medical celor care se confrunta cu afectiuni grave. Doar in 2023, Asociatia a lansat 60 de campanii online in care a strans peste 3 milioane de euro, ajutand aproape 260 de copii.
Trofeul la categoria Liderii anului 2023 in implicare sociala a fost primit de Vlad Placinta, fondatorul Asociatiei „Salveaza o inima”.
In afara de decernarea trofeelor Itsy Bitsy liderilor care au dat dovada de curaj, incredere, determinare si tenacitate si au facut lucruri minunate in beneficiul copiilor, au fost oferite si 12 premii speciale pentru brandurile care au dezvoltat programe si campanii sociale menite sa imbunatateasca viata copiilor, parintilor si profesorilor.
Premiile Edutainment Leadership Award for business organization au fost decernate urmatoarelor branduri:
- AQUA CARPATICA – Pentru campaniile sociale privind adoptarea unui stil de viata sanatos in randul copiilor si parintilor.
- AUCHAN – Pentru campaniile sociale dedicate consumului responsabil si timpului de calitate parinte-copil.
- BCR – Pentru campaniile sociale privind educatia financiara in randul copiilor si parintilor.
- DECATHLON – Pentru campanii sociale dedicate educatiei prin sport pentru familiile cu copii.
- Groupama – Pentru campaniile sociale privind abordarea cu optimism a vietii si viitorului copiilor.
- IKEA – Pentru programul social ,,IKEA Play Days” de incurajare a timpului de calitate parinte-copil.
- LEGO – Pentru campaniile sociale de dezvoltare a creativitatii, spiritului ludic si a colaborarii in randul copiilor si parintilor.
- NESTLE – Pentru campaniile sociale privind adoptarea unui stil de viata sanatos in randul copiilor.
- PPC Energie & PPC Energie Muntenia – Pentru campania sociala ,,Fii smart pe energie” privind educarea copiilor pentru o viata sustenabila si eficienta din punct de vedere energetic.
- REHAU – Pentru campaniile sociale care au adus un plus de eficienta, siguranta si confort in viata de familie.
- SYNEVO – Pentru utilizarea realitatii virtuale in centrele de recoltare probe medicale pentru copii.
- SUZUKI – Pentru campaniile sociale de siguranta in trafic dedicate familiilor cu copii.
De la Gala nu au lipsit nici copiii absolventi ai Scolii de Supereroi Itsy Bitsy - Invata oul pe gaina, care au luat interviuri liderilor si au aflat ce fac ei ca adulti, ca sa avem o lume mai buna. Iar raspunsurile acestora au fost variate, de la a avea grija de ei insisi, la a avea grija de copii, de a educa profesorii si parintii, pana la a demonstra ca Dumnezeu exista.
Gala s-a bucurat de sustinerea sponsorilor: Alina Cernatescu, Aqua Carpatica, Carturesti, Domeniile Samburesti, Lara Sweets, Le Chateau, Xplode Balloons.
Mai multe detalii pe www.itsybitsy.ro.