Coenzima Q10 si fertilitatea

/ / Modificat: 2013-10-31
Coenzima Q10 si fertilitatea

Coenzima Q10, o substanta care poate fi gasita in alcatuirea tuturor celulelor corpului, poate creste fertilitatea atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor. Acest element esential pentru functionarea organismului poate fi util in rezolvarea problemelor de conceptie, deoarece ajuta la producerea energiei necesare pentru intinerirea ovulelor si a spermatozoizilor.

Foto: mavigupta.com

Practica medicala a ultimilor ani a descoperit ca anumiti antioxidanti si o dieta corespunzatoare pot spori fertilitatea feminina, chiar si la varstele la care sarcina devine un deziderat mai dificil de indeplinit. Combinatia eficienta s-a dovedit a fi cumulul de acid folic, vitaminele E, A, C, seleniul, zincul si coenzima Q10.

Coenzima Q10 si rolul sau in organism

Coenzima Q10 poate fi gasita in centrul celulelor producatoare de energie (mitocondrie), unde aceasta substanta are rolul de a produce trifosfat de adenozina, mai exact principala sursa energetica utilizata de corp in contractia muschilor si in producerea de proteine.

Datorita aportului sau esential in functionarea organismului, coenzima Q10 a ajuns sa fie folosita in scopuri terapeutice, pentru persoanele de varsta inaintata, diabetici, cardiaci si sportivi. Utilitatea substantei s-ar putea regasi si in tratarea problemelor de infertilitate, pentru ambele sexe.

Productia coenzimei Q10 isi atinge apogeul la varsta de 21 de ani, perioada care coincide cu etatea cea mai fertila a femeilor. Asadar, capacitatea de reproducere poate varia direct proportional cu resursele de coenzima Q10, deoarece functionalitatea ovulelor si a spermatozoizilor depinde de nivelul energetic produs de substanta din mitocondrie.

De asemenea, coenzima Q10 este un antioxidant puternic, capabil sa protejeze celulele reproducatoare de oxidare si efectele distrugatoare ale toxinelor.

Coenzima Q10 si fertilitatea femeilor

In cazul femeilor, procesul mentinerii ovulatiei, a sanatatii ovulelor si a dezvoltarii unui embrion devine aproape imposibil in conditiile unui nivel scazut al coenzimei Q10. Cu toate ca nu s-au efectuat studii concrete in acest sens, exista rezultate stiintifice ale experimentelor de laborator care arata ca ovulele femelelor cobai au cunoscut o imbunatatire a calitatii si a cantitatii sub efectul suplimentelor de coenzima Q10.

Asadar, cercetatorii au concluzionat ca, prin restabilitarea capacitatii de generare energetica a celulei intr-un ovul batran, este posibila recapatarea functiilor biologice initiale ale acestuia. Acest lucru inseamna ca se vor petrece mai putine erori in diviziunea celulara dupa fertilizare si va exista un risc mai mic de defecte cromozomiale.

Coenzima Q10 si fertilitatea barbatilor

Un studiu iranian efectuat in anul 2009 a urmarit efectele administrarii a unei doze zilnice de coenzima Q10 unui grup de barbati cu probleme de infertilitate. Dupa 6 luni de tratament, s-a observat o crestere in densitatea si motilitatea spermatozoilor.

In prezent, coenzima Q10 nu este o substanta certificata cu rolul de tratament impotriva infertilitatii, insa poate fi consumata pentru imbunatatirea starii generale de sanatate. Pentru o buna absorbtie in organism, este necesar consumul de alimente bogate in grasimi bune (omega-3), deoarece coenzima Q10 este o substanta solubila in grasimi.

Pentru o distributie uniforma a energiei, 3 doze a cate 100 mg fiecare reprezinta varianta optima de administrare.

Taguri Fertilitate cuplu Fertilitate femei Fertilitate barbati

Articole recomandate

Citeste si despre