Serbarile de la scoala sau de la gradinita pot fi atat un motiv de bucurie in randul celor mici, cat si un important factor de stres pentru acestia.
Pe de o parte, bucuria de a fi avansat cu bine in urmatorul an, fericirea datorata vacantei ce urmeaza si prilejul de a primi un rol important la evenimentul artistic al anului si de a fi in centrul atentiei pentru cel putin cateva minute ii fac pe copii sa astepte cu nerabdare sa se afirme la serbare.
Pe de alta parte, presiunie pe care educatorii, invatatorii si parintii le pun asupra lor cu ocazia acestui eveniment, asteptarile uriase pe care le au toti de la ei, propria dorinta de reusita si perfectionistmul, teama de a vorbi in public si responsabilitatea de a invata cantece si poezii pot fi destul de coplesitoare mai ales pentru prescolarii si scolarii mai timizi din fire.
Cum sa il ajuti pe copilul tau sa invete poezia pentru serbare
Daca iti doresti sa iti ajuti copilul intr-un astfel de moment incarcat de emotii si sa ii conferi increderea in sine de care are nevoie pentru a participa, ii poti veni in ajutor cu cateva sfaturi si tehnici care-i vor stimula memoria si il vor determina sa isi invete mai repede poezia pe care urmeaza sa o spuna la serbare!
Acorda-i timp
Hermann Ebbinghaus observa in volumul sau "Memoria: o contributie la psihologia experimentala" un lucru foarte important in ceea ce priveste stimularea memoriei: copiii au tendinta sa uite repede lucrurile pe care le invata si de aceea au nevoie sa isi repete informatiile de mai multe ori.
Curba uitarii despre care vorbeste psihologul in volumul sau aparut cu peste 100 de ani in urma este o teorie conform careia pe masura ce copiii isi repeta lectiile sau poeziile, au nevoie de tot mai putin timp pentru a si le aminti. De aceea, in a doua zi dupa ce si-a invatat poezia, copilul tau o va uita aproape complet. Daca va continua sa o repete in urmatoarele zile, va fi nevoit sa o repete de tot mai putine ori pentru a si-o aminti.
Asigura-te ca are contextul optim pentru a invata
Copiii nu se pot concentra atunci cand sunt obositi, cand le este foame sau cand sunt cu mintea in alta parte. Evita sa iti intrerupi copilul din joaca pentru a-si repeta poezia, deoarece creierul lui si energia vor fi focalizate intr-o cu totul alta directie. Alege un moment in care este odihnit, satul si linistit pentru a face acest lucru. Astfel isi va canaliza intreaga atentie si va retine mult mai usor versurile.
Sugereaza-i sa faca asocieri cu lucrurile pe care le cunoaste deja
Daca poezia pentru serbare este una despre vara, ajuta-l sa se gandeasca la ce inseamna vara pentru el. Soarele, florile de camp, apa marii, plaja, vacanta, temperaturile ridicate, zilele mai lungi sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le poti mentiona. Foloseste-te de acestea pentru a-l ajuta sa-si reprezinte grafic poezia, in gand.
Ajuta-l sa repete versurile
Repetitia este mama invataturii, spune o vorba din popor. Oricat de inteligent ar fi copilul tau si oricat de usor i-ar fi sa memoreze lucruri noi, este foarte important ca el sa isi repete informatia pentru a nu o uita.
Ajuta-l spunandu-i urmatorul cuvant, daca nu si-l aminteste si fii tu cea care ii verifica reusitele. Te poti folosi de recompense care nu sunt materiale pentru a-i stimula dorinta de invatare, asa cum este sistemul fetelor zambitoare de care se folosesc atat de multe scoli si gradinite pentru a-i face pe copii sa fie mandri de ei si sa isi doreasca sa devina tot mai performanti.
Explica-i cuvintele pe care nu le intelege
Uneori, poeziile pe care educatorii sau invatatorii le propun elevilor pot fi destul de dificile pentru nivelul lor lexical. Asta nu inseamna ca le depasesc capacitatea de a invata, ci ca ii stimuleaza sa invete cuvinte noi.
Fii alaturi de copilul tau de fiecare data cand iti cere o explicatie si asuma-ti rolul dictionarului pentru a-i explica semnificatia cuvintelor noi pe care le intalneste. Aflandu-le sensul si insusindu-si-l, le va fi mult mai usor sa memoreze ordinea cuvintelor si sa isi insuseasca fluxul frazelor si al versurilor.
Pe aceeasi tema: