Desi metoda calendarului este folosita de cei mai multi in scop contraceptiv, se poate apela la ea si pentru a spori fertilitatea si a creste sansele de a concepe un bebe. Bazata pe monitorizarea ovulatiilor tale anterioare, metoda calendarului te ajuta sa identifici zilele fertile, astfel incat sa poti face sex neprotejat si sa poti concepe copilul mult dorit.
Ce este metoda calendarului si cum se foloseste?
Metoda calendarului este foarte populara si este cunoscuta si ca metoda naturala de contraceptie. Se bazeaza pe identificarea zilelor fertile (ovulatiei) din cadrul ciclului menstrual, pentru a sti cand poti face sex protejat, in scop contraceptiv, si cand neprotejat, cu scopul de a ramane gravida.
Sarcina apare doar atunci cand actul sexual neprotejat are loc in preajma sau in timpul zilelor de ovulatie dintr-un ciclu menstrual.
Pentru o identificare precisa a zilelor ovulatorii si pentru a te putea increde in aceasta metoda, este important sa monitorizezi ciclul menstrual mai multe luni la rand.
La un ciclu menstrual regulat, de 28 de zile, ovulatia apare in mod normal in ziua a 14-a. Se calculeaza luand ca reper prima zi de menstruatie. La un ciclu de 29 de zile, ar trebui sa apara in ziua a 15-a, iar la unul de 30, in a 16-a.
Zilele fertile sunt usor de identificat atunci cand ai un ciclu menstrual regulat. Daca nu este constant, iar menstruatia vine in alta zi de la o luna la alta, si nu conform calculelor tale, iar ciclurile masoara un numar diferit de zile, este mai greu sa le depistezi cu precizie.
In cazul ciclului menstrual neregulat este important sa iti notezi intr-o agenda numarul de zile ale fiecarui ciclu in parte, timp de minim 6 luni, pentru a putea calcula ovulatia.
Se ia cel mai scurt si cel mai lung ciclu menstrual din perioada in care l-ai monitorizat. Din numarul de zile ale celui mai scurt ciclu din grafic se scade numarul 18 si se obtine ziua in care a inceput loc perioada fertila. Din cel mai lung ciclu, se scade 11 si se obtine ziua la care a inceput ovulatia in respectiva perioada. In cazul in care celelalte cicluri oscileaza intre cele doua valori luate ca punct de reper pentru calcule, este clar ca zilele tale fertile sunt incadrate undeva intre rezultatul primului calcul (din care ai scazut 18) si cel de-al doilea (din care ai scazut 11).
Cum te ajuta metoda calendarului sa ramai insarcinata?
Odata cu depistarea perioadei fertile din ciclul menstrual, ai toate datele necesare pentru a face ca sarcina sa devina posibila.
Ovulul eliberat lunar de ovare supravietuieste o perioada de 24-38 de ore, in timp ce spermatozoizii au o durata de viata ceva mai lunga, intre 72-100 zile.
Contactele sexuale neprotejate trebuie sa aiba loc cu 1-2 zile inainte de prima zi de ovulatie, este indicat sa continute in toate zilele fertile si chiar si vreo 3-4 zile dupa aceea, cand inca mai exista sanse sa se obtina sarcina (exista sansa aparitiei celei de-a doua ovulatii).
Metoda calendarului nu este foarte precisa, iar de cele mai multe ori zilele fertile sunt foarte greu de identificat cu precizie. Pentru mai multa acuratete, apeleaza, simultan cu metoda calendarului, si la alte metode de depistare a ovulatiei (temperatura bazala, semnele corporale, pozitia cervixului etc.).
Ai incercat sa folosesti vreodata metoda calendarului ca sa ramai gravida? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!