Bine ai venit, toamna!

/ / Modificat: 2014-09-30
Bine ai venit, toamna!

Ghicitoare: Stiti ce i-a spus copilul porumb mamicii porumb?

Raspuns: Unde-i tati porumb?

Esti cat se poate de norocos sa locuiesti intr-unul dintre coltisoarele lumii in care natura flirteaza pentru ultima data inainte de a fi inlocuita cu iarna.

Zilele se scurteaza, iar temperatura scade, verdele copacilor se transforma in nuante vii de rosu, portocaliu, auriu si maro inainte ca frunzele sa paraseasca copacii. In anumiti ani, gama de culori pe care le au frunzele iti taie respiratia.

Frunzele si secretul culorii lor

De-a lungul timpului, cercetatorii au inteles schimbarile pe care le sufera frunzele si restul naturii, toamna. Desi nu cunoastem toate detaliile, acest mic ghid explicativ va va ajuta sa le explicati si copiiilor secretul frunzelor, bucurandu-va totodata si de toamna multicolora.

Exista trei factori ce contribuie la peisajul fermecator al toamnei si anume: pigmentii din frunze, lumina si vremea, insa nu la modul la care noi ne gandim. Momentul schimbarii culorilor este stabilit regulat de calendar si anume de cat de lunga este noaptea. Nici un alt factor nu influenteaza atat de mult mediul, temperatura si ploaia. Odata ce zilele se scurteaza, iar noptile devin mai lungi si mai reci, incep si procesele biochimice de la nivelul structurii frunzei.

Clorofila este substanta ce da frunzelor culoarea verde. Este necesara pentru fotosinteza, acea reactie chimica ce permite plantelor sa foloseasca lumina pentru fabricarea unor zaharuri pentru hranire. Copacii din zona temperata inmagazineaza aceste zaharuri necesare supravietuirii pe timpul iernii.

Carotenoid produce urmatoarele culori: galben, portocaliu si maro din porumb, morcovi si banane.

Anthocyanina da culoarea merelor rosii, a strugurilor, cireselor, capsunilor si a prunelor. Acest pigment este solubil in apa si apare in lichidul apos al celulelor ce apartin frunzelor.

Atat clorofila, cat si carotenoidul sunt prezente in cloroplastele frunzelor, pe timpul sezonului de crestere. Majoritatea anthocyaninei este produsa toamna, ca raspuns la lumina puternica si excesul de zaharuri din celulele frunzei.

Pe timpul verii, clorofila este produsa si fragmentata, dand astfel culoarea verde a frunzelor. Insa cum noptile devin mai lungi pe timpul toamnei, productia de clorofila incetineste, iar cu timpul este oprita, avand ca efect distrugerea frunzei. Carotenoidul si anthocyanina (pigmenti ai frunzei) sunt prezenti in frunze, iar in momentul in care clorofila este distrusa, acestea ies la iveala si isi arata culorile.

Anumite culori sunt caracteristice unor copaci. Frunzele stejarului devin rosii si maro, ale plopului galben auriu, iar ale fagului culoarea bronzului. Culoarea frunzelor de artar difera de la portocaliu-rosu, galben stralucitor sau negru. Frunzele ulmului pur si simplu cad si se astern asemeni unui covoras maroniu.

De ce cad frunzele?

Datorita scurtarii zilei si implicit lipsei de lumina, in cazul unei toamne premature, frunzele isi opresc procesul de sinteza a clorofilei. Ductele ce transporta lichidele in interiorul si exteriorul frunzei sunt inchise gradat cu ajutorul unui strat de celule ce se formeaza la baza fiecarei frunze. Astfel se inmagazineaza zaharurile si se poate produce anthocyanina. Odata ce stratul de celule este complet, frunza este pregatita sa cada.

Activitati de toamna pentru copii

Creaza un colaj de frunze

Crearea unui colaj de frunze reprezinta o buna modalitate de a-i implica pe cei mici la infrumusetarea camerei lor sau a curtii in cazul in care aveti una. Materialele de care aveti nevoie pentru a crea colajul de toamna includ: dovleci (de orice marime), sperietori de ciori si frunze.

Orice lucru care are legatura cu toamna va arata minunat si va va integra cu usurinta in atmosfera de toamna. Puteti realiza diferite fete de dovleci sau sperietori de ciori. Apoi puteti adauga si accesorii specifice toamnei precum: porumb si floarea soarelui.

Felicitari de toamna

Aveti grija ca fiecare copil sa aiba cate un marker, hartie, lipici si stickere.

Ii puteti lasa sa creeze singuri felicitarea, fara a avea un model extern; pot scrie mesaje speciale in interiorul acestora.

Cartea frunzelor

Puteti realiza un caietel/carticica despre frunze. Cat voi realizati cartea, ii puteti trimite pe cei mici sa adune frunze pentru a le putea pune apoi in carticica. Ii puteti pune sa scrie numele frunzelor pe care le-au gasit in dreptul acestora si de asemenea cateva informatii. Este un mod interactiv pentru ca cei mici sa invete cat mai multe despre acest anotimp.

Activitati in casa

Frunzele, dar si vantul de afara ne-au integrat deja in atmosfera de toamna. Pentru cei mici poate deveni plictisitor statul in casa, de aceea ne-am gandit sa venim cu cateva idei.

Ce poate fi mai interactiv decat desenatul? Acestea sunt cateva din plansele de colorat de toamna:

Copiii in gradina

Fructe de toamna

Cosul cu mere

Craiasa Toamnei

Dovleci

Fata-ascunselea in frunze

Fructele si activitatile de toamna

Activitati de toamna cu tati

Bogatiile toamnei

Cel mai mare dovleac

Sau puteti recurge la puzzle-uri si labirinturi cu teme legate de toamna:

Sperietoarea de ciori

Veverita

Aduna frunzele

Floarea soarelui

Poezii de toamna:

Balada unui greier mic

Rapsodii de toamna

Toamna

Zile de toamna

Cantece:

Bate vantul frunzele

Taguri Activitati distractive copii

Articole recomandate

Citeste si despre