Depo - Provera este o doza de progesteron sintetic pe care il iei la fiecare trei luni pentru a preveni sarcina. La fel ca alte metode hormonale de control al sarcinii (inclusiv pastila contraceptiva), Depo-Provera actioneaza prin prevenirea ovulatiei – astfel incat ovarul nu elibereaza ovulul pentru fertilizare. De asemenea altereaza mucoasa uterului, facand dificila implantarea ovulului la acest nivel daca cumva ajunge in uter si modifica mucusul din jurul cervixului (colul uterin) oprind spermatozoizii de a avansa spre ovul.
Este Depo-Provera o alegere buna pentru contraceptie?
Argumente pro
Depo-Provera poate fi o optiune buna pentru tine - in special daca esti o proaspata mamica ocupata, deoarece este convenabila: nu trebuie sa-ti amintesti sa iei pastila in fiecare zi sau sa-ti inserezi sau aplici alte dispozitive sau produse inaintea actului sexual.
Tu doar trebuie sa-ti faci doza la fiecare trei luni. De fapt unele femei aleg sa-si faca prima injectie în ziua in care parasesc spitalul dupa ce au nascut. Daca ai grija sa-ti faci doza la timp, aceasta este eficienta in peste 99 % din cazuri. Progesteronul (acelasi hormon folosit în pilulele anticonceptionale) previne ovulatia, subtiaza mucoasa uterina facand mai dificila implantarea ovulului, daca acesta reuseste sa ajunga la acest nivel, si modifica mucusul din jurul colului uterin, impiedicand spermatozoizii sa patrunda în uter.
Argumente contra
Pe de alta parte, daca decizi sa ai un alt copil, nu poti sa renunti si sa te astepti sa ramai insarcinata imediat. Poate sa dureze pana la un an de cand opresti injectiile si pana reincepi sa ai din nou ovulatie, desi ciclul tau va reveni la normal dupa aproximativ sase luni. Deci daca crezi ca ti-ai putea dori sa ramai insarcinata pe parcursul anului urmator, aceasta metoda nu este alegerea potrivita pentru tine. Aceasta metoda nu este indicata daca ai un istoric de sangerare vaginala neexplicata, depresii majore, diabet, cancer de san, sau orice boala de ficat (inclusiv hepatita si rezultate anormale ale testelor functiei hepatice). In final, Depo-Provera nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala.
Este sigur sa folosesc Depo-Provera daca alaptez?
In conformitate cu Colegiul American al Medicilor Obstetricieni si Ginecologi, Depo-Provera este o alegere sigura pentru mamele care alapteaza la san. Depo-Provera nu afecteaza calitatea laptelui mamei (pe cand contraceptivele bazate pe combinatia estrogen/progesteron afecteaza calitatea laptelui matern). Iar studiile au aratat ca nu este daunator pentru copii. Desi fabricantii sugereaza sa astepti pana cand copilul tau are cel putin sase saptamani, daca alaptezi, (aceasta este varsta grupului studiat de ei pentru a obtine aprobarea medicamentului), multi doctori spun ca aceasta este o precautie excesiva si ca poti incepe sa-ti administrezi doza imediat.
Cum imi fac injectia?
Intai ai nevoie de o examinare care sa te asigure ca nu ai nici o contraindicatie ca sa folosesti Depo-Provera. Ginecologul tau sau un medicul de planning familial iti va face injectia in fesa sau in brat. El sau ea iti vor recomanda sa-ti faci injectia in primele 5 zile de la inceputul ciclului ca sa poti fi absolut sigura ca nu esti însarcinata. Ar trebui sa folosesti o metoda de rezerva cum ar fi prezervativul pentru o saptamana dupa prima injectie.
Injectiile urmatoare vor fi eficiente imediat daca le faci la fiecare 12 saptamani. In realitate este o mica perioada de siguranta între doze, asa ca daca intarzii peste cele 12 saptamani nu este sfarsitul lumii. Totusi, ca sa fii sigura, foloseste o metoda de rezerva cum ar fi prezervativul daca ai Intarziat sa-ti faci injectia.
Exista efecte secundare?
Poti sa ai ciclu neregulat sau menoragii (mici sangerari) In primele 3 – 6 luni, dar In multe cazuri menstruatia se opreste in intregime sub tratamentul cu Depo-Provera. Aceasta înseamna ca este mai putin probabil sa devii anemica din moment ce nu mai pierzi acea cantitate de fier in sangele menstrual.
De asemenea, reduce in mod semnificativ riscul de a dezvolta endometrioza, boala inflamatorie pelvina sau cancer de corp uterin (cancer endometrial).
Pe de alta parte, unele femei se plang de efecte secundare cum ar fi: senzatia de balonare, crestere ponderala, dureri de cap, ameteala, oboseala, acnee, tensiune mamara, scaderea apetitului sexual, nervozitate, insomnie, capriciozitate sau depresie. Desi Depo-Provera poate cauza o scadere temporara a densitatii osoase, (aceasta fiind reversibila odata cu oprirea tratamentului) nu s-a evidentiat o crestere a riscului de a face fracturi sau osteoporoza.
Cercetatorii incearca sa afle daca folosirea pe termen lung poate determina aparitia de modificari permanente ale oaselor. Consulta-ti doctorul daca constati aparitia unei culori rosii a tegumentelor sau mancarime sau daca ai dificultati în respiratie dupa ce ti-ai facut injectia, deoarece este posibil sa fii alergica la aceasta forma de progesteron.