Anorgasmia se defineste prin dificultatea de a ajunge la orgasm (de a atinge placerea sexuala) in ciuda eforturilor de stimulare sexuala exercitate asupra unei femei. Este o problema frecventa, cam 1 din 5 femei din intreaga lume suferind de anorgasmie cel putin o data in viata. Anorgasmia afecteaza calitatea vietii femeilor si le pune viata sexuala pe butuci, insa poate fi tratata cu succes!
Care sunt cauzele anorgasmiei?
Anorgasmia este o afectiune care poate avea la baza atat cauze fizice, cat si de ordin psihologic.
Printre cauzele fizice, medicale se numara:
- anumite boli (diabetul, dispareunia; probleme neurologice - scleroza multipla, interventii chirurgicale ginecologice etc.);
- unele medicamente (pentru hipertensiune, antihistaminice sau antidepresive);
- consumul de alcool si droguri;
- dereglari hormonale;
- inaintarea in varsta (pe masura ce imbatranesti calitatea vietii sexuale are de suferit);
Exista mai multe cauze psihologice care te pot impiedica sa ajungi la orgasm in timpul unui act sexual:
- anxietate;
- depresie;
- stres;
- credinte religioase sau culturale;
- teama de a nu ramane insarcinata;
- frica de bolile cu transmitere sexuala;
- imagine corporala scazuta (complexe de imagine);
- experiente sexuale anterioare esuate;
- probleme legate de relatia de cuplu - lipsa de atractie fata de partener, comunicare sexuala slaba, lipsa de incredere in el etc.
Cate tipuri de anorgasmie exista?
- Anorgasmie primara - nu ai experimentat niciodata un orgasm;
- Anorgasmie secundara - ai avut orgasme, dar in prezent nu mai reusesti sa atingi placerea sexuala;
- Anorgasmia situationala/contextuala - poti atinge orgasmul doar in anumite circumstante - in timpul sexului oral sau masturbarii, dar nu si a contactului sexual explicit (aproape 80% dintre femei ating orgasmul doar in timpul stimularii clitorisului);
- Anorgasmia generala - nu poti atinge sub nicio forma orgasmul.
Care este tratamentul anorgasmiei?
Nu exista un tratament general pentru anorgasmie. Problema este vindecata atunci cand este depistata si tratata cauza care sta la baza aparitiei ei.
Important este ca ea sa fie diagnosticata corect pentru a se putea incepe tratamentul corespunzator. De multe ori este foarte greu sa se depisteze cauza exacta a acestei afectiuni, mai ales cand nu este vorba de o cauza medicala patologica.
Medicul iti va prescrie medicamente doar pentru a restabiliza echilibrul hormonal din corp, dar nu exista o certitudine ca acestea vindeca anorgasmia. Insa ar putea ajuta la tratarea unor cauze medicale. Cele mai utilizate sunt terapiile cu estrogen si testosteron.
Dar pentru multe femei conduita terapeutica sta in alte masuri decat medicamentele. Trebuie sa incepi sa ai o discutie deschisa cu partenerul tau, sa ii spui ce iti place si ce nu in timpul actelor sexuale, ce te excita si cum puteti testa si alte pozitii sau experiente. De asemenea, este important sa va puneti la punct problemele si nemultumirile legate de relatie.
Relatia cu propriul tau corp si felul in care il intelegi sunt esentiale pentru o viata sexuala satisfacatoare. Poti incepe sa iti cunosti propriul corp si anatomia genitala mai bine prin autostimulare. Masturbarea iti ofera sansa sa descoperi ce anume iti face placere si ce nu. Incearca si vibratorul si vezi care sunt pozitiile si miscarile care te ajuta sa atingi orgasmul.
In cazul in care niciuna dintre aceste recomandari nu functioneaza este cazul sa apelezi la un psihoterapeut. Si terapia sexuala cu specialisti in domeniu ar putea fi de ajutor.