Mortalitatea materna si infantila, o problema globala

/ / Modificat: 2010-08-31
Mortalitatea materna si infantila, o problema globala

Prof. Dr. Gabriel Banceanu, impreuna cu prof. Dr. Radu Vladareanu si conf. Dr. Nicolae Suciu, aduc in prim plan o problema existenta la nivel mondial, care nu ocoleste nici tara noastra: sanatatea materna si infantila si modalitati de combatere a decesului mamei si copilului.

Pentru rezolvarea acestei probleme deosebit de importanta este nevoie si de implicarea factorilor politici si de conducere, nu doar a cadrelor medicale, a subliniat Prof. Dr. Gabriel Banceanu.

Totusi, putem spune ca astazi, Romania sta mai bine la capitolul mortalitate materna decat in anii '90 cand numarul femeilor care decedau in timpul sarcinii, nasterii sau lauziei era de 460-470 / an. In 2009, numarul mamelor care au decedat a fost de 31.

Tot in perioada anilor '90, cea mai mare parte a deceselor in randul mamelor se produceau din cauza sangerarilor, o cauza care poate fi evitata in proportie de 100%.

Decesele din cauza sangerarilor s-au redus la jumatate (ajungand la un procent de 25% in 2009), dar, chiar si asa, rata mortalitatii materne este destul de crescuta. Trebuie mentionat ca 50% dintre cazuri sunt cauzate de embolii, asadar decesul este inevitabil.

Dintre cauzele majore ale mortalitatii materne, emboliile sunt cele mai periculoase, ele neputand fi prevazute. In 2009, principalele cauze ale mortalitatii materne au fost emboliile obstetricale, cele pulmonare, cerebrale sau amniotice.

Cazurile de deces in urma unei nasteri prin cezariana sunt cu foarte putin mai numeroase decat cele in urma unei nasteri naturale.

Eforturile medicilor romani salveaza totusi mai bine de 20% dintre mamele aflate in situatii limita, mentioneaza Prof. Dr. Gabriel Banceanu.

In 2008, in Romania se numarau 2500 de medici specializati pe obstetrica-ginecologie. Dintre acestia, circa 25% nu lucreaza in sistemul de stat. Dupa rezidentiat, tinerii medici se orienteaza fie catre sistemul privat, fie catre spitalele si clinicile din afara tarii.

31 August – Ziua Internationala a Solidaritatii cu mama si copilul

World Association of Perinatal Medicine (WAPM), impreuna cu Societatea Romana de Obstetrica Ginecologie, organizeaza cu ocazia primei Zile Internationale a Solidaritatii, o dezbatere pe marginea unei probleme acute: mortalitatea materna si infantila.

Anul acesta, Ziua Internationala a Solidaritatii este marcata prin conferinte organizate simultan, in toate colturile lumii, acestea avand menirea de a atrage atentia asupra numarului mare de mame si copii care mor in timpul sarcinii, nasterii sau lauziei.

Mortalitatea materna si infantila reprezinta o problema actuala, ce afecteaza intreaga populatie a lumii. Statisticile privind mortalitatea materna si infantila sunt cutremuratoare:

  • In fiecare minut, in lume, o femeie insarcinata moare!

  • Anual, 4 milioane de copii mor in primele 28 de zile de la nastere!

Desi tarile din lumea a treia sunt cele mai afectate de mortalitatea materna si infantila, nici Romania nu se situeaza prea bine la acest capitol.

Potrivit datelor oferite de catre reprezentantii Institutului National de Statistica, in tara noastra, la 100.000 de nou nascuti, 14 femei mor la nastere. De asemenea, in 2009 au murit 2.250 de copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 1 an. Este vorba despre o rata de 10,1‰ (la 1000 nou nascuti exista un numar de 10 decese la nastere).

Cauzele mortalitatii materne si infantile sunt variate, insa ultimul studiu, realizat in 2007, in tara noastra, de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, pe tema mortalitatii infantile, aduce in prim plan principalele cinci cauze de mortalitate a bebelusilor in Romania.

"In 2007 s-a inregistrat un numar de 2574 de decese in randul nou nascutilor. Este vorba despre 1476 baieti si 1098 fete. Aceste decese, inregistrate in primul an de viata, au avut multiple cauze printre care cele mai frecvente au fost:

  • afectiunile cu origine in perioada perinatala,
  • afectiuni ale sistemului respirator,
  • pneumonia,
  • anomaliile congenitale,
  • hypoxia,
  • asfixierea la nastere ,
  • anomaliile congenitale ale inimii si sistemului circulator,

arata studiul OMS", a declarat prof. Dr. Radu Vladareanu, Seful Clinicii de Obstetrica Ginecologie Elias, membru al Boardului WAPM.

Congresul Mondial de Sanatate Materna si Infantila (22-26 septembrie, Barcelona)

Problema cresterii mortalitatii materne si infantile va fi dezbatuta la nivel global in cadrul Congresului Mondial de Sanatate Materna si Infantila organizat in perioada 22-26 septembrie la Barcelona.

Experti din peste 80 de tari ale lumii vor fi prezenti in Barcelona in aceasta perioada, pentru a-si impartasi cunostintele si experienta in domeniul sanatatii mamei si a copilului, precum si pentru a discuta despre cele mai avansate metode de tratament in scopul scaderii mortalitatii materne si infantile. Astfel, timp de cateva zile, Barcelona va deveni Capitala Mondiala a Medicinei Perinatale.

Prof. Dr. Radu Vladareanu va semna in timpul Congresului, in numele Romaniei, Apelul catre Cetateni, manifest care atrage atentia asupra stadiului curent al sanatatii materne si infantile.

Articole recomandate

Citeste si despre