Sexul programat pentru a concepe un copil este o metoda adoptata de multe cupluri. Multe cupluri apeleaza la sexul planificat pentru conceptie dupa ce au incercat sa aiba un copil de mai bine de 6 luni – un an.
Zilele cele mai bune pentru a ramane insarcinata
Exista o multitudine de factori care afecteaza sansele de a ramane insarcinata. Varsta, antecedentele medicale, starea generala de sanatate, modul de viata si alti factori afecteaza sansele unei femei de a concepe.
Nu poti avea un control total asupra acestor factori. Cel mai important factor ce afecteaza sansele de a ramane insarcinata este insa ceva ce poate fi controlat de catre tine si partenerul tau: timpul si frecventa sexului in timpul "ferestrei" fertile.
Ce este fereastra fertila?
Fereastra fertila este compusa din zilele ciclului menstrual in care sarcina este posibila. Lungimea acestei faze fertile este determinata de durata maxima de viata a spermei partenerului si a ovulului tau. Sperma poate supravietui maxim cinci zile in fluidul cervical fertil, iar ovulul tau pana la o zi.
Fereastra fertila teoretica a ta este de sase zile, adica cinci zile inainte de ovulatie si o zi de ovulatie propriu-zisa. Ai sansa sa concepi numai atunci cand faci sex in aceste zile.
Acest lucru inseamna ca este tehnic posibil sa ramai insarcinata ca urmare a sexului in oricare din aceste sase zile. Practic insa, sansele de a ramane insarcinata cresc dramatic daca faci sex cu doua zile inainte si in ziua ovulatiei. Fereastra fertila, realist vorbind, este practic de trei zile.
Aceasta este o situatie ideala, dar nu este esential sa restrictionezi sexul la o zi sau doua inainte de ziua in care crezi tu ca vei ovula. Momentul exact cand o femeie va ovula intr-un anumit ciclu menstrual este foarte greu de prezis.
Depinde in parte de lungimea ciclului menstrual, desi studii recente au demonstrat ca fereastra de ovulatie poate varia mai mult de o sigura data, chiar daca ciclul menstrual este regulat. Acesta este un motiv pentru care expertii in ferilitate recomanda sa faci sex la fiecare doua trei zile pe parcursul ciclului menstrual, fara sa te concentrezi numai asupra zilelor in care crezi tu ca vei ovula.
Cum afli ziua ovulatiei?
Unele femei sunt foarte constiente de perioada in care ovuleaza. Alte femei nu observa nicio schimbare vizibila. Daca iti doresti sa ramai insarcinata, trebuie sa fii foarte atenta la schimbarile care se produc in corpul tau ce iti pot spune cand te apropii de ovulatie.
Ele pot incepe cu trei saptamani inainte sa iti vina urmatoarea menstruatie si includ:
- Scurgeri vaginale mai abundente, mai lichide si de culoare albicioasa
- Dorinta sexuala crescuta
- Usoare stare de discomfort intr-o parte a abdomenului
- Dureri de sani
- O crestere mica a temperaturii bazale, detectabila daca iti iei temperatura in fiecare dimineata dupa ce te trezesti, specifica pentru urmatoarele doua zile dupa ce ai ovulat. Poti sa iti afli astfel ciclul menstrual daca tii o evidenta a temperaturii bazale pentru cateva luni.
Poti sa afli perioada fertila si folosind calculatorul de fertilitate sau abonandu-te la newsletterul de fertilitate personalizat.
Menstruatia neregulata si perioada fertila
Cu cat ciclurile menstruale sunt mai neregulate, cu atat este mai dificil este sa prezici ovulatia. Cu toate acestea, daca ovulezi, inseamna ca daca faci sex de doua sau trei ori pe saptamana sunt sanse mari sa concepi.
Majoritatea femeilor au 12 menstruatii pe an, dar unele femei au mai putin cu una sau mai multe. Stresul, exercitiile fizice in exces, scaderi sau cresteri mari in greutate, toate pot intrerupe temporar menstruatia.
Sa presupunem ca ciclul tau menstrual este intr-o luna 28 de zile, apoi 21 de zile si apoi 32 de zile. Tine o evidenta a ciclurilor menstruale timp de cateva luni. Scade 17 din cel mai scurt ciclu si 11 din cel mai lung. Zilele intre cele doua cifre sunt cel mai probabil zilele fertile.
Daca ciclurile menstruale sunt foarte neregulate si au mai mult de 35 de zile intre ele sau chiar mai mult, ar trebui sa ai in vedere consultarea unui specialist in fertilitate pentru a verifica si alte cauze ale ciclurilor neregulate, ca sindromul polichistic ovarian, disfunctia ovariana, disfunctia tiroidiana, scadere sau crestere excesiva in greutate sau nivel ridicat de prolactina.
Ce pot sa mai incerc?
Majoritatea expertilor sunt de parere ca pentru majoritatea cuplurilor faptul ca fac sex de doua, trei ori pe saptaman, este de ajuns pentru a-si maximiza sansele de a concepe. Merita sa incerci aceasta modalitate cel putin pentru cateva luni inainte sa incepi sa planifici sexul in functie de ovulatie sau sa consulti un specialist in fertilitate.