O metoda de contraceptie pretioasa: inelul vaginal

/ / Modificat: 2011-10-10
O metoda de contraceptie pretioasa: inelul vaginal





 

Alegerea unei metode contraceptive este o decizie personala a fiecarui cuplu, fiind o componenta a unei vieti sexuale sanatoase. Dintre toate, pilula anticonceptionala este cel mai des folosita si recomandata de majoritatea medicilor ginecologi. Cu atat mai mult cu cat ultimele descoperiri stiintifice au scos la iveala faptul ca nu este nicidecum nevoie de pauze periodice in administrarea lor.

Cu alte cuvinte, pilulele sau orice alte metode anticonceptionale pot fi folosite fara intrerupere, chiar si ani la rand, atata timp cat femeia nu doreste sa ramana insarcinata. Administrarea corecta a acestora aduce o serie de beneficii pentru sanatate: ajuta la protectia impotriva cancerului de endometru, cancerului de ovar, chisturilor de ovar, reduce crampele menstruale, durerea produsa la ovulatie, problemele legate de menstruatie etc. Desigur, prescrierea si utilizarea lor trebuie facuta sub stricta supraveghere a medicului specialist.

Studiile medicale au evoluat, iar cei din industria contraceptivelor au facut un pas inainte in intampinarea nevoilor femeilor. Pilulele au facut istorie, e adevarat, insa moda lor incepe sa apuna, cel putin in tarile din Vest. O veritabila revolutie in domeniu este acum inelul vaginal contraceptiv, o metoda noua si moderna de prevenire a sarcinilor nedorite.

Cum se foloseste inelul contraceptiv?

Practic, este vorba despre un inel flexibil, de 54 de milimetri, care se introduce in profunzimea vaginului, unde elibereaza continuu, in cantitati mici, doi hormoni - un progestativ si un estrogen, similar celor naturali din corpul femeii, numiti progesteron si estrogen, care inhiba ovulatia.

Fata de cazul pilulelor, cei doi hormoni sunt asimilati intr-un mod mult mai constant si, in plus, sunt absorbiti direct in circulatia sanguina. Introdus in primele cinci zile ale ale ciclului menstrual, atunci cand se foloseste pentru prima data, inelul va fi tinut timp de trei saptamani, dupa care va fi scos in aceeasi zi a saptamanii in care a fost si insertat. In cea de-a patra saptamana, se va declansa menstruatia. Dupa alte sapte zile, va fi inlocuit cu un nou inel, care va trebui pus in aceeasi zi a saptamanii si aproximativ la aceeasi ora ca si pe cel dinainte.

Beneficiile pe care inelul vaginal le aduce sanatatii femeii sunt numeroase si demne de luat in calcul. Astfel, expunerea la estrogeni este cu 50% mai mica fata de contraceptivele orale, are un efect contraceptiv rapid si eficient, este o masura contraceptiva sigura, ofera un bun control al ciclului menstrual, incidenta efectelor adverse este redusa si este foarte bine tolerat de organism.

Inainte de a fi lansat pe piata, inelul vaginal a fost obiectul numeroaselor studii in tarile din Vestul Europei, dar si in SUA. Astfel, aplicarea sa nu este mai dificila decat introducerea unui tampon, 95% dintre cele 2.300 de femei care au reprezentat subiectii unui sondaj realizat in Franta, spunand ca punerea si scoaterea lui sunt operatiuni extrem de simple. Mai mult chiar, persoana care il poarta nu simte nicio jena, nici in timpul actului sexual, a activitatilor de zi cu zi, a exercitiilor fizice, la inot sau atunci cand face jogging. Cu atat mai putin, va fi simtit sau deranjat de existenta inelului, partnerul de sex.

Inelul vaginal prezinta riscuri?

Femeile un trebuie sa se teama de alunecarea sa, intrucat este sustinut in mod natural de peretii vaginului. Riscul de a fi scos in mod accidental este extrem de mic, dar daca totusi acest lucru se intampla, poate fi introdus la loc, in maxim trei ore, dupa ce este spalat cu apa calduta. Numai 1-2% dintre femei au decis sa  renunte la utilizarea inelului vaginal din cauza problemelor de acest fel.

Eficacitatea inelului contraceptiv este satisfacatoare, fiind testat pe aproximativ o mie de femei. Rezultatele publicate in 2001 au scos la iveala faptul ca s-au inregistrat sase sarcini in cazul celor 1.145 de femei, ceea ce inseamna ca o femeie care foloseste aceasta metoda de contraceptie ar ramane insarcinata mai putin de o data la fiecare o suta de ani, au calculat specialistii.

Inelul vaginal contraceptiv NuvaRing este destinat in principal celor care au tendinta de a-si uita anticonceptionalele. Sa nu uitam ca un sfert dintre sarcinile nedorite apar in urma acestui scenariu. Anual, in lume, 38% dintre sarcini sunt neplanificate, iar 23% dintre ele sfarsesc prin avort. Conform unor studii realizate in Danemarca si Franta, sarcinile nedorite au aparut in 60,3% dintre cazuri din cauza pilulelor uitate sau luate prea tarziu, iar in 7,7% dintre cazuri din cauza varsaturilor.

Citeste mai multe despre  metodele contraceptive moderne pe www.contraceptie-moderna.ro.

Articole recomandate

Citeste si despre