Chimioterapia, unul dintre tratamentele folosite in tratarea cancerului, ar putea avea consecinte nefaste asupra fertilitatii femeilor. Vindecarea cancerului poate conduce la infertilitate temporara sau permanenta, in functie de varsta, dar si de tipul de medicatie folosit.
Cum afecteaza chimioterapia fertilitatea femeilor?
Foto: cdn2-b.examiner.com
Aceasta forma de tratament influenteaza activitatea ovarelor, impiedicandu-le sa mai produca ovule. Efectul poate fi temporar sau permanent, in functie de medicamentele folosite in tratarea cancerului. Medicamentele utilizate fac diferenta intre o infertilitate permanenta sau una temporara.
Infertilitatea permanenta apare mai ales in cazurile in care se folosesc doze mari de medicatie sau daca ai o varsta inaintata (in special daca te apropii vertiginos de menopauza). De asemenea, femeile care trec prin chimioterapie la varste inaintate, de 40 de ani, sunt predispuse sa intre direct la menopauza dupa terminarea tratamentului.
Cand infertilitate este temporara, menstruatia revine la normal dupa incetarea tratamentului. Acesta este semnalul ca ovarele si-au reluat activitatea si ca ai mari sanse sa ramai gravida.
Chimioterapia poate determina intreruperea menstruatiei, insa ovarele pot fi in stare sa produca ovule si poti ramane insarcinata. De aceea, daca nu iti doresti un bebe, este bine sa folosesti metode contraceptive, chiar si in absenta menstrei.
Care medicamente folosite in chimioterapie determina infertilitatea?
Pe langa varsta, tipul medicatiei folosite in sedintele de chimioterapie este la fel de important in felul in care capacitatea de a concepe copii iti este afectata.
Medicamentele care predispun mai mult la infertilitate decat altele sunt:
- Cytoxan (citofosfamida);
- Platinol (cisplatin);
- Adriamicina (doxorubicina);
Exista si medicatii care prezinta un risc mai mic de a afecta fertilitatea feminina:
- metotrexat;
- vincristina;
- fluouracil etc.
Totusi, studiile in acest domeniu sunt limitate si este greu de spus exact care medicamente pentru chimioterapie sunt mai putin periculoase pentru fertilitate, pentru ca sunt implicati mai multi factori care stabilesc felul in care este sau nu afectata. Cel mai indicat este sa vorbesti exact cu medicul care te trateaza despre riscurile si efectele secundare pe care dozele de medicatie folosite in chimioterapie le au asupra corpului tau, deoarece ele difera de la o pacienta la alta.
Cum iti poti proteja fertilitatea in timpul chimioterapiei?
Exista 3 optiuni la-ndemana pentru a-ti prezerva sau conserva fertilitatea. Daca stii ca tipul de cancer de care suferi necesita chimioterapie in doze mari si cu medicamente la risc, atunci poti opta pentru conservarea sau criogenarea:
- embrionului;
- ovulelor;
- tesutului ovarian.
Aceste masuri trebuie luate inainte de inceperea sedintelor de chimioterapie si se pot aplica numai in anumite tipuri de cancer. Unele forme nu permit aceste masuri de prezervare a fertilitatii, ca de exemplu neoplasmul mamar de hormon-dependent.
Dupa terminarea tratamentului, medicul va recurge la fertilizarea in vitro pentru a implanta tesuturile recoltate si criogenate anterior, marind astfel sansele de a obtine sarcina. In acest fel, uterul si ovarele sunt perfect sanatoase dupa terminarea tratamentului, ramanand neafectate de medicamentele antitumorale folosite.