Dupa noua luni de scoala, cele trei luni de vacanta inseamna o perioada destul de lunga atat pentru copii, cat si pentru parinti care nu pot petrece aceasta perioada impreuna cu copilul din cauza serviciului.
Problema apare din cauza faptului ca cei mici au tendinta de a se plictisi daca nu au activitati consistente care sa ii distreze si sa ii relaxeze. Pe langa orele petrecute la joaca, cei mici se pot inscrie la diferite cursuri de inot, actorie, calarie, dictie sau pictura, activitati ce le-ar putea dezvolta latura creativa, fizica si le-ar putea intari mentalul.
In plus, pe perioada verii se organizeaza diferite tabere pentru copii la munte, la mare sau in diferite orase istorice. In aceste locuri, copilul se maturiza si responsabiliza avand in vedere ca petrece o perioada destul de lunga departe de casa si de confortul caminului.
O alta activitate foarte placuta pentru copilul tau poate fi lectura. Stim, programa scolara presupune destul de multe teme in perioada vacantei, in care sunt cuprinse si cateva carti.
De cele mai multe ori aceste carti nu sunt bine primite de catre cei mici, mai ales pentru ca ele sunt ca o sarcina obligatorie, iar acest lucru deja pune o presiune foarte mare pe copii. Totusi, exista solutii prin care sa va convingeti fiii si fiicele sa citeasca in perioada verii.
Carti pentru copii, in vacanta de vara
In primul rand, nu va ganditi la temele pe care le are pe perioada verii, ci incercati sa aflati ce fel de lectura i-ar placea. Daca este un baiat mai activ, puteti merge pe cartile de aventura, daca observi ca ai crescut o fire creativa, poti apela cu incredere in titlurile fantastice. Sa nu uitam si de povestile cu o intriga romantica ce pot fi cu siguranta pe placul fetitelor.
Iata cateva recomandari de titluri pe care copiii tai le pot citi in perioada verii!
Seria Harry Potter le dezvolta imaginatia
Una dintre cele mai cunoscute serii este fara discutii Harry Potter. Aceasta prezinta povestea unui tanar vrajitor de doar sapte ani, care devine constient de puterile sale si este pe care sa inceapa o serie de aventuri la Scoala de Magie Hogwarts. Harry, impreuna cu prietenii lui Hermione si Ron, trec prin cele mai interesante situatii si se gasesc in situatii din ce in ce mai misterioase.
Romanele scrise de autoarea britanica J.K. Rowling sunt un amestec de descrieri si dialog, foarte usor de citit, care permit celor care parcurg paginile sa construiasca foarte usor un univers nou, cu vrajitori si creaturi din cele mai ciudate.
Aceasta serie este recomandata copiilor pentru ca ii ajuta sa isi dezvolte imaginatia, are un fir narativ foarte usor de parcurs si ideea de baza este lupta dintre bine si rau. In plus, cele sapte volume destul de consistente vor fi suficiente care cel mic sa aiba parte de o lectura frumoasa pe perioada celor trei luni de vacanta.
In aceeasi categorie cu serie Harry Potter se mai afla si "Stapanul Inelelor", scris de J.R. Tolkien, dar si "Cronicile din Narnia", de C.S. Lewis. Ambele povesti prezinta o lume imaginara, cu vrajitori, personaje cu puteri supranaturale si au la baza lupta dintre bine si rau.
"Legendele Olimpului", un plus de aventura si cultura generala
Scrise de Alexandru Mitru, seria de doua carti "Legendele Olimpului" pot fi o lectura interesanta pentru copilul tau pe perioada verii. Aceasta serie povesteste mitologia Greciei, cu zei, minotauri si eroi. Avand in scriitura despre de usoara, bazata pe descrieri, in cele doua carti se gasesc si ilustratii cu personajele care apar in povestile de la interior. Acest lucru este un plus dat fiind faptul ca cei care o citesc pot fi mai usor atrasi de imagini decat de citit.
Totusi, "Legendele Olimpului" se incradeaza fara discutii in seria cartilor care trebuiesc citite in copilarie. Pe langa povestile extraordinare ale eroilor Hercule, Tezeu sau Perseu, copiii pot acumula o serie de informatii pretioase de cultura generala.
Jules Verne, pentru pasionatii de aventura
In cazul in care copilul tau nu are inclinatii catre lectura cum este cea din cele doua categorii de mai sus, puteti alege varianta romanelor de aventura, iar unul dintre cei mai cunoscuti scriitori de acest gen de carti pentru copii este chiar Jules Verne.
In colectia acestuia se afla nu mai putin de patruzeci de carti, dintre care cele mai cunoscute sunt "20 000 leghe sub mari", "Steaua Sudului", "O calatorie spre centrul Pamantului", "De la Pamant la Luna", "Ocolul Pamantului in optzeci de zile", "Cinci saptamani in balon" sau "Copiii capitanului Grant".
In momentul in care copilul tau va prinde gustul operei lui Jules Verne cu siguranta va dori sa bifeze cat mai multe opere, deoarece acestea sunt pline de aventura, descrieri ale unor locuri fabuloase si foarte mult suspans.
Cei care parcurg paginile acestor romane primesc o doza de adrenalina imprumutata de la personajele principale. Pe langa povestile de aventura care apar in cartile lui Jules Verne, cititorii cu siguranta isi vor imbogati vocabularul si vor putea afla de anumite tinuturi aflate in alte tari.
Din aceeasi categorie de carti de aventura, cei mici se mai pot delecta cu opere precum "Robinson Crusoe", "Aventurile lui Huckleberry Finn", "Singur pe lume", "Tom Sawyer" sau "Print si cersetor". Printre randurilor acestora cu siguranta cei mici vor gasi personaje pe care sa le indrageasca si care le pot servi ca modele pe viitor.
Operele romanesti prezinta cu acuratete traditiile noastre
Nu in ultimul rand din lista lecturilor pe care un copil ar trebui sa le citeasca in vacanta de vara nu ar trebui sa lipseasca cele ale scriitorilor romani. Cea mai cunoscuta opera din aceasta lista este fara discutii "Amintiri din copilarie", de Ion Creanga.
In aceste povestiri ne intalnim cu Nica, un baietel neastamparat, care trece prin mai multe aventuri. Povestile lui Creanga prezinta perfect viata satului din Romania si ii poate oferi copilului o imagine foarte clara modul in care se traia in mediul rural de la noi din tara.
Pe lista operelor romanesti mai intra si colectia "Ciresarii", scrisa de Constantin Chirita. Aceasta prezinta aventurile fantastice ale unor copii. Seria starneste imaginatia cititorilor si le permite acestora sa "vizioneze" peisaje superbe si locuri fabuloase.
Asadar, in cazul in care cautati anumite carti care sa fie pe placul copiilor dumneavoastra puteti va inspirati din cele enumerate mai sus. Cu siguranta, copiii isi vor aduce aminte peste ani de zile ca acestea reprezinta baza culturii generale pe care o au, dar si primii pasi catre taramuri fantastice.
Pe aceeasi tema:
Cursurile de vara, echilibrul intre joaca si invatare
Vacanta de vara: idei si sfaturi privind petrecerea timpului liber in sezonul cald
Ghidul cartilor pentru copilul tau. Ce carti trebuie sa ii cumperi in functie de varsta?
Top carti de povesti pentru copii
Carti care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca copilului tau