Saptamana drepturilor copilului

/ / Modificat: 2012-11-23
Saptamana drepturilor copilului

Maria si Victor sunt doi copii care isi cunosc drepturile. Ei stiu ca toti copiii au drepturi oriunde s-ar afla, acasa in familie, la scoala, in asistenta maternala sau in institutii. Ei stiu ca exista un set de promisiuni pentru copii care sunt inglobate in Conventia cu privire la Drepturile Copilului. Ei stiu ca parintii au drepturi si obligatii, stiu ca exista autoritati care au obligatia de a garanta si promova drepturile copilului.

Nu toti copiii isi cunosc drepturile, de aceea in perioada 20 noiembrie - 3 decembrie UNICEF Romania organizeaza o campanie de informare privind drepturile copilului. Cu aceasta ocazie a fost creata Pagina Copiilor pentru a prezenta drepturile copilului, drepturile si obligatiile adultilor, cele 10 reguli de aur pentru jurnalisti atunci cand scriu despre copii, postere si materiale video despre drepturile copilului.

Copii si adulti sunt invitati sa intre pe Pagina Copiilor sa isi cunoasca drepturile, sa raspunda la intrebari si sa impartaseasca cu alti copii informatiile.

In saptamana drepturilor copilului, intre 23 si 24 noiembrie la Amsterdam are loc festivitatea de decernare a premiilor OneMinuteJr. Copii din intreaga lume au realizat filme de un minut despre drepturile lor sau despre probleme cu care se confrunta societatea. In acest an, doi copii romani, Alexandru Dancea si Mircea Bogateanu au fost nominalizati la premiile OneMinuteJr cu filmele: "Puzzle de familie", respectiv "Ajutor!". UNICEF prin initiativa OneMinuteJr. incurajeaza libera exprimare a copiilor si participarea lor la viata sociala.

Copiii din lumea intreaga au dreptul la supravietuire, la dezvoltare, la protectie impotriva oricarei influente negative, abuz si exploatare si la participare deplina la viata familiala, culturala si sociala. UNICEF promoveaza drepturile copilului si alaturi de partenerii sai se asigura ca toti copiii merg la scoala, au acces la servicii de sanatate si sunt protejati impotriva violentei, neglijarii, abuzului, exploatarii si HIV/SIDA.

Articole recomandate

Citeste si despre