Fertilizarea in vitro este cel mai popular tratament de fertilitate, aproape 3 miliarde de bebelusi fiind nascuti cu ajutorul acestei metode pana in prezent. Cu toate acestea, alegerea tratamentului de fertilitate de care tu si partenerul tau aveti nevoie pentru a concepe copilul trebuie sa tina cont de mai multi factori: diagnostic, pret si rata de succes.
Fa-ti o idee despre oferta de tratamente de fertilitate pe care o ai la dispozitie si in ce situatii este recomandat fiecare, astfel incat sa stii spre ce specialist in probleme de fertilitate sa-ti indrepti atentia si sa-ti cresti sansele de a deveni mama!
Tratamente medicamentoase
Tratamentele medicamentoase pentru fertilitate sunt o optiune in cazul in care imposibilitatea de a concepe copii a aparut pe fondul deraglarilor ovulatorii. Cel mai utilizat medicament pentru reglarea ovulatiei este citratul de clomifen.
Tratamentul nu este deloc scump si are o rata crescuta de eficacitate, jumatate dintre femeile care il iau reusind sa conceapa copilul din cel mult trei incercari. Este important de stiut ca tratamentul cu medicamente creste probabilitatea obtinerii unei sarcini multiple.
Tratamente hormonale injectabile
Tratamentele injectabile cu hormoni sunt recomandate adesea doar in cazul in care cele medicamentoase esueaza in reglarea ciclului menstrual si a ovulatiei. Sunt administrate tot pentru rezolvarea problemelor de natura hormonala a femeilor si au rolul de a stimula ovulatia.
La fel ca si in cazul medicamentelor, injectiile hormonale sunt o varianta accesibila de tratamente de fertilitate si au o rata de succes de 50%. Si in cazul acestui tip de tratament, exista posibilitatea obtinerii unei sarcini multiple.
Injectare intracitoplasmatica de spermatozoizi (ICSI)
ICSI este o tehnica care va poate fi recomandata in cazul in care infertilitatea este diagnosticata la partenerul tau. Specialistii o recomanda doar in cazuri de infertilitate masculina severa, in care se descopera un numar foarte redus de spermatozoizi viabili pentru fertilizare.
Consta in injectarea unui singur spermatozoid in citoplasma unui ovocit recoltat de la viitoarea mama. Ovulul fecundat se tine in incubator, unde i se urmareste evolutia, iar daca se dezvolta in embrion, este implantat in uterul viitoarei mame.
Interventie chirurgicala pentru deblocarea trompelor uterine
In cazul in care in urma analizelor si investigatiilor, medicii trag concluzia ca incapacitatea de a concepe copilul este cauzata de trompele uterine infundate (blocate), iti va recomanda o interventie chirurgicala pentru deblocarea acestora. Opratia nu este complicata, in ziua de astazi apelandu-se la procedura laparoscopica, care prezinta mai putine riscuri si in urma careia recuperarea este mai rapida.
Inseminare intrauterina
Inseminarea artificiala sau intrauterina este una dintre cele mai populare tehnici de reproducere umana asistata. Se caracterizeaza prin implantarea spermei direct in uter, in timpul ovulatiei. Este recomandata in cazul in care partenerul tau are o calitate scazuta a spermei, in special o viteza redusa de deplasare a spermatozoizilor, intrucat reduce distanta pe care acestia trebuie sa o parcurga pana la fecundarea ovulului.
De obicei, inseminarea artificiala este folosita concomitent cu tratamentul hormonal medicamentos, care stimuleaza ovulatia, pentru cresterea sanselor de obtinere a sarcinii. Este mai ieftina si mai putin invaziva decat fertilizarea in vitro, dar are o sansa de reusita mai scazuta decat aceasta din urma.
Fertilizarea in vitro (FIV)
Desi este cea mai cunoscuta tehnica de reproducere umana asistata, fertilizarea in vitro nu este prima optiune a medicilor in caz de infertilitate. Specialistii recomanda tratamentul doar in masura in care celelalte metode - injectii hormonale, medicamente, inseminare artificiala etc. - esueaza.
Presupune recoltarea ovulului si a spermatozoizilor, fertilizarea lor in conditii de laborator si introducerea embrionului format direct in uter. Reprezinta o procedura mai scumpa si invaziva decat inseminarea artificiala, dar cu mai multe sanse de reusita.
Fertilizare cu ovule donate
Fertilizarea cu ovule donate a inceput sa capete din ce in ce mai mare amploare in epoca moderna si se adreseaza in special femeilor de peste 40 de ani, ale caror ovule au o calitate slaba si care nu au reusit sa ramana insarcinate prin metode traditionale sau prin fertilizarea in vitro clasica.
Procedura este aceeasi ca in cazul fertilizarii in vitro, doar ca ovulele care se folosesc in obtinerea embrionului sunt de la donator. In astfel de cazuri, femeile sunt un fel de mame purtatoare pentru bebelus, intrucat nu sunt mamicile biologice ale acestuia. Copilul este inrudit biologic doar cu partenerul tau.
Transferul intrafalopian de gameti (TIFG)
Transferul intrafalopian de gameti este o tehnica de reproducere umana asistata care presupune fertilizarea ovulului cu spermatozoizi in conditii de laborator si injectarea lor in trompa uterina. Spre deosebire de alte tratamente asemanatoare, in cazul TIFG, fecundarea nu are loc in laborator, ci in trompa uterina.
Este o metoda mai rar recomandata de specialisti, la care se apeleaza doar in cazul in care celelalte masuri esueaza in tratarea infertilitatii. Nici rata de succes nu este foarte mare, incadrandu-se intr-un procent de 26-30%.
Maturatia in vitro
Este o tehnica de reproducere asistata medical destul de noua, care presupune maturizarea foliculilor ovarieni in conditii de laborator. In cazul in care suferi de dereglari in care ovarele nu sunt capabile sa produca ovule viabile pentru fertilizare, medicii incearca maturarea lor in conditii de laborator. Ovocitele mature sunt fertilizate prin ICSI, iar embrionul format este apoi transferat in uterul viitoarei mame.
Tu ai fost nevoita sa recurgi la tratamente de fertilitate? Ai testat mai multe? Spune-ne care s-a dovedit a avea succes in cazul tau si ce sfaturi ai pentru cuplurile care se confrunta cu infertilitatea, in sectiunea de comentarii de mai jos!