Rusaliile sunt sarbatorite de intreaga Crestinatate in cea de a cincizecea zi de la Invierea Domnului, motiv pentru care sarbatoarea mai este cunoscuta si sub numele de Cincizecimea, sau Pogorarea Sfantului Duh, pentru ca in aceasta zi se celebreaza coborarea Sfantului Duh asupra uncenicilor lui Iisus Hristos.
Sarbatoarea Rusaliilor are loc intotdeauna intr-o duminica, la 10 zile de la data Inaltarii Domnului si este cea mai veche sarbatoare, dupa Paste, reprezentand si momentul intemeierii Bisericii crestine, atunci cand s-au convertit primii 3000 de oameni la crestinism, punand bazele primei comunitati crestine; ziua de luni de dupa duminica Rusaliilor, este considerata a fi sarbatoarea Sfintei Treimi.
Este interesant de stiut ca sarbatoarea Rusaliilor a fost preluata din mitologia romana, unde Rosalia sau Sarbatoarea Trandafirilor era ziua inchinata cultului mortilor, in care se aduceau ofrande pentru sufletele celor disparuti; de altfel, biserica crestina sarbatoreste in sambata de dinainte de Rusalii Mosii de vara, pomenirea mortilor.
Ielele
Rusaliile reprezinta nu doar sarbatoarea Trandafirilor din mitologia romana, ci si fiicele imparatului Rusalim, despre care se spune ca aveau puteri magice si ii pedepseau pe cei care nu se supuneau dorintelor lor; din teama de a le rosti numele, oamenii au inceput sa se refere la ele folosind termenul de "iele". Popular, ielele sunt spirite ale mortilor, care pot face rau oamenilor, imbolnavindu-i sau luandu-le mintile, daca sunt provocate.
Traditii si obiceiuri de Rusalii
Ca la orice sarbatoare, traditiile si obiceiurile diferera in functie de regiune; in Oltenia de exemplu, calusarii colinda casele locuitorilor de Rusalii, pentru a alunga spiritele rele; in Ardeal, de Rusalii are loc "Udatul Nevestelor", in care femeile sunt stropite cu apa pentru a fi sanatoase tot anul.
Tot in zona Ardealului exista si obiceiul "impanatul boului", unde un bou se impodobeste cu flori si este plimbat pe ulite pana la biserica unde preotul il sfinteste.
Ramurile de tei si nuc sunt sfintite la biserica de Rusalii si se impart credinciosilor pentru a-i proteja de iele; aceste ramuri se folosesc ca leacuri si pentru a alunga spiritele rele, in cursul anului. In duminica Rusaliilor se pun la poarta si in casa flori, frunze de tei si de nuc.
Superstitii de Rusalii
Aproape toate zonele din tara au in comun credinta ca Ielele iti vor face rau daca nu respecti sarbatoarea Rusaliilor; se spune ca acolo unde ielele danseaza, nu rodeste nimic.
Iata ce se spune in popor ca nu trebuie sa faci de Rusalii:
- Nu merge in apropierea fantanilor;
- Nu dormi sub cerul liber;
- Nu te urca in locuri inalte si nu te catara in copaci;
- Nu merge la camp si nu face treaba in casa;
- Nu merge in si langa padure;
- Nu merge in locuri pustii;
- Nu lucra;
- Nu te certa cu nimeni;
- Nu calatori departe de casa;
- Nu culege ierburi de leac, timp de noua saptamani dupa Rusalii.
Depinzand de regiune, de Rusalii si dupa, oamenii poarta in buzunar intr-un saculet crengute de nuc, de tei, pelin sau usturoi, pentru a fi feriti de iele, care ar putea sa le ia mintile sau sa ii imbolnaveasca.