Asociatia Telefonul Copilului lanseaza proiectul "Traficul de minori pe intelesul copiilor", demers care isi propune educarea copiilor si tinerilor cu privire la primejdiile cauzate de traficul de persoane. Programul vine ca o consecinta fireasca a cresterii numarului de cazuri de abuz sexual si trafic de minori inregistrate la numarul de telefon 116 111 in 2011, fata de anul 2010.
"Pornind de la conceptul
Initiativa este finantata de Ambasada Regatului Tarilor de Jos, prin intermediul fondurilor FSA si se va desfasura pana pe 15 iunie 2012. Parteneri implicati in implementarea initiativei sunt Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane – M.A.I., Romtelecom si Cosmote.
"Olanda considera ca dreptul la ajutor specializat, dreptul la atentie si sprijin in situatii dificile, dreptul de a se bucura de copilarie sunt toate componente intrinseci ale drepturilor omului de care fiecare copil trebuie sa beneficieze. Asociatia Telefonul Copilului are un rol important in apararea si promovarea acestor drepturi in randul copiilor care au nevoie de ajutor din partea societatii. Prin urmare, Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti a decis sa finanteze initiativa comuna a Asociatiei Telefonul Copilului si a Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane. Sper ca acest proiect sa ajute la prevenirea traficului cu copii si sa ii ajute pe aceia dintre ei care au nevoie de sprijin in cazul in care se confrunta cu situatii dificile. Avem si noi in Olanda o institutie similara, foarte populara printre copii, denumita 'Kindertelefoon'. Linia verde operata de 'Kindertelefoon' inregistreaza mai mult de 150,000 de apeluri in fiecare an", a precizat E.S. domnul Matthijs van Bonzel, ambasadorul Regatului Tarilor de Jos.
Proiectul se va desfasura in unitati de invatamant din 13 judete ale regiunilor Moldova si Transilvania, selectate impreuna cu reprezentantii Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane.
"Activitatea de prevenire este esentiala in lupta impotriva traficului de persoane, iar COOPERAREA ramane unul dintre cele mai eficiente instrumente de prevenire. Traficul de persoane are un caracter transnational si multicultural, necesitand abordari pluridisciplinare si actiuni desfasurate in comun de catre societatea civila, organizatiile guvernamentale si neguvernamentale", a declarat Romulus Nicolae Ungureanu, Director Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane – MAI.
Constientizarea unui subiect atat de sensibil, precum traficul de minori, este vitala pentru copiii vulnerabili care nu cunosc primele semne si riscurile la care sunt expusi. Mai mult decat atat, identificarea acestor situatii ofera, in acelasi timp, autoritatilor posibilitatea de a interveni.
In urma campaniei de constientizare, copiii vor sti ca nu sunt singuri, vor invata despre telefonul copilului si vor afla ca pot suna la 116 111 atat pentru a se informa, cat si pentru a semnala situatii in care viata lor este pusa in pericol. De asemenea, vor fi informati asupra institutiilor abilitate carora se pot adresa atat la nivel local, cat si la nivel central.
Proiectul se adreseaza unui numar de cel putin 5.000 de copii cu varste cuprinse intre 11 – 18 ani, precum si unui numar de cel putin 700 de cadre didactice, in vederea asigurarii sustenabilitatii acestuia. Materialele informative pentru copii includ continut elaborat pe intelesul lor si sunt structurate pe 2 categorii de varsta, respectiv 11 – 14 ani sub sloganul "Traficul de copii nu e o joaca, e un abuz" si 15 – 18 sub sloganul "Nu-ti accidenta viata in traficul de copii". Pentru cadrele didactice a fost elaborat un material informativ aparte. Totodata, in vederea extinderii numarului beneficiarilor proiectului, campania de constientizare include si un spot radio, precum si o pagina web care prezinta mesajul si informatiile transmise in cadrul proiectului Telefonulcopilului.ro.
Numarul total al cazurilor sesizate la Telefonul Copilului 116 111 din regiunile Moldova si Transilvania a fost de 2660 in anul 2011, reprezentand o crestere de 109,78%, fata de anul precedent, semnaland o nevoie accentuata de asistenta – consiliere, informare, indrumare si monitorizare a cazurilor.
In ceea ce priveste numarul cazurilor de abuz sexual si trafic, conform bazei de date a call center-ului 116 111, din aceste regiuni au fost inregistrate 263 de apeluri in anul 2011, reprezentand o crestere de 74,17% fata de anul 2010. Distributia acestor apeluri este urmatoarea: 24 de apeluri de exploatare sexuala a minorilor, 115 apeluri de cersetorie si exploatare a minorilor prin munca, 124 de apeluri de abuz sexual asupra minorilor.
Numarul copiilor care reclama astfel de cazuri la 116 111 este in crestere de la an la an, in principal din randul fetelor cu varste cuprinse intre 10 – 15 ani, respectiv din randul baietilor cu varste cuprinse intre 16 – 17 ani. Cele mai multe cazuri sesizate de copii la 116 111 au fost inregistrate din judetele Sibiu, Neamt, Vaslui, Iasi, Cluj, Hunedoara, Brasov, Bacau .
116 111 este linia europeana de asistenta pentru copii, gestionata in Romania de Asociatia Telefonul Copilului si Romtelecom. Apelul catre 116 111 este oferit gratuit de Romtelecom si Cosmote.