Pastila de a doua zi - tot ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2017-10-25
Pastila de a doua zi - tot ce trebuie sa stii

Atunci cand ai un contact sexual neprotejat sau ai parte de o experienta nedorita, cum ar fi ruperea prezervativului, poti apela la contraceptia de urgenta sau pastila de a doua zi. Scopul pastilei de a doua zi este prevenirea unei sarcini nedorite.

Care este cea mai sigura pastila de a doua zi?

La ora actuala, pe piata exista mai multe tipuri de pastile. Unele contin doze mari de progestageni (PNP), altele combina actiunea estrogenilor cu cea a progestagenilor (pastile orale combinate - COC). Exista si pastile non-hormonale, care au o toxicitate hepatica extrem de redusa. Sunt mai scumpe decat cele pe baza de hormoni, dar mult mai sigure pentru sanatatea organismului.

Pastilele pe baza de progestageni trebuie administrate pe cale orala in primele 5 zile dupa contactul sexual neprotejat. Ele se gasesc in set de doua pastile, prima luandu-se cat mai repede dupa actul sexual, iar a doua, la interval de 12 ore dupa prima pastila.

Pilulele orale combinate trebuie administrate pe cale orala in primele 4-5 zile dupa un contact sexual neprotejat. Doza de hormoni depinde de tipul substantei active.

Pastila de a doua zi: mod de actionare

Atunci cand sunt luate inainte de ovulatie, pastilele de a doua intarzie eliberarea ovulului din ovar, modificand astfel durata ciclului menstrual.

Daca te afli chiar la ovulatie, pastila va inhiba acest proces, iar ovulul va ramane prins in folicul.

Daca ovulatia a avut loc, atunci pastila de a doua zi va irita uterul, facandu-l neprielnic pentru gazduirea ovulului fecundat si impiedicand astfel sarcina.

Cat de eficienta este pastila de a doua zi?

De retinut ca eficacitatea contraceptiei de urgenta scade pe masura ce astepti mai mult. Cele mai bune rezultate se obtin in cazul folosirii acesteia in primele 12 ore de la contactul sexual neprotejat.

Studiile de specialitate au aratat ca pastilele de a doua zi au un impact scazut, daca administrarea lor se face dupa 96 de ore de la actul sexual.

Avantajele pastilei de a doua zi

Principalul avantaj al contraceptei de urgenta il reprezinta prevenirea avortului. Pentru o femeie, o intrerupere de sarcina este extrem de traumatizanta, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere emotional.

Pastilele pe baza de progestagen au mai putine efecte secundare decat pastilele orale combinate. Cele mai sigure raman insa pilulele non-hormonale.

Poti cumpara pastila de a doua zi de la orice farmacie, fara reteta. Daca nu stii ce marca sa alegi, farmacistul iti poate da sfaturi utile in privinta eficacitatii produsului si a posibilelor efectele secundare ale acestuia. Poti chiar sa-ti cumperi pastila in avans, termenul de valabilitate fiind foarte mare.

Pilula de a doua zi nu ingrasa, nu-ti provoaca aparitia cosurilor si nu intrerupe o sarcina deja aparuta.

Dezavantajele pastilei de a doua zi

Ca orice medicament, pastila de a doua zi poate avea si efecte secundare. Acestea pot include:

- dereglari ale menstruatiei sau modificari ale cantitatii de sange pierdut;

- stari de greata, oboseala, dureri de cap, ameteli;

- dureri de sani;

- dureri abdominale usoare;

- stari de nervozitate sau emotivitate necontrolata, survenite brusc.

Pastila de a doua zi: precautii in administrare

Majoritatea pilulelor de a doua zi contin o cantitate mare de levonorgestrel, un hormon cu efect similar progesteronului. Acesta are rolul de a "pacali" organismul, dandu-i senzatia ca esti deja insarcinata si impiedicand astfel fixarea ovulului in peretele uterin.

Foarte important de retinut: daca menstruatia a intarziat mai mult de 3 saptamani de la folosirea contraceptiei de urgenta sau a depasit cu 7 zile data asteptata a menstuatie, este bine sa iti faci un test de sarcina.

Inainte a lua pastila de a doua zi, citeste cu foarte mare atentie prospectul si respecta cu strictete modul de administrare. Contraceptia de urgenta pe baza de hormoni nu trebuie folosita la un interval mai mic de 6 luni, deoarece iti poate afecta echilibrul hormonal.

Un alt lucru pe care este bine sa il retii este ca pilula de a doua zi nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Daca esti o femeie responsabila, atenta cu sanatatea sa, este bine sa folosesti prezervativul. Acesta este singurul care te apara de contactarea unei boli grave, dar si de o sarcina nedorita.

Taguri Pastila de a doua zi Contraceptia de urgenta

Articole recomandate

Citeste si despre