Inghetata, un deliciu si pentru bebelusi?

/ / Modificat: 2014-04-14
Inghetata, un deliciu si pentru bebelusi?

Vara nu ar mai fi la fel fara picnic, gratar si mai ales inghetata. Studiile arata insa ca tocmai acestea sunt cele care provoaca cele mai multe probleme in special copiilor. Motivul este simplu: caldura favorizeaza dezvoltarea mai  rapida a bacteriilor, mai ales in medii cu umiditate crescuta, iar stomacul celor mici nu este dezvoltat suficient si ofera raspunsuri negative de fiecare data cand ceva nu-i prieste.

Cea mai simpla masura de siguranta pe care o poti lua in ceea ce priveste siguranta alimentara a copiilor vara este spalatul mainilor, cu cat mai des, cu atat mai bine.

Invata-l pe cel mic sa-si spele mainile intotdeauna inainte de a manca ceva. Daca nu are la indemana un loc unde sa se poata spala, gelurile antibacteriene sau servetelele umede sunt cea mai buna solutie, fiind si usor de depozitat intr-un buzunarel al ghiozdanelului de vacanta.

La gratar

Ai grija ca atunci cand faci gratar sa frigi bine carnea. Se intampla adesea ca aceasta sa devina aramie deasupra dand impresia ca este gata, dar in interior sa fie mai "in sange". Pentru a omori toate posibilele bacterii, prevenind astfel eventualele probleme este important ca preparatele din carne sa fie bine pregatite.

Mancarea pentru picnic

Lazile frigorifice sunt nemaipomenit de potrivite pentru a pastra alimentele atunci cand mergi la picnic in familie. Vei avea parte de alimente proaspete si numai bune de mancat, daca ai grija intotdeauna sa schimbi gheata din lada. Poate o sa ti se para ciudat, dar, pe timpul verii, orice aliment trebuie pastrat la rece pentru a evita problemele.

Inghetata

Este poate cel mai bun motiv pentru care copiii asteapta vara cu nerabdare. Dar pe cat de savoroasa este, pe atat de periculoasa poate fi in cantitati mari sau oferita la o varsta nepotrivita.

In principiu, inghetata poate fi introdusa in alimentatia unui copil cam in acelasi timp cu produsele lactate. Mai precis, odata cu inceperea diversificarii.

Dupa varsta de 6 luni poti incerca sa-i dai o cantitate mica de inghetata. Totul trebuie oferit bebelusilor cu moderatie in primele luni.

Asa ca, pentru a evita problemele de stomac ale bebelusului sau o reactie neplacuta, ofera-i o cantitate mica de inghetata: doua-trei lingurite. Fiind un produs rece o sa ajute la mentinerea unei temperaturi normale in zilele toride de vara.

In momentul in care copilul a implinit 1 an, inghetata poate fi considerata un aliment sigur pentru el, dar nu uita de cantitate: trebuie sa fie una moderata.

Fii atenta primele dati cand ii oferi copilului inghetata. Urmareste sa vezi daca nu apar reactii alergice la aditivi, coloranti sau alte ingrediente.

In cazul in care copilul tau are o intoleranta la lactoza este mai bine sa eviti inghetata. Poti alege in schimb un serbet de fructe sau poti prepara chiar tu acasa un shake cu iaurt si fructe.

Articole recomandate

Citeste si despre