- Ce informatii mi-ati putea da despre contraceptivul intrauterin hormonal Mirena? Medicul ginecolog mi l-a recomandat ca fiind un contraceptiv in urma caruia nu se ajunge la inlaturarea ovulului fecundat - practic nu se realizeaza fecundarea. Ma intereseasa in special daca se poate ajunge - practic, nu teoretic, folosind aceasta metoda contraceptiva, la fecundarea ovulului. Ce efecte negative poate avea si cat de frecvent apar acestea? Multumesc!
Raspuns:Mirena este un mic dispozitiv intrauterin in forma de T (cunoscut si sub numele de sterilet), care, dupa inserare, elibereaza hormonul levonorgestrel in uter, unde previne instalarea sarcinii prin actiune asupra mucoasei uterine (impiedica ingrosarea mucoasei necesara instalarii sarcinii) si prin cresterea vâscozitatii mucusului din canalul cervical (acest mucus va impiedica sperma sa patrunda in uter); astfel impiedica fertilizarea (unirea spermatozoidului cu ovulul) si apoi, chiar daca aceasta s-ar realiza, este impiedicata nidarea (fixarea oului fecundat in mucoasa uterina).
Deci teoretic, folosind aceasta metoda nu ar trebui sa se ajunga nici la fecundarea ovulului, dar daca se ajunge atunci acesta ar trebui apoi sa fie eliminat din uter, datorita actiunii dispozitivului Mirena la nivelul mucoasei uterine. Practic, nu exista nici o metoda contraceptiva care sa asigure o protectie absoluta (cu exceptia abstinentei). Totusi eficienta acestui dispozitiv este semnificativa: studiile clinice au aratat ca s-au instalat doar 2 sarcini/an la 1000 femei utilizatoare ale dispozitivului Mirena.
Reactiile adverse care pot apare in urma utilizarii dispozitivului Mirena sunt: tulburari menstruale (sangerari mici sub forma de picaturi-numite spotting, menstre mai scurte sau mai lungi, sangerari neregulate, menstre reduse cantitativ sau amenoree-lipsa menstruatiei, menstruatii abundente sau dureroase), dureri abdominale inferior (crampe) sau dureri de spate, acnee sau alte afectiuni ale pielii, senzatie de tensiune mamara, scurgeri vaginale, modificari ale dispozitiei, greata, retentie hidrica (edem), cresterea greutatii corporale, scaderea libidoului, transpiratii, caderea parului, ingrasarea parului.
Mirena nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala; daca dumneavoastra sau partenerul dumneavoastra aveti mai multi parteneri sexuali riscul de infectie creste si aceste infectii netratate, pot duce la modificari structurale ale tractului genital, sarcini ectopice, chiar infertilitate. Se poate intampla ca dispozitivul sa fie expulzat fara sa va dati seama (de aceea trebuie verificate firele dispozitivului in special dupa menstruatie, fara sa trageti insa de ele deoarece exista riscul extragerii) eveniment care se poate intampla mai ales in prima luna de la insertie, si atunci eficienta sa dispare; in rare cazuri se poate intampla sa provoace perforatie uterina. Unele femei pot prezenta lipotimie (lesin) la insertie; in rare cazuri s-au semnalat sarcini extrauterine dupa utilizarea Mirena.
Daca exista riscul sa suferiti de Diabet zaharat, atunci trebuie sa stiti ca Mirena poate afecta toleranta la glucoza. Este recomandat ca in timpul menstruatiei sa utilizati tampoane extravaginale, dar daca utilizati tampoane interne trebuie sa fiti atenta sa nu trageti de firele dispozitivului.
Mirena trebuie indepartat dupa o perioada de maxim 5 ani; trebuie controlat de 2 ori in primul an (la 3 luni si la 12 luni) si apoi o data pe an, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va recomanda altfel sau apar orice fel de simptome sau modificari genitale (sangerari, amenoree, secretii vaginale anormale, dureri abdominale, nu mai simtiti firele sau simtiti partea dura a dispozitivului, eliminati dispozitivul etc.). Inserarea si eliminarea lui se face de catre medicul ginecolog; dupa eliminare, fertilitatea nu e modificata, puteti ramane insarcinata inca din timpul primei luni dupa eliminare.
dr. Ciprian Pop-Began
-obstetrica ginecologie-
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu