Pastila de a doua zi este o metoda contraceptiva de urgenta care are rolul de a preveni aparitia sarcinii daca este luata in maxim 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Daca este utilizata rapid si corect aceasta, scade sansele de a ramane insarcinata cu aproape 90%. Totusi, exista o multime de informatii gresite si mituri despre ea in randul tot mai multor utilizatoare.
Mit – Pilula de a 2-a zi declanseaza un avort
Aceste pastile nu sunt acelasi lucru cu medicatia pentru avort si nici nu au acest efect. Ele nu actioneaza asupra unei sarcini deja existente. Nu ar putea cauza avortul, pentru ca ele previn fertilizarea si nu au efect asupra unui ovul deja fecundat.
Mit – Contraceptia de urgenta este periculoasa
Pilula de a 2-a zi merge pe aceleasi principii si indicatii ca in cazul pastilelor contraceptive obisnuite. Ea contine aceleasi substante ca acestea, insa sunt folosite intr-un alt scop. Orice administrare de medicamente presupune si riscuri, insa pilulele de contraceptie sunt unele dintre cele mai bine testate si verificate pastile care exista.
Daca respecti indicatiile de pe prospect si recomandarile medicului sau farmacistei, nu ar trebui sa ai probleme. Exista cateva efecte secundare, pe care insa nu le experimenteaza toata lumea, insa sunt normale.
Mit – Nu sunt recomandate femeilor tinere
Depinde ce se intelege prin femeie tanara. Nu exista studii si cercetari medicale asupra efectelor si eficientei metodei contraceptive de urgenta la adolescente sub 15 ani. Insa peste aceasta varsta femeile pot apela oricand la aceasta masura contraceptiva. De asemenea, nu exista dovezi care sa ateste ca au avut mai multe efecte adverse la femei tinere decat la cele de alta varsta.
Mit – E nevoie de acordul parintilor pentru a apela la aceasta metoda
Acest mit se refera la adolescentele care inca nu au varsta majoratului. Insa pastila de a 2-a zi nu se elibereaza cu reteta si nici nu e nevoie de prescriptie medicala in acest sens. Totusi, daca ai sub 18 ani este indicat sa ceri sfatul medicului in privinta folosirii ei in siguranta.
Mit – Afecteaza sansele de a mai ramane insarcinata in viitor
Aceasta este o frica a tot mai multor femei care apeleaza atat la aceasta metoda cat si la pilulele anticonceptionale pe termen lung. Nici unele, nici altele nu afecteaza in niciun fel capacitatea de a concepe copii in viitor. De asemenea, administrarea lor inainte de sarcina nu prezinta niciun risc asupra fatului.
Mit – Este periculos sa apelezi la ea de mai multe ori
Pilulele contraceptive de urgenta au in compozitie aceiasi hormoni ca anticonceptionalele orale. Acestia sunt similari cu cei pe care-i produce organismul in mod natural. Totusi, cele de urgenta contin o cantitate mai mare de substante active decat cele orale. Specialistii nu recomanda administrarea ei decat de cel mult 2 ori pe an, preferabil cu distanta de 6 luni intre 2 administrari. Retine ca ea nu este o metoda contraceptiva pe termen lung. Apelarea la ea de mai multe ori pe an duce la dereglari hormonale grave.
Mit – Nu poti ramane insarcinata decat dupa prima menstruatie de dupa administrarea pilulei
Nu neaparat! Daca ai un nou contact sexual neprotejat dupa administrarea acestei pastile, ea nu te protejeaza de o noua sarcina. Nu trebuie sa mergi pe ideea ce esti protejata macar pana la venirea urmatoarei menstruatii. Foloseste o metoda aditionala de protectie.
Mit – Pilule contraceptive ne protejeaza de boli
Nici acestea, si nici contraceptivele orale nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Ele au rolul de a preveni sarcina si atat.