Adoptia: prima zi a copilului tau acasa

/ / Modificat: 2018-02-15
Adoptia: prima zi a copilului tau acasa

Parintii care se pregatesc sa aduca acasa copilul adoptat vor trai una dintre cele mai importante si mai speciale zile din viata lor.

Potrivit legii care reglementeaza adoptia, si anume Legea nr. 273/2004, un copil poate fi adoptat pana la varsta majoratului. Astfel, poti veni acasa cu un copil mic, cu un toddler ori cu un copil de varsta scolara. Varsta copilului este un factor dupa care te poti ghida cand te pregatesti pentru prima zi impreuna cu copilul.

Astfel, aranjeaza camera copilului in functie de varsta lui. Este important ca el sa se simta confortabil in noul loc. Dupa ce a pasit in casa si s-a facut comod, ii poti face un tur al locuintei: arata-i camera lui, dar si camera voastra, bucataria, sufrageria, baia.

Un alt lucru firesc pe care il vei face in prima zi cu copilul este sa luati masa impreuna. Este si un prilej bun ca sa afli si mai multe lucruri despre el, lucruri pe care poate nu ai avut timp sa le discuti la intalnirile pe care le-ai avut cu el inainte sa vina acasa.

De exemplu, poti afla mai multe despre mancarea lui preferata. Chiar il poti invita sa te ajute sa pui masa, in cazul in care vezi ca este dornic sa se implice. Un alt lucru de care sa tii cont este ca in aceasta zi, dar si in zilele imediat urmatoare sa eviti musafirii, pentru ca este nevoie de putin timp doar pentru voi.

Este nevoie de rabdare

Din momentul in care a pasit pragul casei voastre copilul devine cel mai important, are nevoie de toata dragostea si de atentia voastra.

Atat in prima zi petrecuta in familie, dar si in urmatoarea perioada, copilul se poate simti trist, pentru ca ii vor lipsi persoanele care l-au ingrijit, prietenii lui (daca are o varsta mai mare). In astfel de momente este important sa ii acorzi atentie, ca el sa stie ca este protejat, inteles, ca voi sunteti acolo ca sa il ajutati, ca incepeti sa fiti o familie.

Usor, usor, poti incepe sa creezi rutine in programul zilnic, de la ora de mers la culcare, orele pentru micul dejun, pentru pranz sau pentru masa de seara. In functie de varsta copilului, veti incepe, treptat, sa aveti activitati distractive impreuna, de la jocuri, pana la citit sau vizionarea unui serial. Rutina este importanta pentru ca ii da siguranta copilului, il ajuta sa se adapteze mai bine in familie.

Ca sa te pregatesti mai bine pentru ziua in care copilul va veni acasa, dar si pentru perioasa urmatoare, Poti cere sfatul unor persoane avizate, precum un psiholog sau un consilier in adoptii. De asemenea, poti participa la seminarii care se adreseaza viitorilor parinti adoptivi, poti cere sfaturi de la asistentii maternali. Astfel, vei aduna cat mai multe informatii si vei primi raspuns la multe intrebari, te vei pregati, pas cu pas, sa devii parinte.

Procedura de adoptie este una care se intinde pe o perioada mai lunga de timp, urmand pasii specificati de lege. Adoptia nu poate fi incuviintata de catre o instanta judecatoreasca decat dupa ce copilul a fost incredintat pentru o perioada de 90 de zile persoanei sau familiei care doreste sa-l adopte. Dupa aceste 90 de zile instnta va aprecia daca adoptia este sau nu incuviintata.

Taguri Familie adoptiva Adoptie copii Decizie adoptie copil

Articole recomandate

Citeste si despre