Cu ocazia Zilei Europene a Sigurantei pe Internet, sarbatorita in 8 februarie, Salvati Copiii, coordonatorul national al programului Sigur.info, reatrage atentia autoritatilor, parintilor si copiilor asupra posibilelor riscuri asociate utilizarii Internetului.
In Romania, in perioada aprilie 2009 - ianuarie 2011, componenta Helpline a proiectului Sigur.info a primit peste 569 de apeluri si sesizari din partea copiilor si adultilor, printre problemele semnalate numarandu-se:
-
hartuirea si abuzul pe Internet (189);
-
furtul de date personale (125);
-
cazurile de frauda si/sau spam (25);
-
pornografie (20);
-
santaj (13).
In ultimele luni, operatorii Helpline au sesizat o tendinta crescuta atat din partea copiilor, cat si a parintilor, de a apela la acest serviciu din dorinta de informare cu privire la posibilele pericole existente in domeniul online.
Cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet 2011, au fost prezentate si concluziile studiului comparativ EU Kids Online II, realizat la initiativa Comisiei Europene in 25 de tari europene in anul 2010.
Conform acestuia, jumatate dintre copiii si adolescentii cu varste intre 11 si 16 ani isi creeaza mult mai usor o personalitate proprie online decat una in viata reala. Tinerii isi petrec timp pe Internet deoarece acesta le ofera posibilitatea de a-si exprima opiniile si a-si face prieteni:
-
Pentru 50% dintre copiii cu varste intre 11 si 16 ani, utilizatori de Internet, este mai confortabil sa fie ei insisi pe Internet decat in relatiile reale;
-
45% dintre copii au subiecte de discutie diferite in mediul online decat in conversatiile fata in fata;
-
O treime dintre acestia (32%) vorbesc mai deschis pe Internet despre problemele private decat in cadrul discutiilor directe.
Aceste procente sugereaza ca pentru jumatate dintre copii si tineri Internetul este mai mult decat un joc, este viata lor, tema centrala a Zilei Sigurantei pe Internet la nivel european, precum si cea a concursului national organizat cu aceeasi ocazie. In cadrul evenimentului, au fost premiati castigatorii acestui concurs adresat copiilor si tinerilor intre 6 si 19 ani.
Structurata pe trei grupe educative (clasele I-IV, clasele V-VIII si, respectiv clasele IX-XII), competitia s-a bucurat de participarea a peste 1700 de copii si tineri din toata tara, cu 850 de proiecte multimedia care au ilustrat legaturile dintre viata reala si cea virtuala precum si implicatiile pe care experientele online le pot avea asupra activitatii de zi cu zi.
"Editia din 2011 a Zilei Sigurantei pe Internet a dovedit ca interesul copiilor si adultilor pentru tematica sigurantei online a crescut considerabil, dovada fiind numarul triplu de echipe si copii care s-au inscris in competitie, fata de anii trecuti. (…) Se impune sa sustinem dreptul lor de a utiliza Internetul ca unealta in dezvoltarea personala, beneficiind in acelasi timp de o indrumare responsabila si in cunostinta de cauza din partea parintilor si profesorilor", declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.
Ziua Sigurantei pe Internet 2011 a fost sarbatorita si la nivel national, voluntarii Salvati Copiii sustinand activitati de informare in 12 orase din tara, alaturi de partenerii Consortiului care sustin programul. Astfel, in Bucuresti, tinerii au desfasurat sesiuni de informare in cinci mari centre comerciale alaturi de reprezentanti Microsoft.
De asemenea, actiuni de informare in cadrul scolilor si liceelor, precum si campanii stradale au fost sustinute in Bucuresti, Iasi, Oradea, Valcea, Targu Neamt, Ploiesti si Suceava. Si profesorii voluntari au incurajat si au promovat siguranta online sustinand sesiuni de informare in judetul Arad si in Constanta.
In Iasi, reprezentanti ai Autoritatii Nationale impotriva Traficului de Persoane s-a alaturat voluntarilor Salvati Copiii in informarile din scoli. Activitatile din Iasi au vizat si sustinerea unei serii de workshopuri adresate elevilor cu scopul de a crea materiale si proiecte de promovare a conceptelor Sigur.info.
Scoala generala nr 9 din Brasov a organizat dezbaterea adresata elevilor "Internetul – prieten sau dusman", precum si o expozitie artistica si o sceneta de teatru tematica. In Craiova, reprezentanti ai IGPR, ai Inspectoratului Judetean si profesori au participat la prezentarea proiectului, urmand sa-si ofere expertiza in beneficiul promovarii sigurantei online in randul copiilor.