Metroragia reprezinta sangerari vaginale anormale care apar intre menstruatii. Aceste sangerari nu sunt asociate cu menstruatia, nu sunt legate de ciclul menstrual, cauzele acestora fiind altele.
Principalul simptom al metroragiei este sangerarea, care poate fi usoara sau mai abundenta, in functie de cauza care a dus la aparitia acestei probleme. La unele femei pot aparea si crampe abdominale, dureri in zona pelvina, febra si frisoane (daca metroragia este din cauza infectioasa), durere si disconfort in timpul actului sexual.
Cauzele metroragiei
Sangerarile anormale dintre menstruatii pot fi determinate de mai multi factori. Astfel, pot aparea din cauza unor dereglari hormonale (modificari ale nivelului de progesteron si de colagen), dar si din cauza fibroamelor uterine, a polipilor uterini sau a chisturilor ovariene. Si anumite afectiuni inflamatorii aparute la nivelul aparatului genital al femeii (vaginita, boala inflamatorie pelvina) pot fi de vina pentru aceste sangerari anormale.
Endometrioza, o afectiune in care tesutul ce captuseste uterul se dezvolta si in afara uterului poate provoca metroragie. Infectiile si verucile genitale pot provoca astfel de sangerari anormale. Anumite afectiuni cronice, cum ar fi diabetul, tulburarile de coagulare a sangelui, afectiunile tiroidiene (hipotiroidismul si hipertiroidismul) si cancerul cervical si endometrial pot sa se manifeste prin astfel de sangerari vaginale. Traumatismele locale reprezinta un alt factor care poate duce la aparitia metroragiei. Sangerarile pot aparea si in urma unui contact sexual.
Utilizarea contraceptivelor orale poate sa duca la aparitia sangerarilor vaginale. Problema poate sa apara si la femeile care folosesc steriletul drept metoda de contraceptie.
Diagnosticul se pune in urma anamnezei si dupa ce sunt efectuate investigatii medicale specifice. Medicul poate sa recomande testul Papanicolau, ecografie transvaginala, colposcopie, analize de sange (in special dozarile hormonale, dar poate fi recomandata si o hemoleucograma completa). Testul de sarcina poate fi, de asemenea, recomandat pentru a se exclude prezenta unei sarcini extrauterine.
In cazul in care medicul ginecolog suspecteaza prezenta unui tip de cancer, atunci printre investigatiile medicale recomandate va include si biopsia.
Daca sangerarile apar inainte de instalarea ciclului menstrual, cauzele pot fi prezenta unei tumori ovariene, un traumatism sau o tumoare prezenta la nivelul vaginului.
In cazul in care metroragia se instaleaza la o femeie aflata la menopauza atunci poate sa fie vorba despre existenta unei tumori canceroase la nivelul colului uterin sau la nivelul endometrului.
Tratamentul metroragiei
Tratamentul metroragiei este stabilit in functie de cauza care a dus la aparitia problemei de sanatate, caci tratarea cauzei duce si la disparitia simptomelor. Medicul poate sa recomande tratament hormonal sau se poate interveni chirurgical.
Daca sangerarile vaginale sunt cauzate de prezenta cancerului, atunci tratamentul va consta si in chimioterapie sau radioterapie, in functie de ceea ce stabileste medicul oncolog.
In cazul sangerarilor abundente, trebuie sa te prezinti de urgenta la medic, pentru ca pot aparea hemoragii. De asemenea, daca observi ca ai sangerari vaginale usoare, nu trebuie sa le neglijezi, ci sa mergi la un control medical. Lasata netratata, metroragia poate duce la aparitia de complicatii precum anemia si infertilitatea.
Orice sangerare vaginala necesita prezenta la un control medical. In timpul controlului medical nu uita sa ii spui medicului daca ai mai intampinat si alte simptome odata cu aparitia sangerarilor vaginale dintre menstruatii, pentru ca aceste informatii il vor ajuta la stabilirea diagnosticului.
Un alt lucru pe care sa il faci in timpul consultului medical de specialitate este sa il informezi pe medic despre eventualele tratamente medicamentoase pe care le urmezi si/ sau daca urmezi o cura cu suplimente alimentare, daca ai suferit o interventie chirurgicala de curand.