La una din gradinite cu predare in limba maghiara, in saptamanile dinaintea Pastelui, programul zilnic cuprinde o parte care spre desfatarea copiilor dureaza destul de mult si care se desfasoara sub semnul "Semnificatiei Floriilor si a Pastelui".
La una din gradinite cu predare in limba maghiara, in saptamanile dinaintea Pastelui, programul zilnic cuprinde o parte care spre desfatarea copiilor dureaza destul de mult si care se desfasoara sub semnul "Semnificatiei Floriilor si a Pastelui".
In una din zilele special dedicate sarbatorii pascale, am gasit copii in plina activitate. Pictau oua cu atata daruire incat nici educatoarea nu se indura sa ii intrerupa, desi culorile poposisera deja si pe sortuletele lor "de atelier".
Pictatul oualor - bucurie din suflet de copil
Pictatul oualor era de fapt aproape ultima etapa in deslusirea simbolurilor legate de aceasta sarbatoare. Copiii vad sarbatoarea prin plantarea graului, prin desene si picturi specifice, dar si prin efectuarea de "efecte" specifice sarbatorii Pastelui.
Picteaza oua si tot din oua fac mici iepurasi si puisori, modeleaza chiar si lumanari al caror suport sunt cojile de oua. Tot ceea ce realizeaza in rastimpul celor doua saptamani duc acasa pentru a se bucura de realizarile lor impreuna cu familia.
Pentru ca in cadrul grupei exista copii proveniti din familii cu credinte in diferite culte religioase, sarbatorile le sunt prezentate copiilor prin mici povesti care reprezinta schimbarea anotimpurilor, povesti care pastreaza spiritul Pastelui.
Ritul propriu-zis al credintei luterane, catolice, reformate sau calviniste se desfasoara in familie, dar bucuria sarbatorii este prezenta zilnic. Cum in ultimii ani de Paste copiii sunt intr-o mini vacanta de o saptamana, tot ritualul sfintelor zile se desfasoara departe de portile caminului.
Dar sarbatoarea nu se intrerupe brusc, ci continua la revenirea in camin. Atunci, timp de cateva zile, copiii povestesc impresiile cu care au ramas dupa sarbatoare, ce anume i-a impresionat, dar mai ales dezbat modul in care au sarbatorit alaturi de familie. Acesta este si momentul in care ciocnesc oua si mananca prajituri aduse de parintii copiilor.
Intre timp, copiii incondeiaza niste oua deosebite. Culorile vesele le stralucesc in ochii plini de dorinta de a iesi in lumina calda a soarelui. Intr-un final canta toti, fara ca cineva sa le fi cerut. Canta cu o bucurie dezarmanta. Cine mai stie ce fel de secrete bine pastrate se ascund in sufletele lor de copii.
Intra in atmosfera de sarbatoare alaturi de Crestinortodox.ro