Sanatate pentru Mame si Sugari - SAMAS

/ / Modificat: 2013-08-26
Sanatate pentru Mame si Sugari - SAMAS

Un program de asistenta pentru sanatate vine in ajutorul mamelor si sugarilor

Fundatia Crucea Alba, Crucea Rosie Filiala Sector 6 si NUTRICIA dau startul in luna septembrie programului de consiliere perinatala SAMAS - Sanatate pentru Mame si Sugari. Proiectul a fost conceput pentru a oferi mamelor si viitoarelor mame servicii esentiale de sanatate in perioada maternitatii.

logo-samas

Conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010, indicatorii de sanatate din tara noastra sunt semnificativ mai mici in comparatie cu media Europei, Romania fiind clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept tara cu risc inalt. Conform aceluiasi studiu, Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea infantila, valorile inregistrate fiind duble fata de media europeana. De asemenea, daca in celelalte tari europene, una din doua femei alapteaza, in Romania acelasi lucru este valabil doar pentru 12,6% dintre mame. Vorbim, astfel, despre cea mai mica rata a alaptarii din Europa. Aceste cifre ingrijoratoare sunt rezultatul lipsei de sprijin si de informare a mamelor, care abandoneaza alaptarea bebelusului din primele saptamani dupa nastere

Situatia ingrijoratoare a sanatatii mamei si a bebelusului este motivul pentru care cei 3 parteneri (Fundatia Crucea Alba, Crucea Rosie Filiala Sector 6 si NUTRICIA) au pus bazele unui program integrat de consiliere, programul Sanatate pentru Mame si Sugari - SAMAS. 

Programul va crea prima Retea de Asistenta de Sanatate pentru Mame si Sugari, pentru a ajuta mamele sa ia decizii pertinente in ceea ce priveste ingrijirea lor si a bebelusului lor. Astfel, mamele pot apela pentru a beneficia de servicii personalizate in cea mai importanta perioada a maternitatii: sarcina, nasterea, nutritia si ingrijirea copiilor pana la 3 ani.

In cadrul acestui program, in perioada septembrie 2013 – februarie 2014, 60 de asistenti medicali se vor specializa prin modulele de formare SAMAS, iar la final vor fi abilitati sa furnizeze servicii de sanatate viitoarelor si proaspetelor mame din comunitatea lor, atat in cadrul spitalului sau cabinetelor in care profeseaza, cat si in mod independent. Educatia si nutritia perinatale sunt competentele capatate in urma absolvirii celor 2 module, ambele creditate EMC.

Programul este sustinut de OAMMR (Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania) si SRP (Societatea Romana de Pediatrie). Pentru a afla mai multe detalii despre beneficiile programului, accesati site-ul www.programsamas.ro.

Articole recomandate

Citeste si despre