8 sfaturi utile pentru a ramane mai usor insarcinata

/ / Modificat: 2017-02-02
8 sfaturi utile pentru a ramane mai usor insarcinata

De-a lungul ultimilor douazeci de ani, problemele de fertilitate au crescut dramatic. Unul din sase cupluri reusesc acum cu greu sa conceapa un copil, iar un sfert dintre sarcini se sfarsesc printr-un avort spontan. Tot mai multe cupluri apeleaza la tratamente de fertilitate, pentru a le ajuta sa aiba o familie. 

Daca te numeri printre femeile care iubesc copiii, mai devreme sau mai tarziu iti vei dori sa ramai insarcinata. Contactele sexuale in perioada fertila, in preajma ovulatiei, sunt absolut necesare in acest demers. Insa expertii in fertilitate spun ca sunt si alte moduri in care poate fi stimulata fertilitatea.

Ca sa ramai mai usor insarcinata, acorda o atentie sporita urmatoarelor aspecte:

Adopta o alimentatie echilibrata!

Fertilitatea, atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor, depinde foarte mult de alimentatie. Dieta mediteraneana, bazata pe multe fructe si legume, inclusiv migdale si nuci, dar si pe cereale integrale, ulei de masline si mai putine grasimi saturate are rolul de a impulsiona fertilitatea. Alimentatia in stil mediteranean este bogata in antioxidanti care lupta cu radicalii liberi, contribuind la bunastarea generala a organismului. In acest fel este intretinuta sanatatea ovarelor si a ovulelor si protejeaza membrana celulara a spermatozoizilor.

Monitorizeaza-ti greutatea!

Excesul de greutate si obezitatea sunt inamici ai fertilitatii atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor, intrucat compromit productia de ovule si de spermatozoizi. La femei, obezitatea poate cauza modificari hormonale care pot duce la cicluri anovulatorii (fara ovulatie). In plus, femeile supraponderale sufera de multe ori de sindromul ovarelor polichistice, o tulburare metabolica care creeaza dificultati in concepere. Trebuie spus si faptul ca obezitatea reprezinta un factor de risc pentru complicatii materne si fetale, in timpul celor noua luni de sarcina.

Cat ii priveste pe barbati, situatia este la fel de complicata. Un exces de tesut adipos determina o productie mai mare de estrogen, ceea ce reduce productia de spermatozoizi. Insa nici prea slab/a nu e bine. La femei, o greutate cu mult sub standard afecteaza productia de hormoni, suprimand ovulatia. Greutatea scazuta poate afecta, de asemenea, si fertilitatea masculina.

Renunta la fumat si limiteaza consumul de alcool!

Fumatul reduce sansele de a obtine o sarcina si vine cu o serie de riscuri adverse asupra fatului, in cazul femeii insarcinate. Femeile care fumeaza au un risc de infertilitate cu 60% mai mare decat femeile care nu fumeaza. In cazul barbatilor, fumatul reduce spermatogeneza si scade concentratia de spermatozoizi in sperma. Atentie mare la cantitatea de alcool consumata in cazul in care iti doresti un copil. Alcoolul modifica nivelul de estrogen, care poate interfera cu implantarea ovulului. Pentru sporirea fertilitatii trebuie, de asemenea, sa iei in calcul si un consum mai redus de cafea.

Nu te suprasolicita la locul de munca!

Ei bine, daca tii sa devii mama, cauta sa ai un program de lucru cat mai echilibrat. Un studiu la care au luat parte aproape 120.000 de femei a aratat faptul ca cele care lucrau in schimburi prin rotatie prezentau cu 80% mai multe sanse de a avea probleme de fertilitate. In schimb, cele care lucrau in ture de noapte prezentau o probabilitate mai mare de a ramane insarcinate.

Evita pe cat posibil stresul!

Stresul este un inhibator al fertilitatii. Insasi dorinta si efortul de a ramane insarcinata poate reprezenta un factor de stres care sa te impiedice tocmai sa obtii ceea ce vrei de fapt. Relaxeaza-te, redu tensiunea practicand tehnici de meditatie, acupunctura si yoga si vei avea mult mai multe sanse de a obtine o sarcina.

Hidrateaza-te corespunzator!

Hidratarea are un rol extrem de important in producerea mucusului cervical, fluidul care ajuta sperma sa inainteze pentru intalnirea ovulului. Consuma multa apa astfel incat urina ta sa fie intotdeauna de culoare galben deschis.

hidratare

Suplimentele alimentare

Suplimentele nutritive au efecte benefice dovedite asupra fertilitatii masculine si feminine. Acestea pot fi foarte eficiente in reechilibrarea hormonala si pentru imbunatatirea starii generale de bine, vitala pentru o conceptie de succes. Studiile stiintifice au aratat ca anumite vitamine si minerale pot creste sansele de a obtine si de a pastra o sarcina.

Acid folic. Forma sintetica a vitaminei B este un element esential in dieta oricarei femei care vrea sa ramana insarcinata. Daca dieta nu este suficient de bogata in alimente care contin acid folic, ginecologii recomanda administrarea de suplimente cu trei luni inainte de conceptie.

Zinc. Este un nutrient important atat pentru fertilitatea barbatilor, cat si a femeilor. Este o componenta esentiala a materialului genetic si o deficienta de zinc poate determina modificari cromozomiale in cazul partenerilor, ceea ce duce la reducerea fertilitatii si la un risc crescut de avort spontan. Zincul este important si pentru sanatatea spermei, dar si pentru cresterea numarului de spermatozoizi.

Seleniu. Este un antioxidant care ajuta la protejarea organismului de radicalii liberi. Din acest motiv,seleniul poate preveni ruperea cromozomilor, o cauza principala a malformatiilor congenitale si a avorturilor spontane.

Vitamina E. Este un alt antioxidant puternic care creste fertilitatea.

Vitamina CAceasta imbunatateste calitatea spermei si protejeaza ADN-ul.

Taguri Metode stimulare fertilitate Fertilitate femei Cum sa ramai insarcinata

Articole recomandate

Citeste si despre