Aproximativ una din patru femei descopera o usoara pierdere de sange. Din ce motiv apare? Dupa ce spermatozoidul fertilizeaza ovulul, acesta se transforma intr-un embrion care ajunge in uter unde se fixeaza. Aceasta se numeste sangerarea de implantare.
Scurgerea poate dura de la una la trei zile, este de obicei o cantitate mai mica decat sangerarea menstruala si mai inchisa la culoare. Apare in primele saptamani de sarcina, moment in care uterul este foarte irigat si sangereaza usor.
Cand embrionul se implanteaza in peretele uterului, venele si arterele mici care irigau in mod normal endometrul se rup, provocand sangerare.
Sangerarea este unul dintre primele semne de sarcina si apare intre sase si zece zile dupa fertilizare, perioada care coincide cu data menstruatiei, astfel ca este adesea confundata cu ciclul. Uneori este doar o picatura de sange, iar in alte cazuri poate parea ca o menstruatie usoara.
De la ovul fertilizat pana la embrionul implantat
Cand spermatozoidul penetreaza ovulul, are loc fertilizarea si formarea zigotului (prima celula fertilizata). In 72 de ore, zigotul devine o morula (segmentarea zigotului) si dupa patru sau cinci zile de la fertilizare, morula devine blastula.
Blastula este compusa din doua grupuri de celule, una externa si una interna. Grupul interior va deveni embrionul, iar cel exterior, membrana, care il va proteja si il va hrani in timpul sarcinii. Cand blastula este implantata in endometru, atunci se poate vorbi despre un embrion, iar cand atinge uterul, in mod normal, la sase sau sapte zile dupa fertilizare, incepe sa produca prelungiri care ii permit sa adere la mucoasa uterina si sa se "ingroape" in endometru. Este ceea ce se numeste implantare de embrion.
Implantarea este o faza fundamentala a sarcinii, deoarece permite embrionului in stadiul sau primar sa primeasca nutrienti si oxigen din partea mamei prin sangele ei.
La 14 zile dupa fertilizare, embrionul este bine fixat in noua sa casa. Aici se dezvolta si apare o noua viata.
Poate fi confundata cu menstruatia
Acest lucru poate genera anxietate, deoarece nu se stie daca sangerarea este un semn de sarcina sau este menstruiatie. Pentru a evita confuzia este important sa observi scurgerea. De regula, are culoarea rosu inchis sau maro, cantitate mica si dureaza cateva zile.
In aceste zile trebuie sa acorzi o atentie deosebita corpului tau, deoarece observarea altor simptome, cum ar fi hipersensibilitatea la san, greata, cresterea temperaturii bazale, disconfort si oboseala, te pot ajuta sa-ti dai seama daca este vorba despre o sarcina.
Confirmarea sarcinii
Pentru a scapa de indoieli, cel mai eficient si mai rapid este testul de sarcina. Dar trebuie sa stii cand sa-l faci.
Ar trebui efectuat la o zi dupa sangerare pentru a te asigura ca hormonul de sarcina (gonadotropina corionica umana) poate fi detectat, desi in prospectul anumitor teste se precizeaza ca il depisteaza din prima saptamana dupa conceptie.
Daca banuiesti ca esti insarcinata si observi sangerari severe, dureri abdominale si crampe, trebuie sa mergi la medic, deoarece ar putea fi o problema.