Parintii adoptivi vs parintii biologici

/ / Modificat: 2008-02-11
Parintii adoptivi vs parintii biologici





 

A fi parinte adoptiv poate fi o mare rasplata dar poate fi si o sursa mare de stres. Iata cateva sugestii privind confruntarea cu parintii biologici ai copilului adoptat.

 




Parintii adoptivi sunt instiintati cam despre toate obstacolele pe care le pot intalni, cand vine vorba de cresterea unui copil adoptat, insa nu sunt instiintati cum trebuie sa procedeze intr-o confruntare cu parintii biologici ai copilului.

Mare parte dintre parintii biologici pot fi furiosi ca anumite institutii competente i-au declarat, dintr-un motiv sau altul, inapti de a-si creste propriul copil, iar toata aceasta furie va fi indreptata catre cei care ii cresc copilul, catre parintii adoptivi.   

Mare majoritate vor considera ca nu au gresit cu nimic si ca nu exista nici un motiv intemeiat pentru care nu isi pot creste singuri copii. Astfel, vor avea o serie de motive pentru a se plange de modul in care parintii adoptivi le cresc copilul, situatie pentru care acestia din urma ar trebui sa fie pregatiti.

Este lesne de inteles ca parintii adoptivi aduc copilul sau copii in casa si ii cresc ca si cum ar fi ai lor, fara a face nici un fel de diferentiere. Nu sunt in nici un fel tratati diferit fata de ceilalti membri ai familiei, nici chiar in situatia in care parintii adoptivi au si un copil biologic. O confirmare a acestor afirmatii este simplul fapt ca acei copii adoptati isi numesc parintii biologici “mama” si “tata”.

Parintii biologici, se pot lega, de asemenea, de modul in care copilul este imbracat de exemplu, sau de orice alt motiv care ar putea sa discrediteze parintii adoptivi. Ocazional, parintii bioloici, in timpul unei vizite vor permite copilului sa faca tot ceea ce parintii adoptivi nu ii permit, pentru a intoarce copilul impotriva lor.

In aceste situatii parintii adoptivi trebuie sa fie foarte fermi si sa explice parintilor biologici, ca atata timp cat copilul se afla in grija lor, ei ca parinti adoptivi, au tot dreptul de a lua decizii in privinta copilului, pe orice plan.

Totusi, trebuie avut in vedere si faptul ca in multe cazuri, parintii bilogici ar trebui sa beneficieze de empatia parintilor adoptivi, nu de furie si repulsie. Parintii biologici in general condamna cu vehementa parintii adoptivi, pentru ca se simt fustrati fata de institutiile competente care le-au luat copilul.

Pentru a incerca o remiediare a situatiei, parintii adoptivi ar trebui sa discute cu cei biologici inainte de a lua anumite decizii privind copilul.

De exemplu, ar putea sa se consulte cu parintii biologici inainte de a merge cu copilul la tuns, sa incerce sa-i implice in activitatile importante ale copilului, sau macar sa le trimita frecvent informatii si poze cat mai recente cu copilul, pentru a-i face pe acestia sa simta ca fac inca parte din viata copilului.

Toate acestea vor duce la imbunatatirea realtiei intre parinti si reducerea semnificativa a stresului la care este supus copilul, care din pacate este cel care sufera cel mai mult in aceasta situatie, cand el nu doreste decat sa fie iubit.  

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre