Atunci cand intampini probleme sexuale in ceea ce priveste actul sexual in sine, libidoul sau orgasmul medicii spun ca suferi de o disfunctie sexuala. In cazul femeilor exista 4 tipuri de probleme sexuale. Afla cum recunosti ca ai o disfunctie sexuala si ce solutii ai la-ndemana pentru a le depasi!
Tipuri de disfunctii sexuale la femei
-
Libido scazut si pierderea dorintei sexuale – atunci cand nu manifesti niciun interes in a a face sex si cand apetitul tau sexual este mai diminuat decat de obicei
-
Disfunctii ale excitarii – atunci cand nu te exciti in urma unor stimuli sexuali sau cand nu poti ramane excitata pe tot parcursul actului sexual.
-
Dureri la contactul sexual (dispareunia) – actul sexual este dureros si durerea poate varia de la un usor disconofrt pana la durere severa.
-
Disfunctii ale orgasmului – incapacitatea de a atinge orgasmul (frigiditatea) sau lipsa totala a orgasmului (anorgasmia)
Care sunt cauzele disfunctiilor sexuale?
Exista mai multe cauze ale problemelor de natura sexuala. Ele variaza de la medicamente si boli pana la stilul de viata si alte conflicte psihologice astfel:
-
unele medicamente (contraceptive orale sau chimioterapia);
-
boli (diabet, hipertensiune);
-
alcool excesiv;
-
infectii vaginale;
-
depresie;
-
probleme in cuplu (abuz, conflicte, violente);
-
poti experimenta un libido scazut in sarcina, imediat dupa nastere sau cand alaptezi;
-
dupa menopauza;
-
stres;
-
oboseala sau extenuarea fizica si pishica;
-
antrenamente sportive intense;
-
dieta.
Specialistii sustin ca majoritatea disfunctiilor sexuale au cauze organice, fiziologice si mai putin psihologice. Insa nici aspectul psihologic nu este de neglijat in vremurile actuale cand stresul ne domina aproape in totalitate si pune mari probleme in relatiile noastre sexuale.
Semne care indica o disfunctie sexuala la femei
Statisticile arata ca peste 70% dintre cupluri au la un moment dat probleme de natura sexuala in relatie. Daca exista situatii trecatoare in care nu te exciti inainte si in timpul actului sexual, nu ai orgasm sau nu manifesti apetit sexual nu inseamna neaparat ca suferi de o disfunctie sexuala.
Disfunctiile sexuale se caracterizeaza prin:
-
lipsa totala de pofta de sex sau extrem de rara;
-
absenta totala a orgasmului in timpul actelor sexuale (sau orgasmele sunt foarte rare in raport cu numarul de acte sexuale);
-
daca nu te simti bine in timpul actelor sexuale (sunt inconfortabile, nu reusesti sa te exciti, iar sexul devine un act mecanic);
-
dureri severe sau disconfort vaginal in actul sexual.
Ce solutii exista pentru a depasi disfunctiile sexuale?
Daca realizezi ca ai o disfunctie sexuala de oricare tip este obligatoriu si necesar sa vorbesti cu un medic. Discutiile despre problemele sexuale nu sunt usoare si confortabile nici cu partenerul, nici cu un medic. Insa numai relatand problemele tale unui specialist vei avea parte de un tratament adecvat care te va ajuta sa depasesti aceste probleme. Nu uita ca tot ceea ce discuti cu medicul este strict confidential.
Si comunicarea cu partenerul trebuie sa existe din acest punct de vedere, mai ales ca este direct implicat in aceasta problema. Daca vorbesti cu el chiar te-ar putea ajuta sa schimbi mai usor pozitiile sau sa cautati impreuna pozitia si metoda prin care sa te ajute sa ajungi mai usor la orgasm sau sa te exciti. Este sanatos pentru relatia de cuplu ca aceste lucruri sa fie impartasite intre voi. El ti-ar putea fi un suport de nadejde si te poate ajuta sa treci mai usor peste.
Libidoul scazut
In cazul in care dorinta ta sexuala a devenit aproape inexistenta incearca sa schimbi rutina sexuala. Variaza momentele zilei in care faci sex cu partenerul, alege alte pozitii si idei de creare a preludiului.
Lipsa excitabilitatii sexuale
Aceasta poate fi absenta si din cauza uscaciunii vaginale de care ai putea suferi. In acest caz este posibil ca o crema vaginala sau un lubrifiant sexual sa ajute.
In functie de perioada vietii in care te afli este posibil sa ai nevoie de o echilibrare a nivelului hormonilor sexuali (de ex. la menopauza, dupa sarcina etc.) pe baza de estrogen.
Imposibilitatea de a atinge orgasmul si anorgasmia
Exista mai multe lucruri pe care trebuie sa le iei in seama si asupra careia sa actionezi pentru a putea elibera calea pentru placerea sexuala in timpul sexului.
Este posibil ca absenta sau insuficineta unui preludiu sa fie cauza acestora, de aceea ar trebui sa iei in considerare acest lucru.
Extrastimularea inainte de actul sexual in sine te poate ajuta sa te exciti mai mult si sa ajungi mai repede la orgasm dupa penetrare. Aceasta se poate face cu ajutorul unor jucarii sexuale. Multe femei nu experimenteaza orgasmul in timpul penetrarii. Stimularea clitoridiana concomitenta cu penetrarea poate ajuta.
Si masturbarea te poate ajuta sa te descoperi mai bine din punct de vedere sexual si sa idenitifici ceea ce iti face placere si ce nu si apoi sa aplici cu partenerul.
Durerile in timpul actelor sexuale (dispareunia)
Durerile si disconfortul sunt cele mai frecvente probleme de natura sexuala pe care le intampina majoritatea femeilor in timpul sexului. Specialistii sustin ca ar putea fi de ajutor:
-
incercarea diferitelor pozitii sexuale;
-
golirea vezicii urinare inainte de actul sexual;
-
extra lubrifierea vaginala;
-
o baie calda inainte de sex.
Daca dupa toate trucurile care ar putea indeparta disconfortul tot mai manifesti aceste dureri atunci trebuie sa apelezi la medic. Cauza ar putea fi una de natura fiziologica, iar tratamentul este obligatoriu.
Exista medicamente care pot ajuta in disfunctiile sexuale?
Estrogenul sub diferite forme poate ajuta in caz de probleme sexuale. Mai ales daca esti la menopauza sau ai suferit o operatie de indepartare a ovarelor si uterului.
Tratamente ca sildenafil (viagra) sau doze de testosteron masculin ar putea ajuta femeile sa depaseasca disfunctiile. Insa medicii sunt rezervati in a le recomanda femeilor pentru ca nu sunt suficiente dovezi ale utilitatii lor si asupra efectelor secundare pe care le-ar putea cauza.
Metode alternative de tratare a problemelor sexuale la femei
Trebuie sa autoexplorezi atent corpul si sa identifici care-ti sunt punctele erogene cele mai intens si modul in care functioneaza organismul din punct de vedere sexual.
Sportul si exercitiile care ajuta la imbunatatirea musculaturii vaginale pot fi de folos, asa cum este fitnessul sexual.
Poti practica exercitii Kegel pentru a ajuta la tonifierea musculaturii vaginale si la imbunatatirea performantelor la acest nivel.
Incearca si metode ca masajul vaginal, sexul oral si masturbarea pentru o mai buna excitabilitate si pentru a ajunge mai usor la orgasm.