In fiecare zi de 14 februarie il sarbatorim pe Sfantul Valentin: "Sarbatoarea Iubirii".
Inimioare rosii, fundite roz, bomboane ambalate in tipla purpurie, amorasi suspendati printre norisori pufosi si albastri, declaratii siropoase si alte dulcegarii dintre cele care fac bine sufletului dornic de intamplari - iata numai cateva dintre elementele lui Valentine's Day.
In fiecare februarie, pe 14, ziua Sfantului Valentin este celebrata cu mult fast, iar "sarbatoarea" a intrat atat de mult in subconstientul populatiei incat, daca intrebi la intamplare ce sarbatoare mai mare este in ce-a dea doua luna a anului, ti se raspunde fara clipire: Sfantul Valentin! Aceasta zi a devenit astfel o borna de marcaj foarte clara pe harta intortocheata a obisnuintelor de consum.
Inimioare rosii
Aproape toate produsele pe care comerciantii le ofera de asa-zisa Zi a indragostitilor au cel putin o inimoara rosie. Evident, ofertele sunt gandite pentru orice buzunar, astfel incat orice roman atins de "spiritul" sarbatorii americane a indragostitilor sa cheltuiasca o suma mai mare sau mai mica, in functie de posibilitati.
Astfel, magazinele sunt pline de inimioare rosii, confectionate din plus, catifea sau atlas, inscriptionate cu mesaje de dragoste in limba romana sau engleza - mult mai apropiata de spiritul sarbatorii.
Din ofertele comerciantilor nu lipsesc nici felicitarile de culoare roz, taiate si ele in forma de inima. Obiecte obisnuite, ca de exemplu cani, tricouri sau perne, nu au scapat nici ele de transformarea in cadouri speciale pentru Ziua indragostitilor.
Astfel, vanzatorii din magazinele care "personalizeaza" astfel de obiecte, imprimandu-le diferite imagini, pun in fata clientilor cataloage intregi din care acestia pot alege un Cupidon, o inima sau un mesaj de dragoste.
De valul Zilei indragostitilor nu au scapat nici obiectele de sticlarie. Astfel, romanii tentati sa celebreze Valentine's Day pot achizitiona Paharul indragostitilor. Confectionat dintr-o sticla ordinara, acesta are marea calitate de a fi prevazut cu doua paie simetrice, astfel incat doua persoane pot bea in acelasi timp din el.
Originea: serbarile Lupercalia
Sarbatorirea zilei de Sfantul Valentin isi are originea, de fapt, intr-o traditie a Romei antice, respectiv serbarile numite Lupercalia, care se organizau pe 15 februarie, in onoarea zeitatilor Juno si Pan. Pentru ca era si o sarbatoare a fertilitatii, obiceiul cerea tinerelelor necasatorite sa scrie biletele de amor, iar mesajele erau puse intr-o urna din care flacaii de insurat extrageau, la intamplare, cate unul.
Conform obiceiului, participantii erau obligati sa o curteze apoi cu precadere pe semnatara mesajului ales, si de aici, desigur, porneau tot felul de istorioare...
Pe de alta parte, ziua Sfantului Valentin se mai numea, cu mult timp in urma, Ziua Nuntii Pasarilor, asta pentru ca oamenii isi imaginau ca pasarile isi aleg perechea exact in ziua de 14 februarie.
Obiceiurile romane au capatat apoi caracter crestin, iar sarbatoarea fertilitatii a devenit - desigur abuziv - sarcina expresa a Sfantului Valentin, in ziua de 14 februarie, catolicii merg la biserica pentru a rosti rugaciuni, se spovedesc si aduc sacrificii.
Zidarii se roaga pentru a primi binecuvantarea Sfantului, mai ales atunci cand lucreaza pe schele, in dimineata acestei zile se pune apa sfintita in apa pe care animalele de casa urmeaza sa o bea. Unii fermieri fac ocolul proprietatii lor inca din zorii zilei, pentru a fi feriti, chipurile, de hoti si de pasarile hraparete.
Valentine's Day vs. Dragobete
O data ajuns pe meleaguri mioritice, occidentalul Sfant Valentin a dat de protectorul local al tinerilor indragostiti, Dragobetele, fiul Dochiei, un fel de "omolog local" al lui Cupidon, care se sarbatoreste tot in luna februarie, in ziua de 24. Desi au povesti si simbolistici asemanatoare, in duelul cu Dragobetele Sfantul Valentin are un oarecare avans, deoarece si-a insusit deja tehnicile moderne de lucru, prin urmare are o echipa de relatii publice imbatabila.
Totusi, romanticul Dragobete ii face pe multi sa viseze la inceput de primavara, in padure se dezleaga ciocul pasarilor care n-au plecat peste iarna, in gradini vrabiile se strang in stoluri, incep sa ciripeasca si sa-si dureze cuiburi. Cei mici urca in deal sa culeaga ghiocei si branduse, iar fetele strang apa din zapada netopita, cu care isi dau pe obraz, pentru a-si tine frumusetea.
Be my Valentine!
Istoria Sfantului Valentin, patronul indragostitilor, se pierde in istoria Imperiului Roman. In zilele noastre, Biserica Catolica recunoaste cel putin trei sfinti diferiti care se numesc Valentin sau Valentinus si care cu totii au fost martirizati.
O legenda spune ca Valentin a fost un preot care slujea prin secolul al IIl-lea in Roma. Cand imparatul Claudius al II-lea a hotarat ca barbatii necasatoriti erau soldati mai buni decat cei cu neveste si familii, a scos in afara legii casatoria pentru cei tineri. El a vrut sa faca din barbatii necasatoriti o adevarata pepiniera de potentiali soldati.
Valentin, dandu-si seama de nedreptatea decretului emis, l-a infruntat pe Claudius, continuand sa oficieze casatorii in secret pentru tinerii indragostiti. Cand fapta lui a fost descoperita, imparatul l-a condamnat la moarte.
Alte traditii spun ca Valentin ar fi fost omorat pentru incercarea de a-i fi ajutat pe crestitini sa scape din teribilele inchisorii romane, unde erau batuti si torturati.
Potrivit altei legende, Valentin este cel care a trimis prima felicitare valentine, in timp ce se afla in inchisoare, s-a indragostit de fiica paznicului inchisorii, inainte de a muri, se spune ca a scris o scrisoare pe care a semnat-o "de la al tau Valentin", expresie care se foloseste si astazi.
De aici a aparut "traditia" de a trimite in ziua de 14 februarie scrisorele parfumate, desenate cu flori, inimioare si amorasi, cu cererea Be my Valentine! ("Fii Valentinul meu!").
Sursa: