Starea de sanatate a viitoarei mamici este foarte importanta, atat pentru a obtine o sarcina, cat si pentru a duce sarcina la termen, astfel incat bebelusul sa se nasca sanatos. Unele dintre analizele pe care o femeie este recomandat sa le faca inainte de sarcina sunt cele hormonale, care depisteaza problemele de fertilitate.
Asadar, sa aflam care sunt analizele pe care femeile ar trebui sa le faca inainte de sarcina:
Testele sangvine hormonale
Din categoria analizelor de sange hormonale fac parte hormonul de stimulare foliculara (FSH), hormonul luteinizant (LH), progesteronul, estradiolul, prolactina, testosteronul. Analizele hormonale se recomanda nu numai inaintea unei sarcini, ci se fac si pe parcursul sarcinii. Inainte de astfel de analize hormonale, trebuie sa ii spui medicului ginecolog daca urmezi anumite tratamente cu medicamente sau cu suplimente alimentare.
Prolactina
Prolactina este un hormon secretat de glanda hipofiza. Testarea nivelului de prolactina este importanta pentru ca il ajuta pe medic sa isi dea seama despre capacitatea femeii de a concepe.
Testarea se face pe nemancate. Analiza este recomandata pentru depistarea ciclurilor menstruale anovulatorii, a amenoreei si a infertilitatii. Valorile ridicate ale prolactinei pot indica tulburari de fertilitate.
Estradiolul
Estradioulul este un hormon important pentru depistarea tulburarilor de fertilitate. Concentratia de estradiol nu este aceeasi, ci variaza pe toata perioada in care o femeie este fertila. Dupa ovulatie, nivelul de estradiol scade, in timp ce in faza luteala a ciclului menstrual estradiolul are cele mai mari valori.
Medicul poate sa recomande dozarea de estradiol nu numai pentru a depista infertilitatea, ci si in cazul in care exista suspiciunea unei tumori ovariene.
Progesteronul
Progesteronul este un hormon produs de ovare si are un rol important in obtinerea unei sarcini. Testarea pentru progesteron este recomandata pentru depistarea ovulatiei si pentru urmarirea fazei luteale. In urma ovulatiei nivelul de progesteron creste foarte mult.
Analiza de progesteron poate fi recomandata si pentru a fi depistata o eventuala tumoare ovariana, dar si pentru depistarea insuficientei ovariene. Nivelul ridicat de progesteron poate sa sugereze prezenta unor tumori, dar si o afectiune a glandei tiroide, si anume hipertiroidismul.
Testosteronul
Testosteronul este principalul hormon androgen la barbati, insa este produs si de catre ovare, la femei, in cantitati mult mai mici decat in cazul persoanelor de sex masculin. Testarea acestui hormon se face pentru a fi depistate eventuale probleme de infertilitate, cicluri menstruale anovulatorii.
Testul FSH
Hormonul de stimulare foliculara este secretat de glanda pituitara. La femei, FSH stimuleaza cresterea si maturizarea foliculilor ovarieni care apar in timpul unui ciclu menstrual. Nivelul acestui hormon atinge punctul maxim in faza ovulatorie a ciclului menstrual. Analiza se face pe nemancate.
Testul LH
Ca si FSH, hormonul luteinizant este produs de glanda pituitara, avand un rol important in reglarea functionarii ovarelor. In faza ovulatorie a ciclului menstrual nivelul acestui hormon este cel mai crescut. Cresterea nivelului de LH este cea care face ca ovulul aproape maturizat sa devina complet matur si sa paraseasca foliculul.
Analize hormonale recomandate barbatilor
Analizele hormonale sunt importante si pentru barbati, mai ales in cazul in care cuplul incearca sa conceapa de cel putin 1 an de zile si nu a reusit.
In cazul barbatilor, analizele hormonale care se recomanda sunt:
- estradiolul;
- FSH (stimlueaza testiculele pentru a produce sperma);
- LH (are rol important in reglarea functionarii testiculelor, stimulandu-le sa produca testosteron);
- testosteronul (hormon produs de testicule, dozarea sa poate sa identifice infertilitatea masculina);
- prolactina (test hormonal care da informatii pretioase asupra existentei infertilitatii masculine).
Dozarea de estradiol poate sa evidentieze tulburari de infertilitate, dar si prezenta unor tumori la nivelul testiculelor.
Pentru depistarea infertilitatii masculine, mai sunt recomandate investigatii precum spermocultura si spermograma.